Károly herceg nagyon büszke székely származására

Károly herceg, Erdély
Szászfehéregyháza, 2018. május 31. Károly walesi herceg, brit trónörökös Erdélyben, szászfehéregyházi (Viscri, Deutsch-Weisskirch) birtoka előtt 2018. május 31-én. MTI Fotó: Kátai Edit
Vágólapra másolva!
Károly herceg erdélyi látogatásai már megszokottá váltak, hiszen évek óta minden májusban Székelyföldre utazik. A herceg egy kis ház tulajdonosa a festői Zalánpatak nevű faluban. Amikor ott van, elbeszélget a helybeliekkel, sétabottal a kezében bejárja a dombos erdőket, és általában véve, otthon érzi magát. Elmondása szerint, e hely iránti szeretete családi gyökereihez köthető: Károly herceg dédnagymamáján, Mária királynőn keresztül az erdélyi magyar Rhédey család leszármazottja - írja Boris Kálnoky újságíró a corvinak.hu oldalon, aki szerint a herceg nagy becsben tartja származását.
Vágólapra másolva!

Ez a nyugodt hangulat tavaly nyáron tört meg, miután Károly herceg egy videóban a belföldi turizmusra bíztatta a romániaiakat. A célja nyilvánvalóan az volt, hogy minél több látogatót csábítson a szívéhez közeli Erdélybe, ahol rengeteg magyar él, és ahol számos vendégházat súlyosan érintett a Covid-19 járvány. A videó végleges változatában azonban nem történt utalás sem a magyarokra, sem a székelyekre - írja Kálnoky.

Egyes magyar médiumoknál ez hatalmas felháborodást keltett. Többek szerint Károly herceg elárulta Erdély szellemét, vagy legalábbis az erdélyi magyarokat.

Károly walesi herceg, brit trónörökös Forrás: MTI/Kátai Edit

Bár a szerző azt írja, hogy részleteket nem oszthat meg a történtekről, annyit elmondhat, hogy Károlynak soha nem állt szándékában Erdélyről úgy beszélni, mintha ott nem élnének magyarok. Ezt teljesen világossá teszi egy új videóban. A téma ezúttal nem a turizmus, hanem a diplomácia: Az Egyesült Királyság és Románia között fennálló diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulója. A videóban Románia „sokszínűségét" méltatja (amit a román politikusok meglehetősen ritkán említenek).

Külön megemlíti a magyarokat, a székelyeket kétszer is.

Továbbá hangsúlyozza, ahogy azt már korábban is számtalanszor tette, mekkora becsben tartja származását, amely a Rhédey családhoz köti. Saját szavait idézve:

Kálnoky azt írja, hogy csak azért idézi a szöveget teljes terjedelemben, hogy senkiben se legyen kétség arról, hogyan viszonyul Károly herceg az erdélyi székelyekhez és magyarokhoz.

Az ünnepségről készült teljes videó: