Baltával verte a kutyáját, majd egy lánccal a motorja után kötötte

állatkínzás
Vágólapra másolva!
Állatkínzás miatt emelt vádat a Kalocsai Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki áprilisban Hartán a szomszédja tyúkjait megfojtó kutyáját egy baltával többször fejbe ütötte, majd az állatot egy lánccal a motorkerékpárja után kötötte, és kihúzta a közelben lévő tóhoz.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi 2019 nyarán vásárolt egy staffordshire bull terrier szuka kutyát, amit a hartai lakóházának udvarán láncon tartott. A jószág azonban április 30-án kora délután átszökött a szomszéd ház udvarára, ahol megfojtott három tyúkot. A vádlott ekkor nem volt otthon, ezért a szomszéd telefonon értesítette a történtekről, és az állatot a láncánál fogva hazavezette.

– Miután a vádlott hazaért elővett egy baltát, majd megragadta a kutya nyakán lévő láncot és

a jobb kezében lévő balta élével többször fejen ütötte az ebet

– írja hétfői közleményében az ügyészség. Az állat próbált szabadulni, de a férfi rálépett a lábaira, hogy ne tudjon elmenekülni.

A motorja után kötötte a kutyát

A vádlott ezután a kutyát a nyakán lévő lánccal kihúzta az utcára, és a láncnál fogva a segédmotor-kerékpárja után kötötte, így hajtott el a házától körülbelül egy kilométerre lévő Kékesi-tó melletti nádashoz. Útközben az állat próbált felállni, dobálta magát, de a motorral nem tudott lépést tartani. A vádlott végül a tó déli oldala melletti úttesten megállt, és a kutyát a láncánál fogva a nádas széléig húzta. Itt leszedte róla a láncot, majd az állatot hátrahagyva hazamotorozott.

Az állat azonban másnap visszament vádlott házához.

A Kalocsai Rendőrkapitányság nyomozói értesítették egy állatvédő alapítvány munkatársait, akik a sérült ebet állatkórházba szállították, ahol meggyógyították. Az állatot ezután örökbe fogadták. Az embertelen módon végrehajtott állatkínzás a kutyának különös szenvedést okozott - írja közleményében az ügyészség.

A büntetett előéletű, szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség állatkínzás bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön, valamint közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. A vádlott bűnösségéről a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.