Szórja a pénzt ügyvédekre Újbuda DK-s polgármestere

LÁSZLÓ Imre ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ felirat Közéleti személyiség foglalkozása laptop MŰSZAKI ESZKÖZ plenáris ülés politikus SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2019. február 20. László Imre DK-s képviselő a Magyarország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámoló elfogadásáról tartott vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Több millió forintot fizet az ellenzéki polgármester vezette Újbuda egy olyan ügyvédi irodának, amelyik 2010-ig az addigi szocialista polgármester idején is a kerületnek dolgozott. Ráadásul az iroda vezetője korábban harmadrendű vádlott volt egy, a kerületet érintő ingatlanügyben. Gyurcsány újbudai polgármestere, László Imre ezenfelül a már jól bejáratott emberük, Czeglédy Csaba irodájának is fizet.
Vágólapra másolva!

Összesen négy szerződést kötött novemberben a Csányi és Zala ügyvédi irodával a Gyurcsány pártjának jelöltjeként polgármester-választást nyerő László Imre kerülete, Újbuda - írja a hvg. Egy határozott időre – egy hónapra – és általános jogi képviseletre szólót nettó 1 millió forintért, egy hasonló feladatokra, de határozatlan időre szólót havi nettó 1,2 millió forintért, plusz mindezeken túl egy havi 800 ezer forintosat hátralékkezelésért és a lakásosztály peres ügyeiben való eljárásért, valamint egy további havi 1,2 milliósat vagyongazdálkodási ügyekben, ingatlanértékesítésében és osztatlan közös tulajdonban lévő telkek osztatlan közös jogi státusának megszüntetésében való közreműködésért. Ez utóbbit a szerződés alapján megbízásai díjait a megszerzett vagy elidegenített tulajdon értékének 2,5 százalékát, vagy közös tulajdon bírósági megszüntetése után a pertárgy értékének 5 százalékát kitevő sikerdíjjal is növelheti a Zala László vezette ügyvédi iroda, amely novemberben ezek nélkül is 4,2 millió forintot számlázhatott az önkormányzatnak.

László Imre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem a semmiből került most elő Zala és az irodája: 2010 októbere, vagyis a korábbi MSZP-s polgármester, Molnár Gyula leváltása előtt szintén az iroda látta el a kerület jogi képviseletét, emellett a kétezres években Leisztinger Tamás bizalmi embereként tartott

Zala harmadrendű vádlott volt a Molnár Gyula ellen a Kopaszi-gáti ingatlanpanama ügyében hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban.

Ebben első fokon felmentették, másodfokon viszont kilenc hónap letöltendő börtönre ítélték a volt szocialista polgármestert. A Kúria 2014 májusában végül bizonyítottság hiányában Molnárt és Zalát, valamint a másodrendű vádlott Lakos Imre volt vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestert is felmentette.

Zala Lászlóén túl László Imre még egy, a balliberális oldalon jól bejáratott irodával, Czeglédy Csabáéval is kötött két, két hónapra - tehát december végéig - szóló, megbízásonként havi 500 ezer forintos munkadíjat rögzítő szerződést novemberben. Az egyik a hatályban lévő szerződések és eljárások, a másik a kerület személyiségi jogi peres és nem peres eljárásainak áttekintésével, és a helyi média jogi ellenőrzésével bízta meg a tavalyi EP-választásokon a DK listájának utolsó helyén indult, az önkormányzati választásokon pedig független színekben szombathelyi önkormányzati képviselővé választott ex-MSZP-s politikus irodáját.

Czeglédy Csaba Forrás: MTI/Rosta Tibor

Czeglédy megbízása miatt már az ellenzékiek között is botrány volt. A Momentum újbudai szervezete közleményben határolódott el ettől, amelyben jelezték: nem tudtak előre Czeglédy kiválasztásáról, a döntést polgármesteri hatáskörben, egyeztetés nélkül hozta a kerület vezetője. A momentumosok szerint Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása már csak az ellene folyó bírósági eljárás miatt is rossz fényt vet a kerületre. Az LMP Budapesti Elnöksége szintén megdöbbent, és elfogadhatatlannak nevezte Czeglédy irodájának megbízásait.

László Imre azzal indokolta egyébként a szerződéseket, hogy "az átadás-átvétel után nagyon sok jogi teendő volt az önkormányzatnál és az önkormányzat cégeinél". A Zala-féle ügyvédi iroda megbízását pedig azzal magyarázta, hogy 2010 előtt is ők látták el a kerület jogi képviseletét.

Czeglédy ügyében a bírósági tárgyalás egyébként várhatóan januárban folytatódik. A vádirat szerint a 2011-től működő, Czeglédy Csaba irányította bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozhatott az állami költségvetésnek.