Áder János: Mi, magyarok ma is sorsközösségként éljük meg európai helyzetünket

2020.01.13. 19:57

Mi, magyarok uniós tagságunkat, európai helyzetünket ma is sorsközösségként éljük meg, és valljuk: Európa legszebb hagyománya, hogy minden ország a saját, múltbéli tapasztalatával és nemzeti céljaival, az európai értékeket elfogadva közösen formálja a jövőt - mondta Áder János köztársasági elnök a diplomáciai testületnek adott fogadáson hétfőn, Budapesten.

Az államfő a Művészetek Palotájában mondott beszédében az 1990 és 2020 között eltelt harminc évet felidézve hangsúlyozta:

1990 a magyaroknak sorsfordító esztendő volt,

hiszen harminc éve egy olyan világot hagytunk magunk mögött, ahol a magyarok nem polgárok voltak, hanem idegen megszállók alattvalói a saját hazájukban, és ahol kötelező volt szeretni egy elnyomó hatalmat.

„Harminc éve magunk mögött hagytunk egy olyan világot, ahol intézményesült a hazugság: a történelmet átírták, az 56-os forradalmat ellenforradalomnak hazudták, a gazdasági adatokat meghamisították, a bűnöket letagadták, az ártatlanokat bebörtönözhették. Ahol besúgók hálózata gondoskodott arról, hogy mindig legyen okunk félni az igazság kimondásától. Harminc éve magunk mögött hagytunk egy olyan világot, ahol tilos volt szabadon másokkal közösséget alkotni, ahol a származás bélyeg volt, a vallás pedig titkolnivaló. Ahol egyetlen párt létezett" - mondta.

Az államfő elmondta, hogy Antall József, az új Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke harminc évvel ezelőtt, parlamenti eskütétele után annak a reményének adott hangot, hogy végre nem "egyoldalú szerelemmel", hanem kölcsönös megbecsüléssel csatlakozhatunk Európához.

Áder János szerint Magyarország nagy utat tett meg azóta, hiszen csatlakozott a NATO szövetségi rendszeréhez és tagja lett az Európai Uniónak.

„Az Atlanti Szövetségben ma is becsülettel teljesítjük kötelezettségeinket, katonáink szerte a világon részt vesznek a közös biztonság megteremtésében és fenntartásában. Nem kegyelemkenyeret kértünk az európai asztalról, hanem a régtől minket megillető helyet foglaltuk el" – mondta Áder János, aki szerint Magyarországgal egy szenvedélyes, az igazáért kiálló, de minden konstruktív megoldásra nyitott nemzettel lett gazdagabb Európa.