Mi az, ami nyitva van este 8 után, ki kit vihet el dolgozni - kérdések és válaszok a kijárási korlátozásokról

Budapest, 2020. november 11. Rendőrök járőröznek a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom idején a belvárosi Váci utcában 2020. november 11-én. Az újabb kormányzati védelmi intézkedések szerint kijárási tilalom lépett érvénybe: este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén lenni. Ez alól a munkavégzés jelent kivételt, valamint ha valaki a munkahelyére megy, vagy onnan tart az otthonába, szálláshelyére. A védelmi intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és munkájukban a honvédség hivatásos állománya is segítséget nyújt. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Magyar Közlönyben kedden jelent meg a kormányrendelet, amely szabályozza a kedd éjféltől (2020. november 11, 0:00 óra) hatályba lépő kijárási korlátozásokat, a kivételes eseteket és minden más, járványügyi védekezést szolgáló intézkedést. Az Origo összegyűjtötte a korlátozások kapcsán felmerülő legfontosabb kérdéseket és válaszokat.
Vágólapra másolva!

Ha munkavégzés céljából este 20 és hajnali 5 óra között el kell hagyjam az otthonomat, akkor mi a teendőm?

Munkavégzés esetén lehet mentességet szerezni, ezt azonban igazolni kell. Az igazolást a munkaadó kell kiállítsa. A szükséges dokumentum innen tölthető le.

Elvihetem 20 óra után autóval munkába a páromat, családtagomat?
Nem, mert a munkaadói igazolás csak a munkavállalóra vonatkozik, így alternatív megoldást kell találni, például a tömegközlekedést.

Rendőrök járőröznek a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom idején a budapesti Váci utcában, 2020. november 11-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Milyen változás van a tömegközlekedésben 20 óra után?

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntektől vezet be változásokat az esti és éjszakai járatok menetrendjében, erről még átfogó szabályozás nem jelent meg, de néhány részletet a honlapjukon szerdától lehet olvasni. A délutáni csúcsidőben, 15-19 órák között pedig valamiféle sűrítés lesz. A pontos részleteket még nem közölték. A MÁV és a regionális busztársaságok egyelőre nem jeleztek változásokat az esti vagy éjszakai járataik esetében.

A munkavégzés kivételével mikor hagyhatom el az otthonomat 20 és 5 óra között?
A kormányrendelet értelmében: egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal. Tehát orvoshoz, sürgősségire természetesen lehet menni.

Lehet kutyát sétáltatni 20 óra után?
Igen, de csak az otthontól maximum 500 méteres távolságra.

A kutyafuttatók meddig lesznek nyitva?
A kormányrendelet értelmében ez önkormányzati hatáskör, tehát az önkormányzat, és nem a kormány dönti el, hogy ezek hány óráig maradhatnak nyitva.

Az éttermekben lehet tartózkodni?
Igen, de csak és kizárólag elvitel céljából, az épületben fogyasztani nem lehet. Ugyanakkor az éttermeknek kötelességük 19 órakor bezárni.

A munkahelyi, iskolai, kórházi étkezdékben lehet fogyasztani?
Igen, de csak és kizárólag azokban, a „normál" éttermekben nem. A minimum 1,5 méteres társadalmi távolságtartási szabály betartása az asztalok elrendezésénél is kötelező.

A gyógyszertárak, benzinkutak nyitva maradhatnak 20 óra után?
Igen, a legalább 1,5 méteres társadalmi távolságtartási szabály betartása mellett.

Lehet egyénileg, a szabadban sportolni?
Igen, de csak 19 óráig, 20 órára pedig haza kell érni. A versenyszerűen sportolók viszont 20 és 5 óra között is mehetnek edzésre vagy versenyekre, mások azonban nem. A versenyszerűen sportolóknak azonban - a munkavállalókhoz hasonlóan - igazolással kell rendelkezniük.

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények mindenki számára zárva vannak?
A versenyszerűen sportolók itt is kivételt jelentenek, mások azonban nem mehetnek be.

Lehet magán, illetve családi jellegű összejöveteleket tartani?
Igen, de maximum 10 főig. A vendégek pedig 20 és 5 óra között nem tartózkodhatnak az utcán, magyarán: ha a vendég este 20 óra előtt nem megy el, akkor ezt legközelebb hajnali 5-kor tudja megtenni, tehát ott kell aludjon.

Esküvőt, lakodalmat lehet tartani? Ha igen, akkor maximum hány fő részvételével?
Esküvőt igen, lakodalmat azonban nem. Az konkrétan nincs meghatározva, hogy az esküvőn maximum hányan vehetnek részt, az viszont igen, hogy kik. A házasságkötésnél kizárólag a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen, mások nem.

Temetést lehet tartani?
Igen, de legfeljebb 50-en vehetnek részt rajta.

A szállodák fogadhatnak vendégeket?
Turistákat nem, viszont üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket igen.

Lehet karácsonyi vásárokat tartani?
Nem, a kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: tilos a karácsonyi vásárok és minden más kulturális jellegű rendezvény megtartása.

Az üres belvárosi Deák Ferenc utca a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom idején, Budapesten, 2020. november 11-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Lehet templomba menni?
Az adott egyház határozza meg, hogy tartanak-e istentiszteleteket, vagy sem. Azonban az istentiszteletek megtartása nem ütközhet a kormányrendeletbe, tehát amennyiben ezeket az eseményeket megtartják, akkor a társadalmi távolságtartási és maszkviselési szabályokat a templomokban is be kell tartani. A református egyház már jelezte, hogy az adott időszakban nem tartanak istentiszteleteket, a katolikusok viszont szigorú korlátok között igen.

Fodrászatba, szépségszalonba lehet menni?
Igen, 19 órakor azonban ezeket is el kell hagyni, mivel akkor bezárnak.

Ha valaki 20 óra után több alkalommal megsérti a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat, akkor csak egyszer vagy többször is lehet büntetni?
A kijárási korlátozások megszegése miatt több alkalommal is szabható ki szabálysértési bírság egy este, éjszaka leforgása alatt, amennyiben valaki igazolás nélkül az utcán tartózkodik 20 óra után, eltekintve a már felsorolt kivételes esetektől. Annyi változás van, hogy először 5 és 150 ezer forint közötti bírság szabható ki, másodszorra, harmadszorra, stb. viszont 200 ezer forintig terjedhet a büntetés.

Ki ellenőrzi a kijárási korlátozások betartását?
A rendőrség és a honvédség. Az Alaptörvény értelmében büntetni kizárólag a rendőrség tud, a honvédség feladata a rendőrség munkájának a segítése.

Meddig maradnak a kijárási korlátozások?
A kormányrendelet értelmében 2020. december 11-ig.

Elképzelhető, hogy ezt követően meghosszabbítják azokat?
Igen, ez nyilván az aktuális járványhelyzettől függ.