Gyurcsány egyre agresszívabban foglalja el a baloldalt

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend előtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyűlés döntésével. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Origo értesülése szerint baloldali körökben egyre általánosabb a vélekedés, miszerint ha egy-egy körzetben nem Gyurcsány Ferenc elképzelése szerint alakulnak a dolgok, akkor a Demokratikus Koalíció elindítja a saját jelöltjét a közös jelölt ellen. Ennek előjeleként értelmezhető, hogy a Gyurcsány-párt bizonyos körzetekben már most a jelöltjeit támogató, intenzív kampányba kezdett, jelezvén mire tartanak igényt a későbbiek során. A gyurcsányi agresszivitásnak azonban komoly ára lehet, hiszen azzal értelmét vesztené a baloldalon sokak által támogatott előválasztási folyamat.   
Vágólapra másolva!

Egyre pesszimistább a hangulat a baloldalon, miután Gyurcsány Ferenc a múlt héten egyértelművé tette, ő fogja meghatározni a választási együttműködés kereteit, és feltételeit.

Előzetes igények

Bár a baloldali pártok vezetői november közepén úgy döntöttek, hogy valamennyi körzetben előválasztással döntenek a jelölt személyéről, ez az utóbbi napok fejleményeinek tükrében egyre kevésbé valószínű.

Ahogy az Origo az elsők között számolt be, alig pár nappal a közös közlemény megjelentetése után a Demokratikus Koalíció váratlanul a jelöltjeit reklámozó szóróanyagokat kezdett el bedobálni a postaládákba. Az aktivisták azonban nem mind a 106, hanem csupán 38 körzetben akcióztak. Ez azért érdekes, mert az előválasztás lényege éppen abban rejlene, hogy ilyen módon választanák ki a közös jelöltet mind a 106 választókerületben, azaz mindenkinek lenne lehetősége jelöltet indítani mindenhol. Mindebből pedig az következik, hogy

Gyurcsány Ferenc így jelezte, ezekre a körzetekre tart igényt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy gyors fejszámolással könnyen megállapítható, hogy a DK a körzetek több mint harmadában akar jelöltet indítani.

Erőből politizálnak

Az Origo úgy tudja, hogy a DK kampánya nem aratott sikert a baloldalon. Több, a neve elhallgatását kérő politikus arra panaszkodott, hogy Gyurcsány durván felrúgta a korábbi megállapodást, és veszélybe sodorta a helyi előválasztások megtartását. Szerintük az agresszív magánakció komoly bizonytalanságot eredményezett, és ezek után kérdéses, érdemes-e bármit is előre tervezni. Ez pedig azt jelenti, hogy ilyen formában könnyen megbukhat az előválasztás koncepciója. Volt, aki szerint

hiába állapodnak meg papíron egy-egy közös jelölt személyében, ha az Gyurcsánynak nem tetszik, el fog indítani ellene valaki mást.

Ezt támasztja alá, hogy a DK több olyan budapesti kerületben is elkezdett mozgósítani, amit korábban a szocialisták kaptak meg. Így többek között jelölt lehet

  • Kálmán Olga politikai tanácsadó a II. kerületben;
  • Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes Újbudán;
  • Arató Gergely parlamenti képviselő Kőbányán Burány Sándor (MSZP) helyett;
  • Ferencz István Pestszentlőrincen Kunhalmi Ágnes (MSZP) helyett;
  • Nemes László Pesterzsébeten Hiller István (MSZP) helyett;
  • Bollók Istvánné Budafokon Molnár Gyula (MSZP) helyett.

Mint az közismert, a felmérések szerint jó ideje a Demokratikus Koalíció a legerősebb párt a baloldalon, aminek következtében rendkívül erős alkupozícióból várják a baloldali tárgyalásokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc felügyelete alá került a baloldali választási szövetség keretének kialakítása, és irányvonalának meghatározása. Magyarán

a DK elnöke az uralma alá hajtotta a baloldalt.

A baloldali egyeztetéseken egyes vélemények szerint a DK politikusai, különösen Gyurcsány Ferenc túlzottan magabiztosak. Állítólag sok esetben teljesen kompromisszumképtelennek mutatkoznak.

Megbomlott a stratégia Érden

Érthető okokból emiatt komoly feszültség alakult ki a baloldalon, aminek első jelei már most látszanak.

Érden ugyanis másfél évvel a választás előtt megbukott az egy az egy ellen stratégia terve: Gyurcsányék egyik régi embere jelezte, akármi lesz, elindul a választáson.

"Ígértem, hogy a mai napon egy bejelenést teszek. Az Önök támogatásával és az önkormányzati képviselő-testületi munkásságom eredményeként hoztam meg a döntésemet. (...) A 2022-es országgyűlési képviselői választásokon a térség egyéni, független képviselőjelöltjeként indulok" - írta ki közösségi oldalára Asztalos Éva, aki az összefogás színeiben szerzett mandátumot az érdi közgyűlésbe, igaz, később kilépett az őt delegáló DK-ból.

Szeptemberben a baloldali politikus amiatt távozott a szervezetből, mert a pártvezetés Bősz Anett, parlamenti képviselőt erőltette vele szemben. Asztalos álláspontja szerint annak ellenére, hogy korábban ő végezte el a munka nagy részét a helyi pártszervezetben, Csőzik László polgármester párjaként mégis Bősz került helyzetbe. Asztalosnak nem titkoltan komoly ambíciói voltak, de a párt egyik erős emberének ideküldésével elszálltak a reményei.

Jelen állás szerint a DK elnöke a végsőkig ki fog állni Bősz Anett mellett, amit jól jelez, hogy az ő fotója díszeleg a párt korábban említett kiadványain.

Átcsábítják a politikusokat

A DK erődemonstrációja nemcsak a körzetek, hanem a friss igazolások terén is megfigyelhető. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc mindezidáig (egy-két kivételt leszámítva) a szocialisták politikusait támadta.

Tegnap azonban már a Momentumból vett el egy embert, a 33 éves Benedek Szilveszter a DK agrárpolitikusa lett. Mindenképpen sokatmondó, hogy Gyurcsány személyesen jelentette be az ismeretlen politikus átlépését, amivel egyértelműen Fekete-Győr Andrásnak üzent.