Gázszerelőnek adta ki magát egy fiatal, életveszélyes volt, amit csinált

kazán illusztráció
kazán illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy 26 éves férfi gázszerelőnek adta ki magát, amikor elvállalta egy családi ház kazánjának a cseréjét. A munka foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel zárult - írja közleményében a Veszprémi Megyei Főügyészség.
Vágólapra másolva!

Egy szentgáli házban meghibásodott a kazán, ami miatt cserére volt szükség. A munkát

egy 26 éves férfi vállalta el, aki eredetileg bútorasztalos, de gáz- és kazánszerelőnek adta ki magát,

a cseréhez nem rendelkezett megfelelő szaktudással. Először egy használt készüléket vitt, amit engedélyezett épületgépészeti terv nélkül, máshová szerelt fel a meghibásodott készülék eredeti helyéhez képest. A férfi nem tudta beüzemelni a kazánt, és

felajánlotta, hogy vesz egy új készüléket, amire 200 ezer forintot kért a megrendelőjétől, aki gyanútlanul kifizette neki a pénzt. A 26 éves férfi ezután 25 ezer forintért egy használt kazánt vett, és azt szerelte be.

A szakszerűtlenül és szabálytalanul felszerelt kazán miatt megnőtt a levegőben a szén-monoxid tartalom, a kazán füstgáz termosztátja leállította a működést, így nem történt tragédia. A megrendelő visszahívta a 26 éves férfit, aki visszament és

kiiktatta a füstgáz-elvezetési zavarát jelző hibaüzenetet, és ismét szabálytalanul beüzemelte a kazánt.

A készülék biztonsági rendszere ismét közbelépett, és leállította a működését. A megrendelő innentől kezdve nem érte el a 26 éves férfit. Egy másik szerelőt hívott, aki észrevette a szabálytalanságokat és

azonnal értesítette a gázszolgáltatót, akik jeleztek a katasztrófavédelemnek.

A helyszínen tartott vizsgálat során életveszélyesnek minősítették a kazán égéstermék elvezető rendszerét, és megtiltották a használatát.

Az ügyészség a 26 éves férfivel szemben azt javasolja a bíróságnak, hogy tárgyalás nélkül ítéljék felfüggesztett börtönbüntetésre és tiltsák el végleg a gáz-, és kazánszerelő foglalkozástól.

A férfinek volt egy kőműves munkákat végző segítője, aki nem tudott róla, hogy a 26 éves fiatalnak nincs gázszerelési végzettsége, de arról igen, hogy az új helyett egy használt kazánt vittek a megrendelőnek, és emiatt részesedést is kapott az új kazánra kapott 200 ezer forintból. Ezért őt az ügyészség a csaláshoz nyújtott bűnsegédlettel vádolta meg, és pénzbüntetést javasolt számára. Mindkét férfival szemben javasolták azt is, hogy a csalással megszerzett pénzt vegyék el tőlük.