Niedermüller Péter pénzt vett el az egyházaktól, a kerületi lakosoktól és utcára rakta a Gyermekvédő Ligát

Képviselő-testületi ülés Erzsébetváros 2020.02.19.
Vágólapra másolva!
A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselő-testületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott, és az is kiderült,  Niedermüllerék el akarják üldözni azokat a civil szervezeteket, amelyeket nem tudnak hasznosítani a politikai küzdelemben - vagyis valóban civil szervezetek.
Vágólapra másolva!

Erzsébetváros számtalan felekezetnek ad otthont, a kerület egyik legnagyobb büszkesége a Dohány utcai zsinagóga, amely Európa legnagyobb zsidó imaháza. Az élénk felekezeti élet indokolja, hogy a kerület majdnem 10 éve rendszeresen támogatja anyagilag a kerületben működő vallásos közösségeket. Ezt a hagyományt a kerület fideszes polgármestere, Vattamány Zsolt teremtette meg, aki jó viszonyt ápolt a nagy történelmi egyházakkal és a kisebb közösségekkel egyaránt.

Vattamány Zsolt a képviselő-tesületi vitában. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A támogatást működési költségekre adta az önkormányzat, egy-egy vallási közösség napi ügyeinek a fedezetére. Az összeg 2019-re 45 millió forint lett, amit arányosan osztottak szét a kerületi felekezetek között. Az eddigi gyakorlatot megszakítva, az idei költségvetésben az önkormányzat nem növelte, hanem jelentősen csökkentette az egyházaknak szánt támogatást:

45 millió forintról, 30 millióra csökkentették a támogatás mértékét.

A korábbi években a kerületi vezetés éppen azért növelte az összeget, mert figyelemmel kísérték a közösségek kiadásainak növekedését. A Fidesz a szerda délelőtt tartott képviselő-testületi ülésen éppen ezért módosító indítványt nyújtott be, azonban ezt a baloldali többség elvetette, az ellenzéki képviselők közül egyedül Szűcs Balázs alpolgármester támogatta, aki képviselősége előtt református lelkész volt.

Niedermüller – ügy

Bajkai István, a kerület országgyűlési képviselője kérdésünkre azt mondta, hogy nem lehet különválasztani azt, hogy a kerület polgármestere néhány hete sértő, keresztényellenes kijelentéseket tett, majd az egyházi támogatás mértékét csökkenti.

Ez tökéletesen illik a DK vallásellenes politikájába.

Bajka István, a Niedermüller Péter kijelentései miatt szervezett tüntetésen. Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt már Vattamány Zsolttól tudjuk, hogy a támogatások csökkentésének nincsenek érthető okai, az önkormányzat kasszájából gond nélkül jutna a támogatásokra, ugyanis az előző városvezetés 10 milliárd plusszal adta át az önkormányzatot. Vattamány Zsolt elmondta azt is, hogy vezetése alatt nemcsak hitéleti tevékenységre adtak támogatást, hanem számos projektben segítették a kerületi egyházi szervezeteket. Az önkormányzat hozzájárult a Dohány utcai zsinagóga védművének kialakításához, a Bethlen téri zsinagóga és a Rózsák terén levő katolikus templom fűtésrendszerének korszerűsítéséhez, valamint az evangélikus gimnázium sportpályájának felújításához is.

A plusz támogatás a kisebb dologi kiadásokat és fejlesztéseket fedezte, a pénzzel pedig minden évben szigorú pontossággal számoltak el a gyülekezetek, az együttműködés zavartalan volt.

A Fidesz-frakció nem csak az egyházi támogatások kapcsán nyújtott be módosítást, egy sor módosító javaslatot adtak be a költségvetés tárgyalása közben, hogy a kerületi vezetés ne kurtítsa meg az eddigi finanszírozási kereteket más területen sem. A javaslatok nem jártak volna jelentős költséggel, ennek ellenére a módosításokat mind egy szálig leszavazta a baloldali többség.

A Fidesz-frakció javaslatot tett arra, hogy az önkormányzat folytassa a kerületben meglévő kamerarendszer bővítését. A modern biztonsági kamerarendszert közel 10 éve, Vattamány Zsolt polgármestersége alatt kezdték kiépíteni, azóta egy műveleti központ, és több mint 150 kamera segíti a kerületi bűnüldözést. Ezzel

Belső-Erzsébetváros lett a főváros legjobban bekamerázott területe, elősegítve a közbiztonság jelentős javulását.

Központi kamerarendszerre 5 millió forint pluszt kértek a Fidesz képviselői, a baloldal azonban elutasította ezt.

Niedermüller Péter érkezik az ülésre. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eddig sikeresen működő tűzfalprogramhoz plusz 6 millió forintot kért a Fidesz, azonban a kerületi többség ezt sem támogatta. Eddig sok kerületi tűzfalra került jó minőségű szigetelés, majd arra egy ízléses falfestmény. Erzsébetvárosból indult Budapesten a tűzfalfestés divatja, ami egyes vidéki városokban is megjelent.

