Börtönnel fenyegetőzik Gyurcsány pártja, mert az őket támogató Index a szétesés szélére került - a romló üzleti eredmények miatt

Vágólapra másolva!
Óriási káosz alakult ki az elmúlt években végképp baloldali propagandaoldallá alakult Indexnél, miután a tavalyi rossz üzleti eredmények miatt - állítólag - felmerült a szerkesztőség működésének átszervezése. Ezt nem tudni, hogy igaz-e, hiszen mást írt a főszerkesztő (kiegészítve a nyilvánvalóan velük együtt mozgó többi baloldali újsággal), és mást az Indexet tulajdonló kuratórium elnöke. Mindenesetre, a korábban még Simicska Lajoshoz, még korábban Spéder Zoltánhoz is hűséges (előző Index-tulajdonosok...) Bodolai László kitette az igazgatóságból a főszerkesztőt, és homályosan arra utalt, hogy főszerkesztőként sincs biztonságban. Gyurcsány Ferenc pártja elkezdett börtönnel fenyegetőzni - nem létező tulajdonosokat is említett -, mindenesetre az látszik, hogy a Demokratikus Koalíció ideges: attól félnek, hogy a belső marakodás miatt elveszíthetik egyik legfontosabb megjelenési lehetőségüket.
Vágólapra másolva!

Vasárnap este egy drámai hangvételűnek szánt közlemény jelent meg a főszerkesztőtől az Indexen. "Most bizony azt érezzük, hogy az Index szerkesztősége veszélyben van" - írta. Na, de miért éppen most érzik így? Emlékezetes, Simicska Lajos 2014 környékén opciós jogot szerzett az Indexre, amit 2017 áprilisában érvényesített. Innentől kezdve sorra jelentek meg a felületen a Jobbikot támogató cikkek, amik a parlamenti választást követően átváltoztak a baloldalt gátlástalanul kiszolgáló anyagokká. Akkor nem érezték veszélyben a függetlenséget?

Homályos magyarázkodás

Jelenleg az Indexnél a Simicska-korszakban meghatározott tulajdonosi modell van érvényben. A felállás pedig a következő:

  • az Index Zrt. működteti az Indexet, amelyben benne vannak az újságírók, azaz a szerkesztőség. Ez a cég a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában áll, amit Bodolai László kuratóriumi elnökként vezet.

A bonyolult konstrukciónál csak a mostani fejlemények bonyolultabbak, ugyanis az ellentmondásos nyilatkozatok miatt egyelőre nem lehet tisztán látni. Az Index egyes vezetői (állítólag) azon háborodtak fel, hogy Gerényi Gábor, a lap külsős tanácsadója állítólag egy átalakítási tervet közölt velük. A főszerkesztő ezt úgy értékelte, hogy kívülről olyan befolyás érte a lapot, amelynek a "vége a szerkesztőség megszűnése lehet".

Bár még nem lehetett tudni, hogy igazak-e az állításai, a baloldali médiahálózat villámgyorsan átvette az aggodalmas hangvételű közlemény szövegét. Sőt, elkezdték magyarázni azt, amit az Index főszerkesztője természetesen nem akart leírni, ezért a baráti médiumokkal inkább leíratott. Kicsit kiszínezték a közleményt.

A leggyorsabb közülük a 24 volt, ahol az Index-közlemény előtt megjelent az "Ezzel a tervvel szétszedhetnék az Indexet" című, egyébként súlyos, belső (állítólagos) információkat tartalmazó cikk. Egyébként a közlemény megjelenése után pár perccel a 444-en, a hvg-n, a 24-en egyaránt megjelent a hír, miszerint veszélybe került az Index.

Csakhogy ezt egyelőre semmi nem támasztja alá, hiszen Bodolai László egyértelműen cáfolta a főszerkesztő állításait egy másik baráti médiumnak, a 24-től nem oly távoli Média 1 nevű oldalnak. "Szerintem félrevezették az Indexet, félreértésről van szó, hiszen Gerényi Gábor ugyan valóban kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, csakhogy a kidolgozott koncepciót az Index.hu igazgatósága nem fogadta el, Gerényi munkája pedig már véget is ért" - mondta az Indexet tulajdonoló alapítvány kuratóriumi elnöke, amiről természetesen szintén nehéz eldönteni, hogy megállja-e a helyét.

