Rétvári: Sikeresek a kormány új kultúratámogatási programjai

komolyzene
Les élčves du conservatoire de musique de Cannes, pratiquant la méthode Susuki pour le violon et le violoncelle se produisent le 26 janvier 2005 lors des victoires de la musique classique au palais des festivals de Cannes. AFP PHOTO PASCAL GUYOT
Vágólapra másolva!
Sikeresek a kormány új kultúratámogatási programjai, amelyek segítségével Vácon és a környező településeken szűk öt hónap alatt 6600 gyermekhez jutott és jut el a komolyzene - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője csütörtöki váci sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális tao helyébe lépett többlettámogatási rendszer és a Lázár Ervin Program segítségével Vácon és a Dunakanyar környező településein ennyi idő alatt 82 olyan komolyzenei program valósult és valósul meg, amelyek nem a szokásos keretek között, hanem az iskolákban kaptak teret, "házhoz vitték" a gyerekeknek a zenei élményt.

- jelentette ki Rétvári Bence. Hozzátette: az uniós átlag 0,6 százalék, míg

Magyarország a GDP 1,5 százalékát költi kultúrára.

A kép illusztráció! Forrás: AFP/Pascal Guyot

Mint mondta, Vác és környéke is kiváló példa arra, hogy helyes döntés volt a kormányzat részéről a kulturális támogatási rendszer átalakítása, hiszen a tao helyébe lépett többlettámogatásokkal és a Lázár Ervin Programmal csak ebben a térségben néhány hónap alatt több ezer gyermekhez jutott és jut el a kultúra egy szelete. Az új támogatási rendszer segítségével széles körben tudják a kultúrát, közte a komolyzenét új helyszínekre elvinni és élményszerűvé tenni, korábban erre nem volt lehetőség - jegyezte meg.

Rétvári Bence szerint mindez azért is fontos, mert ha a gyerekeknek egy ilyen alkalommal megtetszik a például a komolyzene, akkor később nagyobb eséllyel mennek el a szüleikkel is hasonló rendezvényekre, hosszú távon pedig tudatosabb kultúrafogyasztókká válhatnak.

- jegyezte meg.

Sándor Bence, a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar vezetője elmondta, hogy

nem szokványos programokat akartak szervezni a gyerekeknek, hanem élményt akartak nekik adni.

Az interaktív osztálytermi koncertek és hangszerbemutatók alkalmával a gyerekek kézbe vehették, ki is próbálhatták az összes hangszert. Emellett interaktív szimfonikus nagyzenekari koncerteket is tartottak decemberben váci iskolákban, a következő időszakban pedig a zenekar rézfúvós együttese látogat el a Dunakanyar több iskolájába.