A baloldal a helyieket becsapó és megalázó embert indít Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. sz. országgyűlési egyéni választókerület, térkép,
Vágólapra másolva!
Vasárnap időközi képviselőválasztást tartanak Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókörzetében, melynek Tiszaújváros és Szerencs a legnagyobb városai. A Fidesz Koncz Zsófiát indítja, akivel interjúnkat itt olvashatja. Programjának lényegét így foglalhatjuk össze: fogjunk össze a munkahelyek - és nyugodtan mondhatjuk: az élet - védelmében! Vele szemben a baloldali pártok jelöltjeként Bíró László indul, akiről a kampányban kiderült, hogy durva, antiszemita kijelentéseket tett, és hogy korábbi vállalkozásában nem fizette ki a munkavállalóit, sőt, fegyverrel fenyegette őket, amikor a fizetésüket kérték.
Vágólapra másolva!

Az időközi választásra azért kerül sor, mert a 2018 áprilisában a Fidesz színeiben mandátumot nyert Koncz Ferenc egy tragikus motorbalesetben meghalt. Lánya, Koncz Zsófia vállalta, hogy édesapja helyett, szintén a Fidesz támogatásával megméretteti magát a választók előtt. Koncz Zsófia ellen indul a teljes baloldal jelöltjeként Bíró László, illetve az ISZOMM jelöltje, Tóth Ádám.

Koncz Zsófia Fotó: Csudai Sándor - Origo

Koncz Zsófia fiatal kora ellenére impozáns szakmai és közéleti életutat tudhat maga mögött. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogot hallgatott, közben egy évet Franciaországban töltött ösztöndíjjal. A család ismerősei szerint Koncz Zsófia valódi „apja lánya" karakter, az édesapja mellett már egészen fiatalon kialakult benne az erős közéleti érdeklődés. Koncz Ferenc két cikluson keresztül volt Szerencs polgármestere, így nem túlzás azt mondani, hogy belenevelkedett a politika világába. Édesapja politikai karrierjének alakulásával párhuzamosan megismerte a vidéki kistelepülések vezetésével járó feladatokat és a parlamenti munkát egyaránt.

Az egyetem közben kapcsolódott be a Fidelitas közösségébe, évekig az ifjúsági szervezet alelnöki tisztségét is ellátta.

Ezt megerősítette Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is, aki az Origo kérdésére azt mondta:

Ismeri azt a működési rendszert, azokat az embereket, akikkel együtt kell dolgoznia a körzetéért, biztos vagyok benne, hogy a választókerület lakóinak érdekeit Koncz Zsófia szolgálná jobban."

Farkas Örs elmondta azt is, hogy véleménye szerint a baloldali pártok egyfajta kísérletként tekintenek a vasárnapi választásra, kizárólag pártpolitikai szempontokat tartanak szem előtt. Egy hiteltelen, a helyi lakosok bizalmával durván visszaélő embert indítottak jelöltként, aki kisemmizte a vállalkozásában dolgozó varrónőket. Farkas kitért arra is, hogy elkeserítőnek tartja azt, hogy a baloldali kampány, a Bíró Lászlót segítő médiafelületek kizárólag azzal voltak elfoglalva az elmúlt hetekben, hogy Koncz Zsófia személyét és a családját támadják.

- tette hozzá Farkas Örs.

Farkas Örs Forrás: Vogt Gergely/Vogt Gergely

Az utóbbi néhány évben Koncz Zsófia Magyarország washingtoni nagykövetségének külpolitikai munkatársaként dolgozott. A harmincéves szerencsi jelölt fiatal kora ellenére biztos tudással rendelkezik az államigazgatás és a nemzetközi kapcsolatok területén.

Bíró László, a munkavállalóinak nem fizető baloldali jelölt, aki fegyverrel fenyegette a neki kiszolgáltatott varrónőket Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bíró László, a Jobbik politikusa 2010 óta tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésnek, a pártja listájáról került a testületbe. Széles baloldali támogatás mellett 2018-ban már megpróbált bejutni a parlamentbe, azonban a Fidesz jelöltje, Koncz Ferenc több mint 17 százalékos előnnyel utasította maga mögé Bírót.

Bíró a Károly Róbert Mezőgazdasági Főiskola levelező tagozatán szerzett diplomát. Arról életrajzában nem tesz említést, hogy dolgozott-e egyáltalán a végzettségének megfelelő területen. Bíró László inkább vállalkozóként vált ismertté, de erősen negatív értelemben. Az egész ország értesült arról, hogy a Bíró László érdekeltségébe tartozó Hegyalja-Mix jelentős munkabértartozást halmozott fel dolgozóival szemben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Bíró Lászlónak volt egy varrodája 2014 és 2016 között, majd az csődbe ment, és a dolgozók bérét sem fizették ki. Pedig több tízmilliós állami bértámogatást vett fel, pontosan azért, hogy a dolgozóit kifizethesse.

