A kormány semmilyen pénzt nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg

2020.01.13. 13:08

Egyelőre semmilyen döntés nem született a következő uniós ciklus költségvetéséről, ezért a kormány nem is tudott semmilyen forrást elvonni a fővárostól - így reagált az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra az álhírre, miszerint a következő években ne jutna fejlesztési pénz Budapestre, mert a kormány büntetni akarja Budapestet. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Orbán-kormány eddig is mindent megtett azért, hogy támogassa a fővárosi fejlesztéseket, a Kormányinfón pedig Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a fővárossal kapcsolatban minden megállapodást betartanak.

A kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak.  Budapest, ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből. 

Brüsszel készül arra, hogy forrásokat vesz el Budapesttől és nem a kormányForrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Nem a kormány, Brüsszel akarja elvenni a fejlesztési pénzeket

A minisztérium mindezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Népszava szerint Budapest a következő nyolc évben nem kap uniós fejlesztési pénzt. 

A Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével. A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből - közölte mindezt cáfolva a minisztérium.

Orbán Viktor: Mi mindent teljesítünk

Arról kérdeztük Orbán Viktor miniszterelnököt a múlt héten, az évnyitó Kormányinfón: mit szól ahhoz, hogy Karácsony Gergely korábbi ígéreteivel ellentétben stadionstop ugyan láthatóan nincs Budapesten, de kórházstop, Liget-stop, állatkertstop, új Duna-híd-stop van.

A korábbi főpolgármesterrel kötött minden megállapodás érvényes; jár a száz nap türelmi idő Karácsony Gergelynek és csapatának. 

Van 100 napjuk, és még egy költségvetést is meg kell csinálniuk, mindez nagy kihívás. Mi a főpolgármesternek megmondtuk, hogy teljesítünk mindent, amit Tarlós Istvánnak ígértünk, és aláírtunk. Várjuk, hogy jól kormányozzanak - válaszolta akkor a kormányfő.

Orbán Viktor: Mi teljesítjük a Budapesttel kötött megállapodástFotó: Csudai Sándor - Origo

Az atlétikai vébé rendezése is mutatja: a kormány támogatja Budapestet

A miniszterelnök szavai is világosan mutatták, hogy a kormánynak nincs szándékában semmilyen forrást elvonni Budapesttől. Bizonyítja ezt az is, hogy az atlétikai világbajnokság esetében a kormány elfogadta a főváros kéréseit.  Így egy atlétikai centrum jön létre, amelyet a nagyközönség is igénybe vehet majd. A kormány által javasolt fejlesztéseknek köszönhetően az észak-csepeli barnaövezetből zöldövezet lehet. Teljesül továbbá az új fővárosi vezetés azon kérése is, hogy ötvenmilliárd forintnyi pluszforrást kapjanak a kerületek a járóbeteg-ellátásra. A fejlesztésnek köszönhetően egy diákváros is létrejön, amely egy 8-12 ezer férőhelyes kollégiumkomplexum lesz.