A baloldal itthon és Brüsszelben is minden eszközzel megpróbálja támadni a Nemzeti Konzultációt

lopás lop nemzeti konzultációs konzultációs ív
Vágólapra másolva!
A baloldal a koronavírus elleni küzdelem elmúlt hónapjaiban minden eszközzel törekedett arra, hogy megnehezítse a kormány és az ország védekezését. A belföldi támadások mellett brüsszeli szövetségeseiket is próbálták mozgósítani. Most a nemzeti konzultációt próbálják támadni, meg akarják akadályozni, hogy az emberek elmondják a véleményüket.
Vágólapra másolva!

Miközben a baloldal mondanivalója hiányát rendszerint nevetséges diktatúrázással próbálja leplezni, most az egyik legdemokratikusabb véleménynyilvánítási formát, a Nemzeti Konzultáció világon is páratlan intézményét akarják megtámadni.

A radikális baloldal vezetője, Hadházy Ákos kezdte a támadási kísérleteket, az egyik internetes oldal kérdésére válaszolva a Nemzeti Konzultációt (tehát az emberek véleményét) hulladéknak és szemétre valónak nevezte. Szél Bernadettel és társaival arra buzdítják szimpatizánsaikat, hogy ne küldjék vissza a nemzeti konzultációs íveket, hanem adják nekik. Ez természetesen alapvető adatvédelmi problémákat vet fel, amik akár egy titkos adatbázis létrehozására is irányulhatnak. A kérdőívek begyűjtésére már utcai pultokat is felállítottak, miközben olyan videofelvétel jutott az Origo birtokába, amin egy, a baloldalhoz köthető és a kampányaikban résztvevő nő kilopja a konzultációs íveket egy szolnoki ház postaládájából.

A ház tulajdonosa később azt is elárulta, hogy több ládából is kilopták a borítékokat, a Posta pedig megerősítette, hogy ezekben nemzeti konzultációs ívek voltak. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Origo megkeresésére pedig azt mondta, hogy

A NAIH ezenkívül több állásfoglalásában is kiemelte, hogy a személyes adatokat tartalmazó ívek, dokumentumok másolása, sokszorosítása, fénymásolása, illetve duplikált adatbázisok létrehozása az azokon szereplő információ alapján tilos.

Ifj. Lomnici Zoltán azzal magyarázta az akciót, hogy

a baloldal retteg a Nemzeti Konzultáció intézményétől.

Korábban többször is megpróbálták lekopírozni, sikertelenül. Az újabb és újabb kudarcos próbálkozásaikkal pedig egyre mélyebbre süllyedtek, amit a mostani támadás is mutat. (Tegnap Debrecenben történt lényegében hasonló eset, ott a már kitöltött íveket lopták el a Momentumhoz köthető aktivisták.)

A videofelvételen szereplő nő baloldali politikusokkal kampányolt korábban. Forrás: Origo

Jakab Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette DK szatellitszervezetévé vált Jobbik elnöke a Nemzeti Konzultáció kapcsán azt rótta fel a kormánynak, hogy szerinte az nem válságkezelés, a kérdőívek helyett akár maszkokat is kiküldhettek volna. Mondta mindezt úgy, hogy a kormány a koronavírus-járvány kapcsán minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi tervét indította el, amely a családok és vállalkozások védelmére összpontosít. Az ország rendelkezésére álló védőmaszkokat pedig, az összes többi védőfelszereléssel együtt az Operatív Törzs osztotta el egészségügyi-szakmai alapon oda, ahol arra szükség volt.

Gyurcsányné egyenesen azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy a magyarok háta mögött négymilliárd eurónyi devizahitellel adósítja el az országot, miközben a kormány addigra már bejelentette a költségvetés áttervezésével finanszírozott kilencezer milliárd forintos válságkezelő csomagot.

A szocialista Burány Sándor pedig arról beszélt, hogy a miénk Európa legkisebb válságkezelő csomagja. Ehhez képest Magyarország akcióterve a GDP nagyságrendileg 18-20 százalékával egyenértékű. Ezzel a magyar mentőcsomag hosszú távú hatásaiban is a nagy gazdasági tartalékkal rendelkező európai országok által bejelentett intézkedésekhez hasonlítható.

