Orbán Viktor: Országépítő korszak van Magyarországon

Orbán Viktor, sajtótájékoztató, Karmelita kolostor, 2020.01.09.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatót tartott Budapesten. Ismertette a kormány döntéseit, majd az újságírók kérdéseire válaszolt. A kormányfő közösségi oldalán is nyomon lehetett követni az eseményt.
Vágólapra másolva!

A magyar katonák biztonságban vannak Irakban

Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatójának elején a kormány ülésén történteket ismertetve. A kormányfő hozzátette, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg.

Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását - mondta Orbán Viktor, aki hangsúlyozta:

minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges.

A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit - mondta a miniszterelnök.

Megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért

- folytatta Orbán Viktor. Elmondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat. Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Macedóniának egy rendőri kontingenssel.

A migrációval kapcsolatban nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének átalakítására - tette hozzá Orbán Viktor. A betelepítési kvótára vonatkozó kérdésre válaszolva pedig azt mondta, nem tűnik el az a történelmi feszültség Európában, ami a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző országok között van. Kijelentette: Magyarország továbbra is utóbbihoz tartozik, és meg fogja védeni álláspontját ebben a kérdésben

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is szeretnénk folytatni

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.

Fel kell számolni a kórházak adósságát

Véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának - folytatta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről,

Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására.

Orbán Viktor kitért arra is: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását.

Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány

A kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el - erről is beszélt Orbán Viktor. Hozzátette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt "a magyarok közös életét", de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni - tette hozzá.

Orbán Viktor azt is mondta, van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint

2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne.

Lehetséges, hogy

A klímavédelem fontos, de drága dolog - mondta Orbán Viktor. Azt is mondta, hogy a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Például, a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Továbbra is szét akarjuk választani a magyar energiapolitikát a szövetségi politikától

A magyar energiapolitika eddig sikeresen elkülönült a szövetségi politikától, és ezt a két dolgot szeretnénk a jövőben is külön tartani - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök az iráni-amerikai konfliktusnak az ország energia- és szövetségi politikájára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, eddig sikerült a két dolgot külön kezelni, és erre törekszik a jövőben is. Szeretné elérni, hogy Irán ügyében az Európai Unió és az izraeli-amerikai álláspont közötti távolság csökkenjen.

- mondta Orbán Viktor.

A magyar energiafüggetlenség sokkal jobb állapotban van tízéves kormányzásuk után, mint bármikor korábban volt, bár "minőségi javulást" eredményezne, ha Romániában minél hamarabb megkezdődne a gázkitermelés, illetve ha Horvátország hozzájárulna, hogy az épülő LPG-terminálban Magyarország résztulajdonossá válhasson. Ha ez a két dolog megtörténik, a magyar energiafüggetlenség garantálva lesz - mondta a kormányfő.

A következő két évnek a kormányzásról kell szólnia

A tavalyi év választási év volt, ezért a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia - jelentette ki a miniszterelnök. Azt mondta, 2019 az európai parlamenti és az önkormányzati választás éve volt, azonban a kampányidőszak véget ért. A kormány politikai kampányban legközelebb 2022 januárja után vesz részt, addig minden idejét a kormányzásra, az "aprómunkára" összpontosítja. A miniszterelnök kijelentette: 2010 óta országépítő korszakban van a kormány, ezt a munkát szeretnék gyorsítani, erősíteni. Sűrű és munkás két évet jelent a következő időszak.

Orbán Viktor: Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre

Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre - jelentette ki Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva. Közölte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltjének személyéről, "én viszont készen állok".

Fideszes bírálatok

Egy kérdésre válaszolva, ami azt firtatta, hogy fideszes politikusok fogalmaztak meg kritikát az elmúlt időszakban a kormánnyal kapcsolatban, a kormányfő elmondta, hogy számít Navracsics Tibor munkájára a jövőben is. Különös tekintettel arra, hogy ő veszprémi, Veszprém pedig európai kulturális főváros lesz. Ráadásul Navracsics az egyetlen olyan Fidesz-tag, aki tagja volt az Európai Bizottságnak - tette hozzá Orbán Viktor.

Lázár Jánossal kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, az ő feladata az, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt, és ehhez minden segítséget megad neki.

Stumpf Istvánról pedig azt mondta, különösen tiszteli, mert nemcsak barátjának tekinti, hanem tanár-diák viszony is volt közöttük, gyakran kikéri a véleményét.

A kormány vissza fog térni a korábbi politikai stílusához

Orbán Viktor igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de arra emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

- mondta.

Úgy fogalmazott, túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, "én sem örülök neki". Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amelyekből a miniszterelnök legalább kettőt tervez 2020-ban. Azt is mondta, hogy több kérdés is felmerült, és majd februárban döntik el, miről fog szólni a következő nemzeti konzultáció.
A kormányban tervezett személycseréket firtató kérdésre azt mondta, a kormányzás kockázatos és felelősségteljes munka, rendkívül nyomós ok nélkül nem kell változtatni; a stabilitás fontos érték, és a lényeg, hogyha javítani való van, azt ki kell javítani.

Szükség lehet új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre

Új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

A miniszterelnök kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz - liberális, szocialista, centrista - irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást

- fűzte hozzá.

Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni - mondta Orbán Viktor.

Cél, hogy 2030-ra a magyar gazdaság elérje az európai unió átlagának 85 százalékát

A magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát - mondta a miniszterelnök. Jelezte, hogy ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék.

Beszélt arról is, általános gyakorlat, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Február elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek

Már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte: jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban elterjedt július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek. Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel - ahol még tárgyalnak - megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon.

Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.