Az autósok állítólag nem segítettek a haldokló Gesztesi Károlynak

Gesztesi Károly
Budapest, 2016. március 9. Gesztesi Károly színész a megújult Vörösmarty mozi avatóján Budapesten 2016. március 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hazafelé sétált szombat délután az a mentős, aki rátalált a haldokló Gesztesi Károlyra, majd megpróbálta megmenteni az életét. Ehhez sokáig hiába kért segítséget, az autósok továbbhajtottak a lámpánál. A Blikknek mesélt a tragikus napról.
Vágólapra másolva!

A 35 éve a mentőknél dolgozó férfi volt az első, aki odaért a félreállt autóhoz, és segítséget próbált szerezni a haldokló színésznek, de csalódott az emberekben.

Gesztesi Károly színész a megújult Vörösmarty mozi avatóján Budapesten 2016. március 9-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az az igazság, hogy még mindig nehéz visszaidézni azokat a perceket, annyira megvisel, amit átéltem – kezdte a lapnak a mentősofőr. Szombat délután éppen hazafelé gyalogoltam a Podmaniczky utcában, a helyszínnel azonos oldalon, amikor megláttam, hogy egy fekete autó áll a gyalogátkelőhelyen. Még mondtam is magamban, hogy ez is szépen leparkolt... Amikor odaléptem, benéztem a jobb első ablakon, s láttam, hogy a sofőr, akiről akkor én még nem tudtam, hogy a színművész úr, egyenes testtartással ült, a feje a mellkasára volt hajolva, a végtagjai pedig ernyedtek voltak – mesélte, hogy mit tapasztalt, amikor először benézett a kocsiba.

Baleseti helyszínelés a budapesti Ferdinánd közelében 2020. január 4-én. Gesztesi Károly 56 éves színművész vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Megkerültem az autót, aminek az ajtajai le voltak zárva, de a letekert ablakon benyúlva ki tudtam nyitni az ajtót. Valószínűleg azért engedte le, hogy levegőt kapjon, amikor rosszul lett. Gyorsan megvizsgáltam, nem volt sem légzése, sem keringése, vagyis feltételeztem, hogy a klinikai halál állapotában van. Azonnal hívtam a központi segélyhívót, kicsatoltam a biztonsági övet, majd megpróbáltam segítséget szerezni, hiszen tudtam, hogy egyedül képtelen vagyok kiszedni az autóból.

De hiába kiabált több autósnak is, hogy jöjjenek segíteni neki,

lehúzták az ablakot, meghallgatták, mit akar, majd amint zöldre váltott a lámpa, továbbhajtottak.

Végül egy traumatológus orvos, aki a SzívCity alkalmazás riasztására a belvárosból érkezett a helyszínre, valamint egy pizzafutár állt meg és szállt be az újraélesztésbe.

Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Elképesztő egyesek hozzáállása a másik bajához. Nem akartam elhinni, hogy képesek gond nélkül továbbmenni annak ellenére, hogy érthetően elmondtam, mit szeretnék.

Ez sikerült, így harmadmagammal kiemeltük a beteget a járműből. Háttal a járdára fektettük és azonnal megkezdtem az eszköz nélküli újraélesztést. Picivel később megérkezett egy traumatológus főorvos, aki segélyhívón hallotta, mi történt, majd megállt egy pizzafutár is. Nekik innen is köszönetet szeretnék mondani a gyors segítségnyújtásért.

Mellkaskompressziót alkalmaztunk, de próbálkoztam a klasszikus befúvásos módszerrel is.

A Markó utcából hamar megérkezett a rohamkocsi is, és még közel egy órát küzdöttünk a beteg életéért. Tényleg megtettünk mindent, sajnos, hiába – sóhajtott szomorúan a férfi.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Gesztesi Károly szombat délután egy moziból tartott a kollégáihoz, akikkel fellépése lett volna Szegeden. A halála előtt tíz perccel felhívta őket, hogy jelezze, hamarosan megérkezik. Sajnos, sohasem ért oda.

A mentősofőr szerint Gesztesi Károlynak talán lett volna esélye a túlélésre, ha azonnal megáll valaki, hogy segítsen.

Ilyen esetben minden másodperc számít, ám Gesztesi Károly hosszú percekig egyedül lehetett a kocsiban, mire én rátaláltam. Pedig nem is egy kietlen helyen történt mindez, hanem egy forgalmas budapesti úton, ahol

– mondta.