Újabb két beteg halt meg a Karácsony Gergely által felügyelt Pesti úti idősotthon lakói közül

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Már 44-en haltak meg a Karácsony Gergely vezette főváros által felügyelt Pesti úti idősotthonban - értesült az Origo. Korábban az Origo részletesen beszámolt azokról a hiányosságokról, amik ahhoz vezettek, hogy az intézmény a magyarországi koronavírus-járvány legfőbb gócpontja lett. 
Vágólapra másolva!

Kedd hajnalra 44-re emelkedett a Pesti úti idősotthonban meghalt gondozottak száma - értesült az Origo. A keddi nap négy halálesetéből kettő a főváros által felügyelt otthonhoz kapcsolódik.

Már 44-en haltak meg a Karácsony Gergely által felügyelt Pesti úti idősotthonban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Karácsony saját magát buktatta le

Mint arról korábban beszámoltunk, napokig nem volt orvos április elején az intézményben, amikor kitört a járvány az idősotthonban. Karácsony Gergely saját magát buktatta le, amikor a Fővárosi Kormányhivatal elleni támadásban véletlenül elismerte, hogy valóban napokig nem volt orvos. A baloldali főpolgármester két héttel ezelőtt még azt mondta a népjóléti bizottság ülésén, hogy folyamatosan volt orvosi jelenlét az intézményben.

Március legvégén szállították el az első beteget a Pesti úti idősotthonból, ennek ellenére Karácsony Gergely továbbra sem látogatott el az azóta az ország első számú járványügyi gócpontjává váló intézménybe.

Megmutattuk, hogyan hagyta cserben a főváros vezetése az idős, kiszolgáltatott embereket, és hogyan jutott el odáig, hogy kitiltatná az intézményekből az egészségügyi vizsgálatokat folytató kormányhivatalokat.

A kormánynak kellett cselekedni Karácsony helyett

- erről már a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője beszélt. Farkas Örs közölte: miközben a Pesti úti idősotthon gócponttá vált, lassan az összes ilyen fővárosi intézménynél ez a helyzet.

- fűzte hozzá.

A szóvivő felhívta rá a figyelmet, hogy 59 ezer körül van azoknak az embereknek a száma, akik ilyen intézményben élnek, közülük nagyjából 4 ezren laknak valamelyik fővárosi kezelésű otthonban. Az utóbbiak tíz százaléka fertőzött, miközben a nem a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott otthonokban élőknek a fertőzöttsége nem éri el az egy százalékot.

A Pesti úti idősotthon gócpont lett

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatójából az is kiderült, hogy

a legtöbb megbetegedést április 9-én regisztrálták, amely 209 esetet jelent, a legtöbb halottat pedig április 17-én regisztrálták, 19 főt.

A hazai járványhelyzet felfutása tehát egybeesett a Pesti úti idősotthonban kitört nagyszámú megbetegedéssel, mivel azon a napon több mint 200 embert szállítottak el az intézményből.

Az idősotthon kapcsán megszólalt az egyik ott meghalt ápolt hozzátartozója is. A megrendült férfi sok minden más mellett arról is nyilatkozott, hogy emlékei szerint tavaly november óta nem volt orvos az intézményben.

Elmondása szerint az intézményből a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, az ápolókat is lecserélték, az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk - vagyis embertelen viszonyok vannak az idősotthonban.

Cs. Krisztián legfontosabb állításait

ebben a cikkünkben szedtük össze.

Karácsony menekül a valódi cselekvés és a felelősség elől

Hétfőn az Országgyűlésben is téma volt a Pesti úti helyzet. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára bírálta Karácsonyt, aki szerinte Facebook-politizálást folytat és látványosan menekül az érdemi cselekvés és a felelősség elől.

Fenntartóként lenne dolga, erősebb védelmet kellene biztosítania az idősotthonoknak, amelyeket a főpolgármester nem készített fel a járványra

- mondta. Hozzátette: akkor lehet újraindítani a budapesti életet, ha csökken az idősotthoni halálesetek száma.