Amikor a dolgozók elmaradt munkabérüket kezdték követelni, akkor Bíró egyszerűen a lelövésükkel fenyegette meg őket. Az elmaradt bérek rendezése azért húzódik a mai napig, mert Bíró egy olyan vállalkozónak adta át a varroda irányítását, akinek kilenc kényszertörlés alatt levő cége van, vagyis az „üzletember" amolyan cégtemetőként nyújt szolgáltatást a Bíróhoz hasonló vállalkozóknak.

Az ügy azért is érdemel különös figyelmet, mivel egy olyan párt jelöltjéről van szó, amely néhány éve még a „bérunió" ígéretével kampányolt, miközben jelöltjeik a jogos bér kifizetését sem teljesítették.

Bíró László nemcsak az "üzleti" ügyeivel, hanem közéleti megnyilvánulásaival is botrányt okozott. Mikor a jobbikos politikus bejelentette indulását az időközi választáson, nyilvánosságra került, hogy korábban a közösségi média felületén rasszista és antiszemita megjegyzéseket tett. Többek között Budapestet "Judapestnek", egy szálloda izraeli vendégeit pedig "tetűcsúszdásoknak" nevezte. Bár a baloldal jelöltjének kijelentéseit a magyarországi zsidó felekezetek mellett rengeteg baloldali értelmiségi is elítélte, a baloldali pártok kitartottak az antiszemita Bíró jelölése mellett. Ami igazán sokatmondó, meglepő, hogy azok a baloldali politikusok sem határolódtak el Bírótól, akik amúgy antirasszista díjak birtokosai - ez sokat elmond a baloldal valódi viszonyáról a rasszizmushoz.

A botrányok ellenére tehát Bíró maradt a baloldal jelöltje. Kiálltak mellette annak ellenére is, hogy helyiek azt mesélték az Origo megkeresésére, hogy a Jobbik jelöltjét a legtöbben a negatív értelemben vett ügyeskedő vállalkozóként ismerik, aki mások kárára tesz meg mindent a saját pénzügyi gyarapodásáért.

Koncz Zsófia előnye az, hogy édesapja munkáját folytatná, amivel még az MSZP szavazói is elégedettek voltak. A választókerület belső részeiben pedig eleve egyértelmű polgári előny mérhető.

„Koncz Zsófia kitűnő jelölt, ő biztosan tudja folytatni azt a munkát, amit képviselőtársunk, Koncz Ferenc elkezdett.

– mondta Hollik István az Origo megkeresésére, mikor a hétvégi választás jelentőségéről kérdeztük.

Hollik István, a Fidesz várakozásait illetően azt mondta:

„Bizakodóak vagyunk, reméljük, hogy az elkezdett munka és a mindenki számára látható eredmények meggyőzik a választókat a folytatás szükségességéről. Azzal tisztában kell lennünk, hogy ebben a választókerületben a Fidesz-KDNP sosem kapta meg a szavazatok abszolút többségét

Koncz Zsófia édesapjával, Koncz Ferenccel.

Az említett abszolút többségtől Koncz Ferenc nem sokkal maradt el, 2018-ban 49,3 százalékot kapott. Hogy Koncz Ferenc munkájával mennyire meg voltak elégedve a választókerület lakói, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy Bíró László megpróbálta ellopni Koncz Zsófia programját, és a „Folytassuk együtt a megkezdett munkát!" szlogennel próbált kampányolni a korteshadjáratban. A lopást a drot.info vette észre a választási anyagok elemzése közben.

A portál szerint sokatmondó, hogy Bíró miért kormányzati fejlesztéseket jelenített meg plakátjain és szórólapjain. Többek között a Szerencsi Bonbon Kft. és a Hell energiaital gyártója munkahelyteremtő beruházásait, amelyek magyar állami támogatással valósultak meg, és amelyekért Koncz Ferenc mellett lánya, Koncz Zsófia is sokat dolgozott.

A kampányban a baloldal - az ország más részeiből érkezett - aktivistái elárasztották a körzetet, de a közösségi média felületein böngészve is bárki meggyőződhet, hogy számukra valóban létkérdés a vasárnapi voksolás. Csak az ezalenyeg.hu nevű baloldali álhírportálnak 300 fizetett hirdetése van a Facebookon, amivel Bíró Lászlót próbálják támogatni.

A választás előtti utolsó napon még Karácsony Gergelynek is a választókerületbe kellett mennie, hogy az általa vezetett Budapestet Judapestnek nevező antiszemita jelölt, Bíró László mellett kampányoljon.