Több mint kétszeresére nőtt az illegális migránsok száma 2019-ben

Bihac, 2019. december 4. Sállal védi arcát a hidegtől egy migráns férfi a Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. december 4-én. MTI/EPA/Fehim Demir
Vágólapra másolva!
Meredeken emelkedik a magyar déli határra érkező migránsok száma. 2019-ben több mint kétszer annyi illegális bevándorló próbált Magyarországra bejutni, mint 2018-ban. A magyar honvédség megerősítette a határvédelemben részt vevő egységeit, semmi jele annak, hogy belátható időn belül csökkenne a migrációs nyomás.
Vágólapra másolva!

Tavaly 2018-hoz képest 2,6-szor több illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Határrendészeti Főosztályának vezetője. Balázs László elmondta, különösen 2019 utolsó negyedévében fokozódott a migrációs nyomás.

A schengeni határ valamennyi szakaszán növekedést tapasztaltak az illegális migrációban, de kiemelten a szerb és a román határszakaszokon. Hangsúlyozta, hogy minden szomszédos állam hatóságaival jó az együttműködésük.

Garas László dandártábornok, a Magyar Honvédség hadműveleti csoportfőnöke hozzátette:

Kiemelte: a katonák Bács-Kiskun és Csongrád megyében segítik a határok védelmét 2015 óta. A pluszerők vasárnap elfoglalták bázisaikat. Erről Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese személyesen is meggyőződött. Garas László azt mondta: mindaddig fenntartják a jelenlegi létszámot, amíg arra szükség van, de ha kell, tovább növelik a határvédelemben részt vevő katonák számát.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon Forrás: Origo

Még több migráns érkezhet

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar határon egyre nagyobb a nyomás, 2018 decemberéhez képest csaknem tízszeresére - 3299-re - nőtt tavaly decemberben a határsértők száma, ezért megduplázzák a határvédelemben részt vevő katonák számát - jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Németh megjegyezte: a közel-keleti eseményekkel összefüggésben is az várható, hogy tovább növekszik a migránsok száma.

Mindezek indokolják, hogy megkétszerezzék a határvédelemben részt vevő katonák számát - tette hozzá.

Rég nem látott mennyiségben érkeznek a migránsok Forrás: police.hu

Tízezrek állnak készenlétben a Balkánon

Évek óta nem tartóztattak fel annyi migránst a magyar határkerítésnél, mint 2019 utolsó időszakában. Közben az orosz légitámadások és az előrenyomuló damaszkuszi kormánycsapatok miatt november eleje óta legalább 205 ezren keltek útra Szíria Idlíb nevű tartományából, Erdogan elnök tájékoztatása szerint

csupán szír migránsból 3,7 millió tartózkodik hazájában, becslések alapján pedig összesen 4-5 millió migráns (szíreken kívül főleg afgán, pakisztáni és iraki) lehet az országban.

Az államfő hozzátette, hogy Ankara egymagában nem bír a migránsáradattal, a nyomást pedig minden európai állam meg fogja érezni.

A török elnök szerint megismétlődhet a 2015-2016-os migránsválság. Erdogan azt szeretné, hogy a török területen lévő szír migránsokat telepítsék vissza a török hadsereg által Északkelet-Szíriában kialakított úgynevezett biztonsági zónába. A nyugat-európai államok azonban ellenzik ezt a tervet, erre válaszul pedig Erdogan már több alkalommal is kijelentette, hogy amennyiben a nyugatiaknak ez nem tetszik, akkor ráengedi Európára a migránsokat.

Szerbiában, Észak-Macedóniában és Boszniában is több tízezer migráns vár arra, hogy belépjen az Európai Unió területére. Többségük Magyarország felé igyekszik a szakértők szerint.