Vágólapra másolva!
Manapság egyre terjednek a távoktatás és a távtanulás lehetőségét biztosító internetes platformok vagy éppen mobilalkalmazások. Erre jó példa a Coursera, mely több mint száznyolcvan felsőoktatási intézménnyel működik együtt, több mint négyezer online egyetemi kurzust kínálnak minden tudományterületen. A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével először érhető el teljesen magyar nyelvű tananyag a népszerű oktatási portálon.
Vágólapra másolva!

A Wikipédia szerint a Coursera egy oktató technológiai cég, amely tömeges, nyílt online kurzusokat ajánl. Alapítói Andrew Ng és Daphne Koller, a Stanford Egyetem számítástudomány professzorai. A Coursera együttműködik egyetemekkel, hogy azok egyes kurzusait online elérhetővé tegye a mérnöki tudomány, bölcsészet, orvostudomány, biológia, társadalomtudomány, matematika, gazdaságtudomány, számítástudomány és egyéb területekről.

Első, ingyenes magyar nyelvű kurzus az SZTE-től a Courserán

A Szegedi Tudományegyetem a magyar egyetemek közül elsőként működik együtt a 40 millió követőt magáénak tudható Coursera.org online képzési portállal.

Az SZTE oktatói elsőként az egyik legnépszerűbb, eddig 1,8 millió hallgatót vonzó A tanulás tanulása című kurzust fordították magyar nyelvre

az egyetem oktatáselméleti szakembereinek közreműködésével.

Az SZTE által biztosított magyar nyelvű kurzus elérhetősége: coursera.org/learn/a-tanulas-tanulasa

Tanulásmódszertan az egyetemisták sikeréért

– mondta Szakál Péter, a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatója, aki hozzátette: ez a legfontosabb fejlesztendő terület a hallgatók körében. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak már eddig is volt lehetőségük tanulásmódszertani tréningeken részt venni, ez az online kurzus pedig lehetővé teszi, hogy egyszerre akár az összes hallgató fejlődhessen ezen a téren.

Középiskolásoknak és felnőtteknek is ajánlott - ráadásul ingyenes

A kurzus nemcsak az SZTE hallgatói, hanem mindenki számára ingyenesen végezhető el,

az egyetemisták mellett középiskolásoknak és felnőtteknek is ajánlott. Az online tananyag ugyanis közérthető módon szól a tanulás módszertanáról, és gyakorlati tanácsokat ad többek között a halogatás elkerülésével és a vizsgákra való felkészüléssel kapcsolatban. Az SZTE munkatársainak köszönhetően a teljes tananyag és az önellenőrző tesztek is elérhetőek magyarul – ezzel A tanulás tanulása az első teljesen magyar nyelvű Coursera-kurzus.

A Szegedi Tudományegyetem évek óta végez kompetenciamérést az SZTE-re érkező gólyák körében. Ennek célja, hogy kiderüljenek,

mely képességek szorulnak fejlesztésre az elsőévesek körében.

A mérés mindenki számára egységes része kiterjedt a felsőoktatási tanulmányokhoz nélkülözhetetlen kognitív (szövegértés, matematikai gondolkodás, általános problémamegoldó képesség) és nem kognitív területekre (tanulási stratégiák, módszerek és attitűdök).