Megbuktatták a főszerkesztőt

Azt, hogy teljes káosz uralkodik az Indexnél, azt mi sem mutatja jobban, minthogy Bodolai visszahívta a főszerkesztőt az igazgatóságából, amiért a 24-en nyilvánosságra kerültek az Index.hu Zrt. igazgatóságának belső információi. A cégvezető azt is elmondta, hogy döntésében nagy szerepe volt annak, hogy a főszerkesztőt "minimum közvetve felelősnek tartja", amiért az igazgatóság üléséről bizalmas információk kerültek ki a konkurenshez. Konkurens... Hát persze. Ugyanakkor az igazgatóságból kirakott főszerkesztő (egyelőre) maradhat az újságnál, persze ezzel

beosztottját kifejezetten megalázó helyzetbe hozta.

Hiszen ebben a felemás pozícióban - kvázi bukott emberként - nehéz elképzelni, hogy sokáig maradna a helyén.

Propagandaoldalként működnek, a baloldali kamuvideót is boldogan terjesztették

A 2018-as választások előtt Jobbik-közeli Index mára a baloldal hangja lett.

A Mandiner írta meg, az Index ugyan beharangozta, hogy nagyon fontos a vasárnapi szerbiai választás, azonban mindezidáig nem írták meg a pontos eredményt. A baloldali honlap egész egyszerűen eltitkolta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) remek eredményét, csupán egy félmondattal utaltak arra, hogy "tartományi szinten a Vajdasági Magyar Szövetség lett most a harmadik legerősebb párt". Pedig a VMSZ minden korábbinál jobb eredményt ért el vasárnap.

A Pesti Srácok pedig arról számolt be, hogy rendőrellenes propaganda jelent meg az Indexen. "Az Index szerzője kultúrmarxista, Antifa megközelítésben az amerikai rendőrsorozatok történetének áttekintésével kezdte el építeni a narratívát, hogy meg lehessen indokolni nálunk is a magyar rendőrség elleni szélsőbaloldali fellépést, az állam és a normális emberek elleni utcai terrort. Mintha csak igaz lenne az az önsajnáltató hazugság, amivel körbesírták a ballibsi médianyilvánosságot, gazdasági okokból, mert a propagandára szánt pénz az utóbbin nem hasznosul a legjobban mostanában, pedig ők igyekeznek" - írták.

Mint ismert, a baloldal az utóbbi idők legnagyobb botrányát okozta álmentős kamuvideójával. Az Index természetesen mindenféle forráskritika nélkül átvette az első pillanatban is nyilvánvalóan hazugságot tartalmazó felvételt. Átvették? Boldogan propagálták. De vajon - elvégre "függetlenobjektív" oknyomozó újságírókról lenne szó - hogyhogy nem vették észre, hogy csalás?

A DK már börtönnel fenyegetőzik

Az Index körüli cirkuszra Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció meglehetősen gyorsan reagált. Bár az országban senki nem tudja, hogy pontosan mi is történik, Barkóczi Balázs pártszóvivő börtönnel kezdett el fenyegetőzni hétfői sajtótájékoztatóján. "Ne higgyék, hogy ezt szabadlábon meg fogják úszni. Ne higgyék, hogy amikor ez a bűnszervezet elbukik és vagyonelkobzás, börtön vár a (...) bűnözőkre, akkor ők nem fognak a vádlottak padján ülni. Most még visszakozhatnak, meggondolhatják magukat" - mondta a politikus. A teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen fenyegetés egyetlen okból érdekes: a DK nem is leplezett dühe miatt. Nem nehéz kitalálni, miért ragadtatta el magát Gyurcsány Ferenc szóvivője:

a DK látványosan attól fél, hogy elveszíti legfontosabb felületét.

De hogy tényleg ettől félnek? Esetleg tudják, hogy semmiféle politika nincs a cirkusz mögött, egyszerűen gazdaságtalanul (magyarul rosszul) működik az Index, és ezt akarják titkolni, és politikai keretbe akarják helyezni? Vagy azt gondolják, hogy az Index jövőre meg azután is ugyanígy a baloldali propaganda zászlóshajója marad, és arra készülnek, hogy majd tartanak boldogan egy újabb sajtótájékoztatót, ahol elmondják, örülnek, hogy megijedt tőlük a Fidesz, a V4-csoport, Donald Trump és az egész univerzum, és ezért van még mindig Index?

Egyelőre nehéz megmondani. Ahogy persze azt is: mi igaz az Index közleményéből, a baráti, baloldali médiumok magyarázataiból, az Index tulajdonosának nyilatkozatából? Ki mond, ki ír közülük igazat?