Erős lépéseket tesz a kormány az iskolai erőszak ellen, a tanárok megvédéséért

Győr, diák, késelés, Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
2019.12.07. Diák késelte meg a tanárt egy győri középiskolában, A Győri Járásbíróságon az elsőfokú határozatot álapították meg, Fotó: Csapó Balázs
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban elszaporodó, pedagógusokat ért támadások miatt a kormány erőteljes lépéseket tervez a tanárok megvédése érdekében. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár néhány napja elmondta, hogy iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi a kormány az érintett iskolákban, és ahol igényt tartanak arra. De arra való tekintettel, hogy a pedagógusbántalmazásokat általában 12-14 évesek követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is, mondta el az államtitkár. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta az Origónak nyilatkozva: vizsgálja a kormány, hogyan lehetne ezeket az eseteket megelőzni, a pedagógusokat megvédeni. A közelmúltban Gyöngyöspatán, Nagykátán és Mezőtúron is előfordult hasonló eset, de az is csak néhány hete történt, hogy Győrben megkéseltek egy tanárnőt.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, néhány napja Nagykátán támadt a tanárára egy diák. A többiek biztatására fizikai bántalmazással fenyegette tanárját, és támadó mozdulatokat tett felé, miközben a többiek bátorították, és

olyan kifejezésekkel provokálták, mint "Kapd be a f*om, megb*lak, kirúgom a szemét".

Íme, a felháborító videó:

De nem ez volt az egyetlen hasonló eset a közelmúltban, hiszen ahogy az a Hírtv dokumentumfilmjéből kiderült, Gyöngyöspatán is számos erőszakos cselekedetet kellett a tanároknak elszenvedniük.

A volt iskolaigazgató elmondta, hogy volt olyan roma diák, akinek a nagymamája ütötte meg a tanárt.

A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a helyiek igazságérzetét bántja, hogy olyan család is kap kártérítést, ahol a nagymama két évet kapott tanárbántalmazás miatt.

Íme, a dokumentumfilm:

De tegnap egy újabb pedagógus elleni erőszakos cselekményről küldött felvételt egy néző a Tényeknek.

A felvételen jól látszik, hogy a mezőtúri iskolában a diákok majdnem megütik, rángatják, végül egy papírral csapkodják tanárnőjük fejét.

Hallani lehet, ahogy a többi tanuló nevet azon, ahogy alázzák a tanárt.

Íme, a Tények felvétele:

Győrben csak egy másik diák lélekjelenlétén múlott a tanárnő élete

Decemberben történt, hogy egy győri tizedikes diák, csak azért, mert a tanárnő hármast adott neki fizikából, rátámadt a pedagógusra, és egy

zsebkéssel többször megszúrta a nőt, aki csak egy másik tanuló határozott közbelépésének és a szerencséjének köszönheti, hogy életben maradt.

Forrás: Csapó Balázs/Kisalföld

De a tanárokat érintő erőszakos támadások sorát könnyen lehetne folytatni az elmúlt időszakból, így teljesen érthető, hogy a kormány kamerarendszerrel, iskolarendészet felállításával, és akár a büntethetőségi korhatár leszállításával tervezi megvédeni a tanárokat.