A hazai Soros-hálózat beavatkozást vár az Európai Bizottságtól Magyarország ellen

Soros György
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros delivers a speech on the sideline of the World Economic Forum (WEF) annual meeting, on January 23, 2020 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyolc hazai Soros-szervezet vett részt azon a konzultáción, amit az Európai Bizottság indított az első jogállamisági jelentéséhez kapcsolódóan. "Abban bízunk, hogy az Európai Bizottság jelentésében majd konkrét, számon kérhető javaslatokat fogalmaz majd meg a tagállamoknak" - írták. Közös, angol nyelvű anyagukban a szokásos érveikkel támadják Magyarországot. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság idén először készít úgynevezett "jogállamisági" jelentést az uniós tagállamokról, aminek elkészítése során figyelembe veszi majd a tagállamoktól kapott információkat. Emellett az uniós szerv tavasszal konzultációt kezdeményezett, amelynek keretében különböző szervezetek és személyek oszthatták meg álláspontjukat az Európai Bizottsággal a jogállamiság helyzetéről.

Akcióban a hazai Soros-hálózat

Az Amnesty International szerkesztőségünknek megküldött közleményéből, valamint a Helsinki Bizottság posztjából kiderült, ebben nyolc hazai Soros-szervezet is részt vett. Az Európai Bizottsághoz eljuttatott 50 oldalas, angol nyelvű dokumentum összeállításában közreműködött

  • az Amnesty International Magyarország,
  • a K-Monitor,
  • a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee,
  • a Mérték Médiaelemző Műhely,
  • a Political Capital (HU),
  • a Romaversitas Alapítvány,
  • a TASZ és
  • a Transparency International Magyarország.

Beadványukban az unalomig ismert területeket érintették, így az igazságszolgáltatással, a korrupció elleni keretrendszerrel, a médiapluralizmussal, a fékek és ellensúlyokkal kapcsolatos kérdéseket járták körbe, természetesen olyan formában, hogy az véletlenül se vessen jó fényt Magyarországra.

"Abban bízunk, hogy az Európai Bizottság jelentésében majd konkrét, számon kérhető javaslatokat fogalmaz majd meg a tagállamoknak. Mert nagy szükség van rá - olvasható a Helsinki számonkérő posztjában, amelyből nagyon úgy tűnik, hogy

a Soros-hálózat beavatkozást vár Brüsszeltől Magyarország vonatkozásában.

Soros György hazai szervezetei közösen léptek fel Magyarország ellen Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Soros és Verhofstadt is üzent

A járvány elleni hatékony védekezést lehetővé tevő, magyar koronavírus-törvény alaposan felborzolta a kedélyeket a Soros-világnál, amelynek tagjai mostanában egyre gyakrabban és erőteljesebben bírálják Magyarországot.

Ezt mutatja, hogy tegnap interjút közölt az amerikai üzletemberrel az általa finanszírozott Project Syndicate nevű portál, amelyben külön kitért Magyarországra. Soros úgy fogalmazott, hogy a "fogságban tartott magyar parlamenttel" diktátornak neveztette ki magát Orbán Viktor.

A lap a bizalmasát, Guy Verhofstadt belga liberális politikust is megkérdezte, aki a magyar koronavírus-törvényt Hitler törvényéhez hasonlította. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen Verhofstadt az amerikai spekuláns egyik legfontosabb brüsszeli politikusaként évek óta a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója.

A kormány részéről elsőként Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár reagált Soros és Verhofstadt összehangolt megszólalására. "Sorosnak semmi sem szent, ha politikai haszonszerzésről van szó" - kommentálta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai posztjában "rosszindulatú, kártékony emberként" jellemezte Verhofstadtot. "Brüsszelben és Strasbourgban folyamatosan az európai nemzetek gyengítéséért dolgozik. Példás végrehajtója Soros György akaratának" - írta.