Gyurcsányt meghívni?! A Te családodban mindenki szeme ép?

Gyurcsány Ferenc 2008.
 politikus FOGLALKOZÁS miniszterelnök FOTÓ ÁLTALÁNOS sajtótájékoztató CSELEKVÉS SZELLEMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS nyilatkozik
Budapest, 2008. november 10. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a nacionalizmus elleni közös fellépés érdekében az általa összehívott ötpárti egyeztetés után. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Gyurcsányt meghívni?! A Te családodban mindenki szeme ép? Olvasható Osváth Zsolt Gyurcsányos videójának kommentszekciójában. A vicces nevű Zshowhtime/Egy kanapén című internetes "műsor" vendége ugyanis a bukott miniszterelnök volt. Szalma György meséli el az Origo olvasóinak, hogy milyen volt - még egyszer, idézőjelben - a műsor.
Vágólapra másolva!

„Egy kanapén Gyurcsány Ferenccel". A legtöbb ember számára fenyegetésnek hangzik a műsor címe, nem így Osváth Zsolt számára, aki a szemkilövető baloldali politikus emberi oldalát akarta megmutatni azoknak, akik szigorúan ítélik meg Gyurcsány Ferenc országlását. Spoiler alert! A műsor felénél Gyurcsány őszintén elismerte, hogy ő tulajdonképpen egy normális ember, míg Osváth az adásidő végéig várt azzal, hogy őszintén rácsodálkozzon arra, hogy Gyurcsány mennyire közvetlen és emberi figura. Hiszen ez volt Osváth feladata.

Na, jó, még egy spoiler: a műsor irtó gyenge színészi teljesítményt tartalmaz. Ami volt: erőltetett kedélyeskedés.

De lássuk, miről volt szó!

Gyurcsány Ferencet kritikusai azzal vádolják, hogy politikai pedofilként azért nyitott erőteljesen a fiatalok felé, mert a legfiatalabb korosztálynak nincsenek emlékei a (botrányos) politikai teljesítményével kapcsolatban. Kedvező terep számára, hogy nem élték át azt, hogy milyen volt a Gyurcsány alatti Magyarország. Ezt a kérdést "Zshowtime" is feltette a műsor során, azonban a kérdésre adott válasz már a műsor legelején megszületett.

A szándéka akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a DK-vezér egy teljesen új múltat írt magának Osváth asszisztenciája mellett. Az új múlt megírásának legfontosabb szabályát végig szem előtt tartották: kezeld rugalmasan a tényeket. Azok a fiatalok, akik Gyurcsányt Osváth műsorán keresztül ismerik meg, azok egy majdnem vállalható figurát látnak a képernyőn.

Gyurcsány az új múltja szerint egy szegénylegényként indult a rendszerváltás hajnalán, aki fokról fokra lépdelt a ranglétrán, és lett multimilliomos pénzügyi tanácsadóvá. Teljesen érthető okokból, a pártkarrierjét kihagyta az elbeszélésből. Ahogy arról sem mondott egy árva szót sem, hogy anyósa (Apró Piroska, Dobrev Klára anyja) segítette pénzzel és kapcsolatrendszerrel Ferenc karrierjét. Arról is hallgatott, hogy üzleti sikereit kizárólag a szocialista párthoz fűződő remek kapcsolatainak köszönhette.

Vizet? Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány Ferenc a kommunista elitbe házasodott, tulajdonképpen feleségül vette a kommunista hatalomátmentést. Egy nagyon befolyásos kommunista klán fogadta be, pénzt, paripát kapott azoktól, akik 45 évig gyakorlatilag sajátként kezelték a nemzeti vagyont. A szédületes pénzügyi siker történetéből kifelejtette, hogy neki és a felesége családjának azért van nagyon sok pénze, mert tőlünk, magyaroktól elvette a kedves mama és társai.

Szemérmesen hallgat arról, hogy mivel töltötte az idejét a rendszerváltozás előtt. Saját állítása szerint kifutófiúként kezdte egy pénzügyi cégnél, aztán a szélsebes karrierje egészen az igazgatóságig vitte.
A "műsorvezetőnek" számtalan alkalma lett volna szembesítenie a valós életrajzi adatokkal, ez azonban nem az a műsor volt.

