Nagy a nyomás a határokon

Horgos, Horgos-Röszke határátkelőhely, menekültek, migráció, migráns
Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Vágólapra másolva!
Az év első két hete sok munkát adott a határokat védő rendőröknek és katonáknak, nagy a nyomás a határokon - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kontrát Károly hozzátette, hogy tavaly összesen több mint 17 200 migráns Magyarországra jutását akadályozták meg. Idén, az év első 12 napjában

1630 migráns próbálkozott eredménytelenül bejutni az ország területére.

Elmondta, hogy a Frontex az elmúlt napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben megduplázódott a balkáni útvonalon tartózkodó migránsok száma.

Jelenleg több mint 100 ezer migráns halad a balkáni útvonalon, egyre többen közelednek a magyar határhoz.

A migránsok gyakran nagy csoportokban érkeznek, s különböző módokon próbálnak bejutni Magyarország területére: gyalog, vonaton, taxival, vízen, alagúton - sorolta Kontrát Károly.

Közben több szakértő arra is figyelmeztet, hogy a migránsokkal

terroristák is érkezhetnek Európába;

ennek veszélye jelenleg is fennáll - közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta: látható módon a migráció továbbra is az Európai Unió egyik legfontosabb problémája lesz. Kontrát Károly megjegyezte, hogy a "bevándorláspárti erők nyomásgyakorlása" napjainkban is érzékelhető.

Azt mondta: a magyar kormány az uniós szintű tanácskozásokon azt képviseli, hogy az Európai Unió külső határait meg kell erősíteni. Emellett kitartanak amellett, hogy semmilyen brüsszeli előterjesztést nem támogatnak, ami a migránsok kötelező elosztására, betelepítésére kötelezni a tagállamokat - jelentette ki az államtitkár.

Kontrát Károly szólt arról is, hogy a magyar kormány döntött a határvédelem megerősítéséről. Kérdésre válaszolva azt mondta, a határt védő szervezetek minden lehetséges veszélyre felkészültek.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy biztonságban legyen az ország, a magyar emberek

- hangsúlyozta.

A kép illusztráció! Fotó: Polyák Attila - Origo