Minden évben milliókba kerül a graffitik takarítása a MÁV-nak

Vágólapra másolva!
Több mint 1300 vonatot firkáltak össze a graffitisek idén, a takarítás pedig 15 millió forintnál is többe került a MÁV-nak.
Vágólapra másolva!

Közleményükben azt írják, hogy bár egyre ritkábban firkálják össze a vonatokat, még így is nagyon sok munkát adnak a graffitisek a takarítóknak. Főleg a külső felületeket érik a rongálások: idén

262 vasúti járművet kellett megszabadítaniuk a graffitiktől. A takarítás költsége pedig 5,6 millió forint volt.

A belső, utastérben elhelyezett kameráknak ugyanakkor jelentős visszatartó ereje van - írja a közlemény -, idén ötödével csökkent a belső felületek firkák miatti takarítása. "November végéig országszerte összesen 1385 jármű belső felületeiről közel 7000 négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, melynek összköltsége 15 millió forintnál is több volt."

Mint írják, a vonatokat

A MÁV kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak intézkedni."

Magyarországon a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság idén eddig 189 feljelentést tett graffitizés miatt.