Pozitív tapasztalatok, profi szervezés, kevesebb félelem a vakcina beadása után

koronavírus elleni oltás
A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Vágólapra másolva!
December 26-án Magyarországon is megkezdődött a Pfizer és Biontech vakcina alkalmazása, amit első körben az egészségügyi dolgozók kapnak meg egy komoly oltási terv alapján. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet több dolgozója is jelentkezett az oltás felvételére, így már ők is megkapták az első oltást a számukra kijelölt oltóponton, a Dél-pesti Centrumkórházban. Polaneczky Judit ápolási igazgató szerint az oltás utáni pozitív tapasztalatok egyre többek félelmeit oszlatják el a vakcinákkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Polaneczky Judit, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ápolási igazgatója hétfőn kapta meg az oltást.

Az oltóponton profi volt a szervezés, minden flottul ment, amiért nagyon hálás vagyok a kórház munkatársainak

- mondta a Borsnak a szakember.

"Az oltásra előzetesen kellett jelentkezni, amit elsőnek 250 munkatársam kapott meg velem együtt. A dolgozókat az alapján sorolták be, kik a legveszélyeztetettebbek, így azok kapták meg elsőként, akik közvetlenül foglalkoznak betegekkel, intenzív és sürgősségi osztályon vagy szívkatéteres laborban dolgoznak. Mivel én intenzív terápiás szakasszisztens vagyok, engem is ebbe a csoportba soroltak be"- mondta a vezető, aki ápolási igazgatóként bármikor állhat betegágy mellé.

A vakcina beadását követően eddig szinte senki nem számolt be mellékhatásokról, az igazgató sem tapasztalt semmi szokatlan.

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Maga az oltás pár pillanat volt és egyáltalán nem fájt, sőt meg sem éreztem. Később sem éreztem mellékhatást, covid-tüneteket sem hozott elő. Nagyjából 24 óra múlva mintha éreztem volna minimális helyi izomfájdalmat, de ez az oltásoknál teljesen tesrmészetes. A munkatársaink sem számoltak be semmilyen komolyabb tünetről, így

az eddig bizonytalanabb kollégák is egyre bátrabbak.

Szinte precenként jönnek az emailek, hogy mégis fel kívánják venni az oltást - mondta a Borsnak Polaneczky Judit.

Amikor először lehetett hallani a vírusról, az igazgató abban bízott, Magyarországot elkerüli a járvány.

"Nem hittem el, hogy ide is elérhet. Amikor először hallottam magyarországi esetről, komolyan félni kezdtem. Féltem, hová fejlődik ez az egész, lesz-e gyógymód, vakcina. És persze féltettem a családomat, a barátaimat és a kollégáimat. Harminchét éve dolgozom egészségügyi dolgozóként, ebből 34 évet intenzív osztályon dolgoztam, így nem igazán riadok meg semmitől, de ez az érzés félelmetes volt" - mondta az igazgató.

A Gottsegen György Kardiológiai Intézetben szívbetegeket kezelnek, így náluk még nagyobb hangsúlyt kellett fektetni a védekezésre, hisz a szívbetegeknél akár halálos kimenetelű is lehet a betegség.