Feljelentést tettek az MSZP zűrös pénzügyei miatt Szanyi kijelentése után

Szanyi Tibor beszél embléma Közéleti személyiség foglalkozása logo politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM
Budapest, 2014. május 25. Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője sajtótájékoztatót tart az MSZP Jókai utcai székházában az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Költségvetési csalás gyanúja miatt az ügyészséghez fordult Tényi István, miután Szanyi Tibor homályos forrásokból finanszírozott, titkos pénzügyi megállapodással vádolta az MSZP vezetését, írja a Magyar Nemzet. A cikk felidézi, hogy korábban a párt több volt prominense is beszélt titkos széfekről, fekete kasszákról, ismeretlen eredetű támogatásokról. Így többek közt maga Gyurcsány Ferenc, vagy épp Zuschlag János. De egy korábban kiszivárgott felvételen is egy fekete kasszáról beszélt a párt akkori VIII. kerületi elnöke és az akkori pártigazgató, Katona Tamás is. Utóbbiról érdemes megjegyezni, hogy a baloldal megújulása jegyében, a fenti botrány ellenére Karácsony a BKV igazgatóságában foglalkoztatja a bukott pártigazgatót.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor kijelentései nyomán a IX. Kerületi Ügyészséghez fordult és költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett Tényi István – értesült a Magyar Nemzet.

Mint ahogy arról korábban az Origo is beszámolt: az MSZP-ből néhány napja kilépő Szanyi egy interjúban arról beszélt, hogy

Tóth Bertalan pártelnök homályos eredetű forrásokból köti magához a pártvezetés nagy részét.

Szanyi Tibor, volt EP-képviselő, aki nemrég kilépett az MSZP-ből. Forrás: MTI/Kovács Attila

- jelentette ki korábban.

Beszélt arról is, hogy a pártelnökség különböző tagjainak több mint kétharmada több pénzt kap, mint más elnökségi tagok.

Arra a kérdésre viszont nem tudott válaszolni, hogy miből finanszírozza ezt Tóth Bertalan.

"Nem kerülnek feketepénzek az MSZP vezetőihez. Szanyi Tibor kilépett az MSZP-ből, ezt tudomásul vettük, és a különböző kommentárjait, megállapításait nem kívánjuk a jövőben kommentálni" - reagálta minderre a Hír TV-nek Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese.

A fenti tagadás ellenére a Magyar Nemzet felidézi, hogy a szocialisták több prominense is beszélt korábban fekete kasszákról és a párt körüli zűrös pénzügyekről.

Egyikük éppen egykori elnökük, Gyurcsány Ferenc volt, aki még 2013-ban kijelentette, hogy „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk".

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

Később a Magyar Nemzet számolt be egy birtokukba jutott felvételről, amelyen Komássy Ákos, a szocialisták korábbi VIII. kerületi elnöke arról beszélt az MSZP akkori pártigazgatójával, Katona Tamással, hogy 2014-ben a szervezet „fekete kasszájából" finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Komássy akkori gyenge magyarázata szerint a hangfelvételen szereplő „fekete kassza" egy úgynevezett házi pénztár volt, amely feketére festett lemezből készült, s pusztán ezért nevezték így.

Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, Karácsony a botrányos, korrupciógyanús ügy ellenére visszanyúlt Katona Tamáshoz, és a BKV igazgatóságában foglalkoztatja a fenti botrány következtében távozott MSZP-pártigazgatót havi 322 ezerért.

De Németh Gábor, az MSZP-hez közel álló Egyenlítő blog volt főszerkesztője ugyancsak 2014-ben azt állította, hogy a párt Jókai utcai székházának negyedik emeletén, a pártigazgató irodájában van egy páncélszekrény, amelyben pénzt, a belső szleng szerint a „lopott holmit" őrzik. Németh szerint ő és kollégái is tucatnyi megbeszélés előtt vagy után látták, hogy vezető szocialista politikusok milliókkal a zsebükben távoznak az irodából.

Később Zuschlag János is beszélt egy MSZP-s titkos páncélszekrényről.

Az egykori szocialista országgyűlési képviselő azt állította, hogy a párt régi, Köztársaság téri székházában volt egy pénzzel teli, rejtett széf, amiből 2006-ban ő is kapott ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban,

hogy visszalépjen a képviselő-jelöltségtől.

Zuschlag János Fotó: Origo

A pártot érintő zavaros pénzügyeknek azonban koránt sincs vége, hiszen: a mai napig nem derült fény arra, honnan származtak az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak a százmilliói.

Simon még munkaügyi államtitkárként, 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt, összesen mintegy 240 millió forintot helyezett el egy grazi, illetve egy svájci bankban.

Az MSZP akkori elnöke, Mesterházy Attila a botrány kirobbanásakor hangoztatta: nem a párt pénze van Simonnál, azonban annak eredetéről nem tud semmit.