Kovács András Péter: Ez egy halálugrás, de bejön

Kovács András Péter, M5: Ez itt a kérdés
Kovács András Péter az M5: Ez itt a kérdés című műsorának volt vendége október 18-án
Vágólapra másolva!
„Hülyéskedj csak, szegény apád volt ilyen!" – ez a mottója Kovács András Péternek, vagyis KAP-nak, aki előbb papnak készült, majd a katedrát választotta, végül az ország egyik kedvenc humoristája lett. Vele beszélgetett Sipos Szilvia az M5: Ez itt a kérdés portré című műsorában vasárnap este.
Vágólapra másolva!

Példák, sorsok, titkok, vallomások... A kulturális élet meghatározó személyiségeivel láthatnak mélyinterjúkat a nézők minden vasárnap este 19 órától a közmédia kulturális csatornáján. Az Ez itt a kérdés – Portré október 18-i adásában Kovács András Péter humorista életébe nyerhettünk betekintést.

A műsorban Sipos Szilvia társadalmilag felelős influencerként emlegette Kovács András Pétert, és azt kérdezte, hogyan lehetséges az, amit a humorista korábban mondott, miszerint 13 évig nem arról beszélt, amiről kellett volna.

– mondta, majd hozzátette, ahhoz idő és önismeret kell, hogy egy humorista túllépjen azon, hogy vicceseket mond, és még tartalma is legyen a mondanivalójának.

Kovács András Péter az M5: Ez itt a kérdés című műsorának volt a vendége október 18-án Forrás: Origo

– tette hozzá, majd arról beszélt, hogy ez nem csak az ő hivatásában van így. Az íróknál, filozófusoknál, politikusoknál is úgy működik a világ szerinte, hogy ha az embernek megvan az alapállása, egy kő, amire felállhat, és onnan nézhet szét, sokkal könnyebbé válik az élet.

Ezután az a „karanténdal" került szóba, amely akkor készült, amikor a koronavírus-járvány kitörése idején mindenkit az otthonmaradásra biztattak.

A videót 2 millióan látták, színházi előadás és táncelőadás is készült belőle jótékonysági kezdeményezésként.

KAP ugyanis felajánlotta, hogy a videómegtekintésekből befolyt összegből ősszel szervezne egy előadást az egészségügyi dolgozóknak, mert szeretné, ha jól éreznék magukat, nevetnének egy jót. Ezt a kezdeményezést karolta fel a Magyar Állami Operaház, amely a helyszínt adta, a Nemzeti Balett pedig azt vállalta, hogy koreográfiát készít hozzá.

Ezután KAP arról beszélt, hogy mennyire sokat számít neki a közönség reakciója, a műsorban felidézték a humorista egyik első fellépését is, amelyben Badár Sándor működött közre.

Emlékeiből felsejlett a nehéz gyerekkor és az édesapja, akinek azóta már megbocsátott.

A műsorból az is kiderült,

hogy Kovács András Péter római katolikus papnak készült.

Elárulta, hogy gyerekkorában nagyon szerette a templom kikeményített fehéringes, füstölő illatos miliőjét és a nagymamája hangját, amely kiszűrődött a vasárnap misére járók hangjai közül. Ennek ellenére kezdetben nem érintette meg a vallási áhítat, de kamaszkorában történt valami.

Felidézte a pillanatot, amelyben, ahogy ő fogalmazott „felemelte az Isten".

A műsor végén újra a világot jelentő deszkák kerültek szóba és az a misszió, amit KAP a színpadon vállalt magára. Végül arról is beszélt, mi a „legnagyobb démona", és mit jelent neki az, hogy már van családja.