Németh Szilárd: A honvédség minden lehetséges forgatókönyvre felkészült

BÖRÖNDI Gábor; NÉMETH Szilárd
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára(j.).
Vágólapra másolva!
A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium a magyar honvédek biztonsága érdekében, megtette a szükséges lépéseket, és minden lehetséges forgatókönyvre felkészült, miután szerda hajnalban rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Kecskeméten szerdai sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség iraki missziójának helyzetéről elmondta, hogy

Erbílben közel 200 magyar katona teljesít szolgálatot, a két iraki támaszpontot ért rakétatámadásban magyar katonák azonban nem sérültek meg.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j.) Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy

állandó és élő a kapcsolat az iraki műveletek parancsnokaival, folyamatos az információk szerzése, illetve kiértékelése és elemzése a Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a kecskeméti légi bázist a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében részben már felújították.

A munkálatok során

megújult a kifutópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra, így a bázisról bármilyen repülőgéppel végrehajtott akció elindítható.


A sajtótájékoztató helyszínén látható két Dassault Falcon 7X és a nagyobb csapatszállító gépek közül az Airbus A319 kapcsán Németh Szilárd kiemelte, hogy a szintén Zrínyi 2026 program keretében beszerzett szállítójárművek olyan képességgel látják el Magyar Honvédséget, hogy bármilyen logisztikai műveletet, akár személy, akár utánpótlás szállítását véghez lehet vinni.

Németh Szilárd hozzátette, hogy az esetlegesen bekövetkező logisztikai műveletek végrehajtását pedig a különleges műveleti erők katonái szolgálják, akiket szintén a Zrínyi 2026 program keretében beszerzett, Magyarországon gyártott Bren 2-es gépkarabélyokkal fegyvereztek fel.

Magyar katonák Irakban (korábbi felvétel). Forrás: MTI

Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy

a magyar kormány, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tehát teljes mértékben felkészült arra, hogy továbbra is szavatolja az iraki misszióban részt vevő magyar honvédek biztonságát.