Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

82 unokázós csalót fogtak el a rendőrök – videó

Vágólapra másolva!
A rendőrség unokázós csalásokkal foglalkozó csoportja két bűnbanda 82 tagját fogta el két év alatt. A hatóságok több mint 51 millió forintot és rengeteg ékszert foglaltak le tőlük.
Vágólapra másolva!

A rendőrség 2018 novemberében indította el a speciális nyomozócsoportot, ami kifejezetten az unokázós csalásokkal kezdett foglalkozni.

A csoport megalakulása óta az átverések száma a harmadára csökkent. Két év alatt két banda 82 tagját sikerült elfogniuk.

Angliából irányították a csalókat

A csalóknak két bevált módszere volt. A banda irányítója egy angliai telefonszámról felhívta a kiszemelt személyt, és a rokonának adta ki magát. Az egyik esetben azt hazudta, hogy balesetet okozott, és ki kell fizetnie a kárt.

A másik módszer az volt, hogy azt állították, egy kétes ügy, vagy tartozás miatt fogva tartják, és csak akkor engedik szabadon, ha megkapják a kért összeget.

Az álrokon ezek után, hogy elkerülje a találkozást, meggyőzte az idős embereket, hogy ő nem tud elmenni a pénzért, hanem az egyik ismerősét küldi el érte.

A címre egy futárt küldtek, aki átvette a pénzt és az értékeket, majd odaadta annak a bizalmi körnek, ahol elosztották a pénzt, valamint eljuttatták azt a banda irányítóinak.

A banda vezetői először a családtagjaikat vonták be futárnak, de a sorozatos elfogások miatt ők megfogyatkoztak, ezért egyre szélesebb ismeretségi körből vontak be embereket.

A legidősebb futár 71 éves volt. J. László 20 millió forintot hozott el egy asszonytól.

Őt az átvétel után elfogták a rendőrök, és a pénzt visszaadták az átvert asszonynak. Egy másik futár idén szeptemberben feladta magát, miután megtudta, hogy hány embert fogtak már el a rendőrök.

Forrás: Police.hu

A rendőrök az az Egyesült Királyságból irányított két szervezet tagjai közül összesen 82 csalót; 63 futárt, 12 irányítót és 7 szervezőt fogtak el.

Az egyik bűnszervezet vezetőit, N. Csabát, L. Máriát október 1-jén, H. Ernőt és H. Marinát 2020. november 10-án fogták el az Egyesült Királyságban, ők jelenleg kiadatási őrizetben vannak. A másik angliai szervezet vezetésével gyanúsítható L. Attilát és H. Anasztáziát nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik.

Forrás: Police.hu

A rendőrök a két év alatt elfogott csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglaltak le, így az átvert emberek egy része visszakapta a pénzét - írja a Police.hu.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről