Meggyanúsították a tévészékház megtámadása miatt Gyurcsány emberét

ARATÓ Gergely; VARJU László
Budapest, 2019. november 4. Varju László (j) és Arató Gergely, a DK parlamenti képviselői az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást Varju László, a Gyurcsány-párt képviselője ellen - ez derül ki egy friss közleményből.
Vágólapra másolva!

A választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő eljárásban a gyanú szerint Varju László 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt

az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy függetlenként induló jelöltnek – nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért azért, hogy lépjen vissza a javára.

Az ajánlatot a megkeresett férfi visszautasította.

Egy másik ügyben is érintett Varju. Még 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, azonban a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték.

A köznyugalom elleni bűncselekmény miatt azért folyik eljárás, mert Varju László a stúdióba történő bejutás érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját.

Két ügyben gyanúsították meg Varju Lászlót Forrás: MTI/Balogh Zoltán


Varju László a gyanú szerint később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott.

Erőszakos ellenállása miatt végül megpróbálták lefogni, amelynek továbbra is ellenszegült. A földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. Az őr az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – dr. Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette.

Varju László a hétfői gyanúsítotti kihallgatása során vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő, és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.