Lefűrészelték a szadai elefántok agyarát mielőtt eltemették őket

elefánt
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Mielőtt eltemették az elpusztult elefántokat, a 37 éves Mambót és társát a 35 éves Bettyt, megcsonkították őket. Agyaraik nélkül temették el az állatokat, ez olvasható a levélben, amit a Természetvédelmi Hatóság küldött az Állatmentő Sereg nevű állatvédelmi szervezetnek.
Vágólapra másolva!

Azt, hogy ki és miért tette, egyelőre nem tudni. A Blikk megkereste az elefántok tulajdonosát, René Cassellyt, aki nem válaszolt a kérdéseikre. Az Állatmentő Sereg közösségi oldalán arról írnak, hogy

a feketepiacon nagy értéke van az elefántcsontnak.

John Scanlon, a CITES-egyezmény mögötti nemzetközi szervezet főtitkára azt mondja, hogy

az orgazdák egy kiló elefántcsontért akár félmillió forintotnak megfelelő összeget is kérnek.

A lapnak Lipp Adrienn, vadgazdálkodó és hivatásos vadász elmondta, hogy:

A 37 éves Mambo Európa egyetlen cirkuszi bikája volt, társával a 35 éves Bettyvel tavasz óta laktak a Szadai Szafari Parkban. A tulajdonosuk csak októberben írt a közösségi oldalán arról, hogy nyár végén elpusztultak az elefántok.

René Casselly azután posztolt, hogy egy nemzetközi állatvédő oldalon írtak a két elefánt rejtélyes haláláról.

A család azt mondta, hogy nem tudják miért pusztult el Mambo és Betty, az állatvédők pedig arról írtak, hogy szállítás közben, a szállító kamionban pusztultak el. A lap megkereste az elefántokhoz kihívott állatorvost, Dr. Sós Endrét.

A doktor nem tudta megállapítani, hogy miért haltak meg az elefántok, egy harmadik elefánt megmentésére sietett a helyszínre.

Illusztráció Forrás: Afp/Eric Le Go

– mondta a lapnak az állatorvos, aki azt is hozzátette, hogy

amikor utoljára látta Mambo és Betty tetemét, az agyaraik még megvoltak.

A Casselly család nem kérte az állatok boncolását a gyászra hivatkozva, majd gyorsan eltemették az elefántokat a park területén. A rejtélyes pusztulás miatt a Nébih is vizsgálatba kezdett, járványügyi okból már korábban ki kellett volna vizsgálniuk az elefántok halálának okát.

A rendőrség is nyomozást indított állatkínzás gyanúja miatt, ekkor derült ki, hogy az állatokat agyaraik nélkül temették el.

A Washingtoni egyezmény szerint, amit Magyarország is ratifikált, tilos a veszélyes állat- és növényfajok kereskedelme, és ebbe beletartozik a levadászott elefántok agyaraival való kereskedés is.

Amikor egy cirkuszi, vagy állatkerti elefánt elpusztul, ki kell állítani egy igazolást a csontok eredetéről. Arról, hogy az nem egy illegálisan levadászott állattól származik.

A család egyelőre nem reagált a lap megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy kik vágták le az állatok agyarait.