A baloldalon a szélsőségek is a centrumba képzelik magukat

Douglas Murray
Vágólapra másolva!
A jobboldal jelentős problémája – s ez egyértelműen látszik az Európai Parlamentben –, az az, hogy mindenki tart attól, aki tőle egy lépéssel jobbra áll - minderről Douglas Murray brit konzervatív publicista beszélt a Mandinernek adott interjújában. A baloldalon nincsenek ilyen félelmek, ott akármennyire balra mész is, sosem érsz a Gulágra. A jobboldal állandóan attól tart, hogy aki egy centire jobbra áll tőle, az már koncentrációs táborokat építene - vélekedett a publicista. 
Vágólapra másolva!

A jobboldalon régi probléma, hogy mindenki azt hiszi, aki egy lépéssel tőle jobbra van, az szélsőséges. A baloldalon valamiért nincs ilyen félelem – mondta Douglas Murray brit konzervatív publicista, a jobbközép hetilap, a The Spectator szerkesztője a Mandinernek. A publicista arról is beszélt, hogy az európai kontinensen figyelemre méltó a főáramú vélemények populistaként való lejáratása.

Douglas Murray: Egyértelműen van baloldali populizmus Fotó: Mudra László - Origo

Murray arról is beszélt, egyértelmű, hogy létezik baloldali populizmus. De nem szeretem a populizmus kifejezést - tette hozzá. Utóbbi szótári definíciói kiválóan leírják Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt – mint egyszemélyes politikai erőt.

Ettől tartanak a jobboldalon

A publicista szerint a jobboldal jelentős problémája az – s ez egyértelműen látszik az Európai Parlamentben –, hogy mindenki tart attól, aki tőle egy lépéssel jobbra áll.

Szóval a jobboldal fél a dominóhatástól, a baloldal viszont nem, ott a szélsőségek is a centrumba képzelik magukat - mondta Murray.

"A zöldgondolat ernyője alá ugyanis szélsőbaloldali politikát csempésznek be" Fotó: Mudra László - Origo

A zöldügyek egy ponton megszűnnek zöldek lenni, és valami más színük lesz; a zöldgondolat ernyője alá ugyanis szélsőbaloldali politikát csempésznek be - mondta Douglas Murray.

Mit tehet egy konzervatív? Meglehetősen minimalista elképzeléseim vannak ezzel kapcsolatban. Azzal kell kezdenünk, hogy magunk körül jó környezetet teremtünk.

A zöldek azonban valamiféle agrárius korba óhajtanak visszatérni, amit én nem szeretnék - mondta a publicista.