Novák Katalin: Bízom benne, hogy az Ön pártjában Adolf Hitler méltatása nem elfogadható

LÁSZLÓ Imre CSELEKVÉS felemeli a kezét felszólal Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vezérszónok
Budapest, 2018. november 29. László Imre, a Demokratikus Koalíció vezérszónoka felszólal az Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 29-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Bízom benne, hogy az Ön pártjában Adolf Hitler méltatása nem elfogadható, gondolom, azért nem reagáltak rá eddig, mert az Önökhöz hazánkról érkező elfogult tudósítások nem tartalmazzák a magyar baloldal vállalhatatlan kijelentéseit - olvasható Novák Katalinnak, a Fidesz alelnökének nyílt levelében, amit Iratxe García Péreznek, az Európai Szocialisták és Demokraták európai parlamenti frakcióvezetőjének küldött. Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, László Imre, a Demokratikus Koalíció újbudai polgármestere egy múlt heti testületi ülésen pozitívan beszélt a náci tömeggyilkos Adolf Hitlerről. László kijelentésétől egyetlen baloldali párt és Karácsony Gergely sem határolódott el. 
Vágólapra másolva!

A külföldi médiumok, amelyek a magyarországi belpolitikáról rendszeresen tájékoztatják és félretájékoztatják a nemzetközi közvéleményt, László Imre felháborító nyilatkozatáról mélyen hallgatnak - írta közösségi oldalán Novák Katalin. A Fidesz alelnöke szerint nincs ez másképp a DK európai szövetségesei, az európai szocialisták körében sem. Hétfőn levélben hívta fel az európai szocialisták frakcióvezetőjének figyelmét a DK-s polgármester vállalhatatlan szavaira.

Meddig tűrik még ezt a szocialisták?

Novák Katalin a levelében többek között azt írta, hogy

László Imre, a kerületi testületi ülést vezetve, június 25-én Adolf Hitler eredményeit méltatta: "36-ban vagy '37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után."

- írta Novák Katalin. A Fidesz alelnöke várja, hogy a megszokott nyilvánosság és határozottság mellett ítéljék azt el. Mivel mindkét magyarországi tagpártjuk nyíltan együttműködik a szélsőjobboldali Jobbikkal, talán ideje megkérdezni, hogy meddig tűri még ezt a szocialisták és demokraták frakciója? - zárul a nyílt levél.

Adolf Hitlert mentegette László Imre, XI. kerületi DK-s polgármester Forrás: MTI/Kovács Attila

Karácsony sem határolódott el László Imrétől

Mint arról korábban beszámoltunk, sem a Demokratikus Koalíció, sem Karácsony Gergely baloldali főpolgármester nem határolódott el László Imrétől, Újbuda DK-s polgármesterétől, aki egy testületi ülésen a náci tömeggyilkost, Adolf Hitlert dicsérte. László Imre nácizmust mentegető kísérlete beleillik abba, ahogyan korábban Karácsony Gergely nem határolódott el a zsidók listázásától. Jól látszik, hogy az amerikai és az európai radikális baloldal az elmúlt években egyre inkább antiszemitává vált.

László Imrének az Adolf Hitler náci diktátort dicsérő kijelentéseit igazából úgy lehet értelmezni, hogy a Gyurcsány-párt megpróbál az antiszemita érzelmű szavazóknak tetszelegni, ezáltal azt remélve, hogy a már baloldalivá vált Jobbik volt és jelenlegi szimpatizánsai közül minél többet meg tud szerezni. Az Origónak nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint világszinten megfigyelhető tendencia, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal összeér, ennek a két vállalhatatlan nézetrendszernek pedig megpróbálják egyesíteni a szavazótáborát.

Ehhez azonban gesztusokat kell gyakorolni, és ezt tette legutóbb László Imre, de a momentumos Cseh Katalin is hasonlóképpen cselekedett egy Izrael-ellenes petíció aláírásakor.

Ifj. Lomnici Zoltán véleménye alapján a gyurcsányista polgármesternek le kellene mondania és távoznia kellene a közéletből, de ő ebben a tekintetben nagyon szkeptikus azóta, hogy Karácsony Gergely „kimosdatta" a zsidólistázásból Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselőt.