Az Országgyűlés elfogadta a koronavírus-törvényt, eredményes a kijárási korlátozás

ARATÓ Gergely; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án.
Vágólapra másolva!
Magyarországon 447-re nőtt az új típusú koronavírus okozta fertőzések száma, az ezzel összefüggő megbetegedésekben pedig két idős ember meghalt. Az Országgyűlés megszavazta a vírus elleni védekezésről szóló törtvényt, amit a köztársasági elnök ki is hirdetett. Orbán Viktor miniszterelnök pedig bejelentette Magyarország történetének a legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét, amit jövő héten fog bemutatni. Hazánk eddig legalább 225 milliárdot költött a koronavírus elleni védekezésre. Világszinten tovább emelkedett a fertőzöttek száma, meghaladva a 770 ezret. A halottak száma elérte 37 ezret, míg a gyógyultaké több mint 160 ezer. A legtöbb megfertőződöttet az Egyesült Államokban diagnosztizálták, a számuk megközelíti a 160 ezret. Biztató hírek jöttek Olaszországból. Az Origo hétfő esti összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Vasárnapról hétfőre virradóra 408-ról 447-re nőtt az új típusú koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma.

A koronavírus a tüdőben Forrás: Science Photo Library/JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Juan Gaertner/Science Photo Libr

Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 433 magyar állampolgár.

Az aktív esetek száma 398, mivel 34-en már meggyógyultak, és 15-en (10 férfi és 5 nő) meghaltak.

Az új halálesetek száma kettővel nőtt. Az összes eddig meghalt ember átlagéletkora 72 év, valamennyien kísérőbetegségekkel küszködtek.

Intézményes karanténban jelenleg 73-an tartózkodnak, a hivatalos úton végzett mintavétel száma pedig 13 301 volt reggel.

Operatív Törzs: Eredményes a kijárási korlátozás

Az Operatív Törzs immár szokássá vált napi sajtótájékoztatóján Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok elmondta, hogy

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk,

a kijárási korlátozások pedig működnek, amik késleltetik azt, hogy a járvány tömeges szakaszába jussunk.

A tisztifőorvos az idősek számára ezúttal is az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozta.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a karantén, illetve a kijárási korlátozás szabályainak a betartását, adott esetben büntetnek is.

Müller Cecília megerősítette a V4NA nemzetközi hírügynökség értesülését, miszerint

A WHO január 24. tájékán jelezte, hogy baj lehet, az EU ekkor még csekélynek érezte a veszélyt.

Ekkorra a magyar szervek tulajdonképpen már az összes teendőjüket átgondolták, és próbálták a járványügyi intézkedéseket megfelelően csatarendbe állítani.

A parlament elfogadta a koronavírus-törvényt

Bár a múlt héten az ellenzék Európában egyedülálló módon még abba sem ment bele, hogy tárgyalja a Tisztelt Ház a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, hétfőn az Országgyűlés bő kétharmados támogatottsággal, 137 igen és 53 nem ellenében

elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely magában foglalja a veszélyhelyzet meghosszabbítását egészen addig, ameddig tart a járvány,

továbbá lehetővé teszi, hogy a kormány jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által előterjesztett és a parlament által megszavazott törvényt pár óra múlva Áder János köztársasági elnök kihirdette, ami azt jelenti, hogy

éjféltől hatályba is léphet.

Orbán Viktor bejelentette Magyarország történetének legnagyobb gazdasági akcióvédelmi tervét

Parlamenti képviselők kérdéseire válaszolva Orbán Viktor miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy április 6-án vagy 7-én

A tervvel kapcsolatban a kormányfő kiemelte, hogy összefogottan és egyben akarnak majd tájékoztatást adni róla, ezért most nem árul el részleteket.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor azt azonban leszögezte, hogy

a bemutatandó terv eredményeképpen mindenkinek lesz ismét munkája.

Hozzáfűzte, hogy

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy a korábban elfogadott, 2020-as évre szóló költségvetést a világjárvány miatt módosítani fogják, továbbá a 2021-es költségvetésben is lesznek eltérések az eddig tervezettektől.

Olaszországában javult a helyzet, Trump Putyinnal folytatott telefonbeszélgetést, Merkel nem fertőzött, Károly herceg pedig kijött a karanténból

Olaszországban március 17. óta nem volt ilyen kevés a regisztrált új fertőzöttek száma, hétfőn 4050 új esetet diagnosztizáltak, ami több mint 1000-rel kevesebb a vasárnapi 5217-hez képest, és a járvány kezdete óta nem is gyógyultak meg ilyen sokan egy nap alatt, 1590-en. Összesen már 14 620 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Ugyanakkor az újonnan meghaltak száma is növekedett a tegnaphoz képest, 812-ről 756-ra, összesen elérve a 11 591-et. 3981 személy állapota kritikus, az összfertőzöttek száma pedig 101 739.

Spanyolországban is lassult a járvány terjedésének az üteme. Hétfőn 5085 esetben regisztráltak koronavírussal való fertőzést, ami közel 1800-zal kevesebb, mint a vasárnapi 6875. Az új halálesetek száma is csökkent tegnapról mára 821-ről 537-re, összlétszámuk azonban 7340-re nőtt. Az intenzív ellátásra 5231 fő szorul, a fertőzöttek összlétszáma pedig 85 195.

Félárbocra eresztették a nemzeti színű zászlót a madridi városháza épületén 2020. március 30-án. Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi vezető előző nap bejelentette, hogy a régióban hivatalos gyászt rendel el a koronavírus-járvány áldozatának emlékére. Az épületre kifeszített molinón szereplő felirat jelentése: Köszönjük. Kérem, maradjanak otthon Forrás: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin

A fentiekkel ellentétes tendenciákat mutat Franciaország, ahol vasárnapról hétfőre 2599-ről 4376-ra nőtt az újonnan diagnosztizált betegek száma. A halálesetek száma is emelkedett, 292-ről 418-ra. Kritikus állapotban 5056-an vannak. A halottak összlétszáma 3024, a fertőzötteké 44 550.

Németországban azonban jelentősen csökkent az újonnan fertőzöttek száma, a tegnapi 4740-ről mára 1494-re. Az új halálesetek is nagyarányú csökkenést mutatnak, 108-ról 19-re esett ez a szám. A meghaltak összlétszáma 560. 1979 személy szorul intenzív ellátásra. A fertőzöttek összesen 63 929-en vannak. Estére kiderült, hogy negatív lett Angela Merkel kancellár harmadik tesztje is, ami azt jelenti, hogy a német kormányfő nem fertőzött. Merkel ettől függetlenül még otthonról fog dolgozni.

Az Egyesült Királyságban emelkedett az új fertőzöttek száma, a tegnapi 2433-ról 2619-re. A halálesetek száma kicsivel csökkent, 209-ről 180-ra, elérve az 1408-at. 163-an fekszenek az intenzív osztályon. Az összefertőzöttek száma 22 141. Közben Károly trónörökös kikerült a karanténból. A karanténban lévő Boris Johnson politikai főtanácsadója, Dominic Cummings is elkülönítette magát, miután jelentkeztek nála a megbetegedés tünetei.

Az Egyesült Államokban viszont csökkent az új regisztrált fertőzöttek száma, a vasárnapi 19 913-ról 14 904-re. A halálesetek száma is kicsivel kevesebb lett, a tegnapi 363-ról 351-re csökkent. A halottak összlétszáma 2934, a fertőzötteké pedig 158 395, amivel Amerika ebben világelsőnek számít. 3402 személy szorul intenzív ellátásra. Donald Trump elnök április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat, a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemről pedig hosszas telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Oroszországban vasárnapról hétfőre emelkedett az újonnan diagnosztizáltak száma, 270-ről 302-re. Az új halálesetek száma 4-ről 1-re csökkent, a számuk így 9 lett. 8-an fekszenek az intenzív osztályon, a fertőzöttek összlétszáma pedig 1836.

Csaknem teljesen néptelen a moszkvai Vörös tér 2020. március 30-án. A háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, jobbról a Kreml Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Világszinten 770 ezer felett van az új típusú koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma,

ebből több mint 164 ezren meggyógyultak, több mint 37 ezren pedig meghaltak. Kritikus állapotban csaknem 30 ezer ember van.