A zöld átállás nem történhet a kohéziós és agrárforrások kárára

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament plenáris ülésén tárgyalta a Bizottság javaslatát a Méltányos Átállási Alap létrehozásáról. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte az Európai Tanács decemberi döntését az EU 2050-re történő klímasemlegessé válásáról. Szerinte azonban alaposan fel kell készülni az átállásra, hiszen annak megvalósítása jelentős gazdasági és társadalmi változással fog járni, melynek magas költsége és beruházás igénye lesz.
Vágólapra másolva!

A néppárti politikus felszólalásában azt mondta, úgy kell kialakítani a Méltányos Átállási Alapot, hogy annak következtében ne emelkedjenek az energia- és élelmiszerárak. Azt is mondta, hogy egyetlen tagállamot vagy régiót sem szabad hátrahagyni, tehát

egy társadalmilag igazságos átállásra van szükség.

A Fidesz-KDNP delegációja teljes mértékben egyetért a néppárti frakció álláspontjával, miszerint

új célkitűzésekhez új forrásokat kell létrehozni.

„A Méltányos Átállási Alap létrehozásához nem szabad az olyan hagyományos uniós politikák támogatásából elvenni, mint például a kohéziós alap vagy a közös agrárpolitika. Azt az Unió többéves költségvetési keretén felüli pénzügyi forrásból, friss pénzből kell megvalósítani" - mondta felszólalásában Tóth Edina.

Szerinte a támogatások hatályát nem lehet csak azon tagállamokra korlátozni, ahol a szén kivezetése nagy problémát jelent.