A baloldali álmentős kamuvideót készítő MSZP-s Korózs Lajos arról adott ki közleményt május végén, hogy szerintük a Nemzeti Konzultáció (tehát az emberek véleményének kikérdezése) helyett a forrásokat "a munkahelyek védelmére, az állás és jövedelem nélkül maradt tömegek megsegítésére és az egészségügy rendbetételére kellene fordítani."

A Nemzeti Konzultáció több ponton is kitér a migrációra és a kormány bevándorláspolitikájára, amit Brüsszel és az Európai Bíróság támad, illetve akadályoz. A két vonatkozó kérdés így hangzik:

  • Ön egyetért azzal, hogy a kormány továbbra is lépjen fel a bevándorlás ellen, és tartsa fenn a magyar határ szigorú védelmét?
  • Ön egyetért azzal, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?

Különösen azért fontosak ezek a pontok, mert a lazuló nemzetközi korlátozások, és ezen belül is az uniós határellenőrzési szabályok miatt az illegális migránsok újabb áradata indult el Európa felé annak ellenére is, hogy például a Közel-Keleten a pár éve tapasztalt háború és terrorizmus már nem fenyegeti őket ugyanolyan mértékben. Az Európai Unió Bírósága azzal nehezítette az illegális bevándorlás elleni magyar intézkedéseket, hogy május végi döntése nyomán a kormánynak fel kell számolnia a tranzitzónákat, amik a lehető legbiztonságosabb módját jelentették a menedékkérelmek benyújtásának még azelőtt, hogy a migránsok megfelelő papírok nélkül az ország területére lépnének.

A Nemzeti Konzultációban emellett az is szerepel, hogy

Arról a Brüsszelről beszélünk, ami minden szempontból elbukott a koronavírus-járvány kezelését illetően. A világszerte megmutatkozó egészségügyi készlethiányok orvoslásában nem lehetett rájuk számítani, helyette Kínából kellett beszerezni a szükséges védőfelszereléseket, de ez is csak az Orbán-kormány évek óta tartó, következetes keleti nyitás politikájának volt köszönhető. Brüsszelnek tehát ismét fontosabb, hogy a magyar kormány sikeres bevándorláspolitikáját támadja, ahelyett hogy a járvány okozta gazdasági problémákat megoldja az egész közösségben.

Mindezek mellett az elmúlt hetekben világossá vált, hogy Brüsszel továbbra sem tett le a kötelező kvóta bevezetéséről, az uniós bíróság döntése pedig ehhez asszisztált. Július elsejével ráadásul Németország vette át az EU soros elnökségét, a szociáldemokrata német külügyminiszter, Heiko Maas pedig már korábban megelőlegezte, hogy ennek az időszaknak

kiemelt témája lesz az EU menekültügyi szabályozásának reformja.

A tárcavezető a menekültügyi kérdést a 27 tagú blokk „nagy szégyenfoltjának nevezte", tekintve, hogy évek óta nem sikerül megállapodásra jutni. Ezenkívül Németország EU-hoz akkreditált nagykövete, Michael Clauss engedett mélyebb bepillantást a német elnökségi tervekbe. Ez alapján, ahogy fogalmazott,

Ez pedig egyet jelent a kötelező betelepítési kvótával, aminek Magyarország a migrációs válság kezdete óta következetesen ellenáll, ugyanis hazánk bevándorláspolitikája arra alapszik, hogy

A baloldal tehát módszeresen igyekszik ellehetetleníteni a nemzeti konzultációk beküldését, Brüsszel pedig ismét támadja a magyar bevándorláspolitikát, emiatt pedig a kérdőív erre vonatkozó részei is még aktuálisabbá váltak. Az unió részéről Vera Jourová európai bizottsági alelnök természetesen tagadta, hogy ilyen szándékuk lenne, a német elnökség tervei azonban teljesen mást mutatnak, ezért is fontos, hogy minél többen töltsék ki a konzultációt.