Románul írt levelet Marosvásárhely magyar polgármesterének a Momentum politikusa

Vágólapra másolva!
Román nyelvű gratulálólevelet írt Soós Zoltánnak, Marosvásárhely polgármesterének Nyirati Klára, a város momentumos polgármestere - derül ki a 888-hu birtokába jutott dokumentumból. Az erdélyi településnek húsz év után lett ismét magyar vezetője, így különösen visszatetsző a baloldali politikus lépése. Mint ismert, Fekete-Győr András pártelnök a kampányban arra kérte támogatóit, hogy a magyar jelöltek helyett román testvérpártjuk, az USR PLUS jelöltjeit támogassák.
Vágólapra másolva!

Baja baloldali vezetésű önkormányzata románul köszöntötte a frissen megválasztott Soós Zoltánt.

Meglepő gratuláció

A román nyelvű gratulálólevelet Nyirati Klára, és Preininger Rozália határon túli és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnok írta alá.

Forrás: 888.hu

Mint ismert, a szeptemberben megtartott romániai önkormányzati választáson húsz év után ismét magyar polgármestert választottak Marosvásárhelyen. A közel 60 ezer magyar lakost számláló székelyföldi városban Soós Zoltán diadalmaskodott, aki bár függetlenként szállt ringbe, mindkét nagy erdélyi magyar párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatását is élvezte.

A politikus győzelme azért is fontos volt, mert az előző polgármester, a román Dorin Florea több alkalommal is a magyarság ellen uszított. A 2018-as székely szabadság napja kapcsán azt mondta, hogy "a városban nincsenek kisebbségiek, mindenki egyenrangú."

Román politikusok támogatására buzdítottak

Abból a szempontból nem meglepő Nyirati megnyilvánulása, hogy volt már precedens hasonlóra a Momentumban.

Fekete-Győr András, pártelnök kampányüzenetben arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy a magyar jelöltek helyett a Momentum román testvérpárját, az USR PLUS-t támogassák. A felvételt, annak publikálását követően eltüntették a Facebookról, de mi lementettük.

A baloldali politikus "mozgósítása" sikertelen volt: az USR-PLUS országos szinten 9 százalék alatti eredményt ért el, ami a tavalyi EP-választáson elért 22 százalék fölötti eredményhez képest drámai visszaesést jelent.

A Momentum elnöke nem először teszi le a voksát a román politikusok mellett. A tavaly novemberi államelnök-választás előtt azt kérték az erdélyi magyaroktól, hogy USR-PLUS jelöltjére, Dan Barnára szavazzanak, az RMDSZ magyar jelöltje, Kelemen Hunor ellenében. Fekete-Győr akkora felháborodást okozott az erdélyi magyarok körében, hogy fiatalok egy videóban hívták fel a figyelmet a felháborító döntésre.

Ezzel párhuzamosan Donáth Anna, a párt uniós képviselője, akkori elnökségi tagja egy uniós eseményen azt mondta, hogy szerinte a felvidéki magyarok lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok.