Történelmi évet zártak 2019-ben a hazai szállodák

Vágólapra másolva!
Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában a szállodaipar jövőjéről, a pozitív változásokról beszélt, de szóba kerültek természetesen a hiányosságok is, valamint a rövidtávú lakáskiadások ügye.
Vágólapra másolva!

A szakember a 2019-es évet értékelve elmondta, a szállodák foglaltsága hasonlóképpen alakult, mint egy évvel előtte, ám miután az átlagárak növekedtek, így bevételi szempontból a tavalyi év történelminek nevezhető.

Arra a kérdésre, hogy az úgynevezett fapados turizmus is hasznos-e, Flesch Tamás kifejtette, mindenképpen igen, nagyon jó lenne, ha minél többet költenének nálunk. Látni kell azt is, ez az ipar nagyon mélyről indult a válság után. Budapest méltatlanul volt Európa legolcsóbb városa, pedig inkább a legszebb város címet érdemelné ki. Szerencsére az elmúlt években sikerült egyre feljebb kerülni, sőt, ma már megváltozott a turizmus is, hiszen nem elsősorban a romkocsmákról szól ez az egész, hiszen ma már a felmérések is azt mutatják, a turisták a kulturális, művészeti értékekért jönnek a külföldiek.

Arra a kérdésre, mely szerint mennyire személyfüggő a siker, hiszen az új fővárosi vezetés elbocsátotta Bán Teodórát, aki a fővárosi kulturális és turisztikai életért is felelős volt, Flesch Tamás kifejtette, a kulturális turizmusért nagyon sokat tett Bán Teodóra, akivel nagyon szeretett együtt dolgozni. Ebben a munkában kiemelkedő volt Budapest és természetesen a volt balerina is, aki a kulturális turizmus nagykövete is volt. Ugyanakkor az is igaz, a siker nem személyfüggő, legyen szó a szállodásokról vagy a kulturális turizmust irányító szakembertől. A szakember megjegyezte, ő sokkal inkább a gondolatok és a tettek mentén szeretné látni, hogy mit is gondol Budapest új vezetése a turizmusról. A szakmai szövetség már meg is kereste a főpolgármestert, akitől már a választ várják, a reményeik szerint ez rövidesen meg is történik, hiszen a turizmus a fővárosban megkerülhetetlen, hiszen az a lakosok életébe is belefolyik az élet szinte minden területén.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.