Sorra hagyják ott az MSZP-t a meghatározó politikusok

Tóth Bertalan, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019, MSZP
Vágólapra másolva!
Egymás után hagyják ott az MSZP-t a korábban meghatározó politikusai, miközben a párt támogatottsága soha nem látott mélypontra zuhant. A szocialistákból elege lett Szanyi Tibornak, Botka Lászlónak és Szöllősi Istvánnénak is. Gyurcsány Ferenc célja az MSZP végleges eltüntetése, és jól láthatóan az MSZP-vezérkar nem is akar ennek ellenállni.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás utáni egyik legmeghatározóbb MSZP-s politikus, Szöllősi Istvánné is kilépett a pártból. „Mint olyan, aki soha nem fogadta el sem a globális, sem a nemzeti kapitalizmusnak a társadalom nagyobbik részét kiszorító – neoliberális – politikáját, nemrég én is persona non grata lettem az MSZP-ben, ahonnan egy látszólag alapszabályi, a valóságban politikai indíttatású vita után 2019. december 13-án kiléptem" – írta közösségi oldalán Szöllősiné.

Szöllősi Istvánnénak azért is kellett távoznia a szocialistáktól, mert a tavalyi önkormányzati választáson az ellenzéki összefogás jelöltje ellen indult.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő egyébként egy kaposvári egyéni körzetben 3,43 százalékot szerzett, így pedig nem jutott képviselői poszthoz.

Mára a teljes eljelentéktelenedés útjára lépett az MSZP Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ki sírta a szemét vörösre?

Hétfőn Szanyi Tibornak lett végleg elege az MSZP-ből, míg korábban Botka László szegedi polgármester csapta rá a szocikra az ajtót. Pár hete gyakorlatilag a teljes IV. kerületi szocialista szervezet állt fel, és ültek át a Demokratikus Koalíció soraiba. Szanyi Tibor a szakítást azzal indokolta, hogy

az MSZP elvesztette baloldaliságát.

Kiemelte: új mozgalmán keresztül másfajta társadalmi szerepvállalásra készül.

Bár Szanyi kilépett az MSZP-ből, Ujhelyi István, egykori EP-beli képviselőtársa nem állta meg, hogy még egyet odaszúrjon volt riválisának. Azt mondta: „nálunk ma senki nem ragadott zsebkendőt és sírta vörösre a szemét az ő távozása miatt. Ezzel együtt az egy súlyos jelenség, hogy eközben Tibor, miközben nem rengette meg a közéletet ez a bejelentés, Tibor szaporítani kívánja a baloldalon lévő mozgalmak, pártok számát."

Az MSZP egyre mélyülő válságát nemcsak a kilépések, hanem a legújabb felmérések is visszaigazolják.

A Medián tavaly december eleji kutatása szerint a biztos szavazóknak csupán a 7 százaléka voksolna az MSZP-re,

míg a Závecz-Research szerint 9 százalékon állnak. Minden bizonnyal ezek a számok is közrejátszanak abban, hogy szocialista politikusok lépten-nyomon arról beszélnek, hogy közös listát kell alkotnia az ellenzéki pártoknak 2022-ben. Érthetőek ezek a kijelentések, mivel ha a Párbeszéddel közösen indulnának, akkor nem sok esélyük lenne a 10 százalékos küszöb átlépésére.

Botka László szegedi polgármesternek is elege lett a szocikból Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Komoly válságban az MSZP

Szanyi Tibor kilépése az MSZP-ből már a sokadik példa arra, hogy a szocialisták komoly válságban vannak, már egyáltalán nem vehető biztosra, hogy a párt 2022 után is létezni fog.

Gyurcsány Ferenc célja egyértelmű, egy általa vezetett ellenzékkel akar nekifutni a következő országgyűlési választásnak – minderről már Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője beszélt.

Az elmúlt időszakban több helyben, illetve országosan is ismert, meghatározó politikus hagyta ott az MSZP-t. Ezek közé tartozik Botka László, akivel az egyik legemblematikusabb polgármesterét, egykori miniszterelnök-jelöltjét veszítette el az MSZP.

De Újpesten is komoly veszteségeket szenvedett el a párt, ahol több helyi politikus a Demokratikus Koalíciót választotta az MSZP helyett: tavaly decemberben a budapesti IV. kerület képviselő-testületi ülésén Farkas István és Szabó Gábor jelentette be döntését, míg októberben Trippon Norbert alpolgármester ült át Gyurcsány Ferenc pártjába.

Gyurcsány Ferenc célja az MSZP eltüntetése Fotó: Polyák Attila - Origo

Egységes ellenzéki pártot akar Gyurcsány

Deák Dániel szerint az MSZP sokáig megpróbált ellenállni az újabb pártok nyomásának, azonban mára elvesztette ezt a képességét.

Gyurcsány Ferenc célja, hogy előbb-utóbb az ő vezetésével létrejöjjön egy egységes ellenzéki párt, amelynek ő vagy a felesége a vezetője. Ebben a formációban a Momentum lenne az új SZDSZ, amely még elődjénél is globalistább politikát folytat, míg az MSZP, az LMP és a Jobbik már nem kapna szerepet, teljes mértékben felolvadnának ebben az új alakulatban - mondta az elemző.