Mága Zoltán a világ magyarságának ajánlotta újévi koncertjeit

Mága
Vágólapra másolva!
Hatalmas sikerrel és telt ház előtt tartotta két újévi gálakoncertjét Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész Budapesten, majd Bécsben. A magyar hegedűvirtuóz előadását és a fellépő művészeket a közönség mindkét alkalommal felállva, hosszan tartó vastapssal jutalmazta.
Vágólapra másolva!

A klasszikus zene szülővárosának számító osztrák fővárosban immár hatodik alkalommal rendezte meg újévi gáláját a Prima Primissima-díjas hegedűművész, míg a hazai klasszikus és könnyűzenei élet kiválóságainak közreműködésével, ikonikus dalok és virtuóz darabok előadásával idén is telt ház előtt, 13 ezer fős közönséggel köszöntötte az új esztendőt Mága Zoltán január elsején a Papp László Budapest Sportarénában.

Kárpát-medence legnagyobb gálaműsora a magyarság nemzeti összetartozását erősítve határon túli gyermekkórusokkal, és Kossuth-díjas előadókkal hirdette a magyar kultúra egyetemességét.

Budapest díszpolgára köszöntve az új évet és az Aréna telt házas közönségét azt mondta, a gálakoncerttel részesévé válnak a Nemzeti Összetartozás Éve emléksorozatnak.

Teltházzal köszöntötte az új esztendőt Mága Zoltán január elsején az Arénában. Forrás: DFP.hu/Schumy Csaba

„A magyarság megmaradása itt Európa közepén önmagában bizonyítja nemzetünk erejét, egyúttal olyan kulturális és lelki egyesítésre képes, amelynek nincsenek határai. Ország-, és közigazgatási határok nem fogják, és nem is tudják szétválasztani a több mint 15 milliós nemzetünket." – mondta Mága Zoltán, hozzátéve:

Az említett emléksorozathoz csatlakozva Mága Zoltán egy olyan zenei blokkot állított össze, amely méltón reprezentálta a sokszínű magyar kultúrát, és ebben teret kapott a cigányzene, a zsidó dal is.

A grandiózus koncert rendezője Szente Vajk Jászai-díjas színész-rendező volt. Forrás: Mate Krisztian

A hegedűművész a világ magyarságának ajánlott exkluzív, grandiózus gálaestjén tematikus blokkokban összeállított repertoárral örvendeztette meg 13 ezer fős közönségét.

A XII. Budapesti Újévi koncerten idén is átadásra került a Budapesti Újévi Koncert Gáladíja, amelyet Bodrogi Gyula és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas művészek kapták.

A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett művész bejelentette: egy új hagyományt teremtve, ezen túl minden évben, a gálakoncert bevételéből egy gyermekkórházat fog támogatni.

Elsőként a budapesti Heim Pál Gyermekkórház kapott egy több millió forint értékű orvosi műszert, melyet az est során át is adtak az egészségügyi intézménynek.

A látványos gálaestet vastapssal jutalmazta a lelkes közönség. Forrás: DFP.hu/Schumy Csaba

A grandiózus koncert rendezője Szente Vajk Jászai-díjas színész-rendező volt, közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar, vezényelt Farkas Róbert karmester. A produkció művészeti vezetője Zsoldos Béla Liszt-díjas zeneszerző volt. A gálaesten több, mint 500 fellépő működött közre.

Mága Zoltán VI. alkalommal köszönti az új esztendőt Bécsben. Forrás: DFP.hu/Schumy Csaba

Mága Zolán január 5-én Bécsben, a Wiener Konzerthausban folytatta Budapesti Újévi Koncertjét, ahol virtuóz műveket és klasszikus darabokat adtak elő.

A bécsi gálaesten Beethoven, Bach, Vivaldi, Csajkovszkij, Strauss, Sarasate, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc műveit hallhatta a közönség, de ismert népdalok is elhangzottak különleges feldolgozásban.

Az akusztikus, ünnepi hangversenyen a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében színpadra lépett három Kossuth-díjas operaénekes: Komlósi Ildikó, Sümegi Eszter és Kováts Kolos, valamint Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész is.

Mága Zoltán a Wiener Konzerthausban. Forrás: DFP.hu/Schumy Csaba

A Pima Primissima-díjas hegedűművész a 12 évvel ezelőtt indult és mára világhírűvé vált hagyományos, január elsejei budapesti gálakoncertje után Bécs városában is Magyarország szeretetével üdvözölte Ausztria polgárait.

A hegedűvirtuóz köszöntőjében elmondta:

"Ez elismerés a magyar művészetnek is, mert a zeneértő és zeneszerető osztrák közönség minden évben kimagasló szeretettel fogad minket és ezt bizonyítja, hogy minden alkalommal telt ház előtt játszhatunk."

Mága Zoltán Bécs városában is Magyarország szeretetével üdvözölte Ausztria polgárait. Forrás: DFP.hu/Schumy Csaba

Mága Zoltán hatodik bécsi gálaestjén – amelyről az osztrák közszolgálati televízió, az ORF önálló műsort készített -

a magyar hegedűvirtuóz előadását és a fellépő művészeket a közönség felállva, hosszan tartó vastapssal jutalmazta.

A hegedűművész egy év múlva, a hagyomány folyatásaként 2021-ben is megrendezi bécsi újévi koncertjét, ahogyan Budapestről, Magyarország fővárosából is ismét köszönteni fogja Európa polgárait.