Vágólapra másolva!
Polgári peres eljárást kezdeményezett az Állami Számvevőszék azok ellen, akik megrongálták a számvevőszék székházát 2018 januárjában. Az ügyben Gulyás Márton és társai ellen emelt vádat az ügyészség.
Vágólapra másolva!

Horváth Bálint, az ÁSZ szóvivője Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményére reagált. Abban az állt, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a műemléknek számító épületet megrongáló tizenegy férfi ellen, és büntetővégzés meghozatalát indítványozta.

A számvevőszék tudatta, hogy a támadás elkövetői a nemzeti vagyont rongálták meg és több millió forintos kárt, valamint helyreállítási költséget okoztak az adófizető állampolgároknak. Mivel közvagyonról van szó, a polgári peres eljárást ennek megtérítéséért kezdeményezték - indokoltak.

Az ÁSZ székházának helyet adó épület történelmi értékkel bír, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll - olvasható a közleményben.

A tizenegy vádlott - 31 és 59 év közötti férfiak - három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, állami tulajdonú székházához mentek, és annak falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig és a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt. Az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.