A tűzfalprogram egyszerre jelent állagmegóvást, hőszigetelést, esztétikai és kulturális értéket egyben. A Rumbach Sebestyén utcában így került az egyik tűzfalra az angliai 6:3 emlékére elkészült falfestmény, a Rubik-kocka, illetve a Time magazin 56-os címlapja. A tűzfalfelújításnak nagy támogatottsága volt a kerületben; a Fidesz frakciója azt szeretné, ha folytatódna, illetve, ha bővülne a program. Az önkormányzat azonban nem lelkesedik a programért, nem is támogatták a módosító javaslatot.

Niedermüller Péter Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha a falfestés valakinek nem tetszene, ő sem vitathatja, hogy a szigetelés nagy segítség a társasházak lakóinak. A tűzfalak szigetelését és rehabilitálását ugyanis a kerületi költségvetésből állták, a lakóknak ingyen volt. Volt, ahol az iskola udvarára néző tűzfal újult meg.

A Fidesz módosításai mindössze 52 millió forintot érintettek, a kerület 20 milliárdos költségvetése mellett tehát csak egy töredékről van szó, azonban nagyon fog hiányozni a kerület lakóinak.

A Fidesz kezdeményezte azt is, hogy a költségvetésben különítsenek el pénzt a rászoruló családok gyerekeinek nyári üdültetésére is. Az önkormányzat korábban minden évben pályázati úton üdültetett szegény családokban nevelkedő gyerekeket, a mostani költségvetésben azonban

nem találtak arra utaló jelet, hogy az önkormányzat folytatná ezt a gyakorlatot.

A kerületben jelentős feszültséget kelt az állattartás kérdése, az előző vezetés ennek érdekében hozta létre az „Ebovo – Felelős Gazdi Programot", ami éppen azt célozta, hogy a kutyatartókat segítse, és mérsékelje azokat az ártalmakat, amit az állattartás esetenként okoz. A folytatására kért 2,5 millió forintot azonban nem ítélte meg a testület baloldali többsége.

A kerületi költségvetés fukarsága után azonban egy újabb értelmetlen döntés borzolja a kerületi lakosok kedélyeit. Tegnap még csak előterjesztésként fenyegette a kerületi vezetés a civileket, mára azonban döntés született arról, hogy az önkormányzat utcára teszi a civil szervezeteket, többet nem segíti őket azzal, hogy székhelyet biztosít számukra. A civil szervezeteket kiköltöztetik a székhelyüket szolgáltató Wesselényi utcai művelődési házból. Azt már biztosan lehet tudni, hogy nem fog mindenki helyet kapni azok közül, akit a Wesselényi utcából kitesznek.

Vattamány Zsolt elmondása szerint, a székhely, bejegyzési hely biztosítása egy szolgáltatás, joga és lehetősége van az önkormányzatnak ilyen segítséget nyújtani civil szervezeteknek, hogy ezzel a székhelybérlés terhe alól mentesítse őket.

Ezeknek az egyesületeknek kell új székhelyet keresni maguknak:

1. A.C. Zrínyi Szabadidő Sport és Kulturális Egyesület
2. ÁG Alapítvány "törlés alatt"
3. Antall József Emlékbizottság és Baráti Társaság
4. Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége
5. Erzsébetvárosi Egészségvédő Egyesület
6. Erzsébetvárosi Hagyományápoló, Városvédő, -fejlesztő Kulturális Egyesület
7. Erzsébetvárosiak Klubja
8. Kapcsolat Alapítvány
9. Kisebbségi Közösségek Egyesülete
10. Kiút Szociális és Mentalhigiénés Egyesület
11. Madách- Sétány Egyesület "törlés alatt"
12. Morvay Károly Nóta- és Dalkör Egyesület
13. Országos Gyermekvédő Liga
14. VII. kerületi Erzsébetvárosi Polgárőrség "felszámolás alatt"

A székhelyek biztosítását megszüntető rendelet előterjesztője, Szűcs Balázs indoklása szerint a szervezetek több mint 20 éve vannak bejegyezve az épületbe, és sokan közülük felszámolás alatt állnak. Ez azonban erős csúsztatás, mivel mindössze 3 egyesület áll felszámolás vagy feloszlatás alatt, a többiek működnek. A kerületi döntés nehéz helyzetbe hozza a szervezeteket, azonban az önkormányzat számára semmilyen könnyítéssel vagy haszonnal nem jár. A döntést nehéz nem úgy értelmezni, hogy egyszerűen a „haszontalannak" ítélt szervezetek elkergetéséről van szó.

Veres Zoltán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ülés végén Veres Zoltán, a Fidesz-frakció tagja napirend utáni felszólalásában szembesítette Niedermüller Pétert a tv-ben tett kijelentéseivel, illetve azzal, hogy rengeteg embert megsértett azzal, hogy a fehér, heteró, keresztény embereket rémisztő képződményeknek nevezte. Niedermüller Veres Zoltán felszólítása ellenére sem kért bocsánatot, mivel szerinte nincs miért. Kíváncsiak voltunk Szűcs Balász, egykori lelkész véleményére is, hogy mit gondol a polgármester kijelentéséről, sértve érezte-e magát. Szűcs Balázs azonban azt mondta, ő semmi kivetnivalót nem talál Niedermüller szavaiban, szerinte azt félremagyarázták.