Ez a műsor olyannyira nem az a műsor volt, hogy a kérdező lelkesedése időnként Gyurcsányt is kizökkentette a laza öregfiú szerepéből. Amikor Gyurcsány megfeledkezett magáról, és elfelejtette kétségbe vonni, hogy a különböző forrásokból származó mérések alapján 300 ezer forint felett van az átlagkereset Magyarországon, akkor Osváth egy kolibri gyorsaságával mentette meg a helyzetet azzal, hogy a DK által suttogó propagandában tolt „nekem egy ismerősöm sincs, aki 300 ezer forintot keresne ma Magyarországon" című verset hibátlanul elszavalta.

Szóval ez az Osváth egy igazi "tehetség".

Ez az a tipikus helyzet, amikor a „független" műsorvezető dékásabb Gyurcsánynál. Annyira más valóságot élünk meg, gondoltam magamban. Nekem érdekes módon a legtöbb kétkezi munkát végző barátom 400 ezer forint felett keres. Osváth Zsolt azonban egyetlen ilyen embert sem ismer. Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a környezetében csak nagyon sanyarú sorsú emberek vannak.

Mekkora mázlija van Gyurcsánynak, hogy éppen egy olyan ex-RTL Klubos dolgozó, Való Világ-szereplő hívta meg a műsorába, aki nem vonja kétségbe a baloldali mesét. Az évek óta a médiában dolgozó Osváthnak egyetlen ismerőse sincs, aki havi 300 ezret keresne. Ennek a magyarázata az lehet, hogy az RTL minden forintot minőségi műsorokra – mint példának okáért a Való Világ – költ, így jó fizetésekre nem marad pénze a multinacionális cégnek. Sanyarú sors az RTL-nél dolgozni, de vigasztaló lehet, hogy közben értéket teremtenek.

Szóval elképesztő egybeesés, hogy éppen az a műsorvezető ült le Gyurcsánnyal beszélgetni, aki éppen azt gondolja, amit a Gyurcsány-párt a szociális média bugyraiban sulykol. Elképesztő!

Szerencsés egybeesések ide vagy oda, Gyurcsány nem térhetett ki Osváth kemény kérdései elől. Felvezetőként Zsolti elmondta, hogy 2006-ban nemzeti színű zászlóval fedett arccal ő is utcára vonult. Azonban azt is hozzátette, hogy fogalma sincs, hogy miért ment ki. Csak kiabálta, hogy Gyurcsány takarodj!

Én itt újabb szerencsés véletlent véltem felfedezni. Annak az eltökélt forradalmárnak jutott osztályrészül a feladat, hogy Gyurcsányt 2006 őszéért számonkérje, aki nem is tudja, hogy miért ment ki akkor az utcára kiabálni. Gyakorlatilag a világon élő 15 millió magyar közül bárki képes lett volna legalább egy fél tucat nyomós okot felsorolni, amiért 2006-ban utcára kellett vonulni, és amiért Ferencet el kellett volna zavarni. A sors fintora lehet, hogy az egyetlen személy, akinek fogalma sincs arról, hogy mit követett el Gy. Ferenc, az szembesíti 2006 eseményeivel. Ilyen tárgyalást kíván minden bűnelkövető.

Hogy van-e lejjebb? Mindig!

A műsor akkor érte el a mélypontját, amikor a késelőt arról kérdezte a bátor műsorvezető, hogy mennyire viselte meg lelkileg az, hogy az áldozata a kése elé ugrott. Feri, hogy élted meg?

És tényleg. Ebbe sosem gondoltam bele. Gyurcsány Ferenc hogy élte meg, hogy az utasítására azonosító nélküli rendőrök embereket vertek agyon az utcán? Miken mehetett keresztül Ferenc, miközben katolikus papot, érdemest művészt, nyugdíjast, anyukát egyaránt megvertek a főváros utcáin? Mivel kezelte lelki sebeit?

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kovács Tamás

A rendőri brutalitás kapcsán Gyurcsány elmondta, hogy:

Ez az a mondat, aminek az igazságtartalma felől egy csepp kételyem sincs. Én éppen ilyennek képzelem a szögletes arcvonású Dobrev Klárát. Egy örökletes attitűd lehet, családi hagyomány. A nagyszüleitől, szüleitől azt tanulta, hogy a magyar nemzettel kemény kézzel kell bánni. Ha lövetni kell, akkor lövetni kell. És általában lövettek is.

Gyurcsány nem hagyott időt arra, hogy megemésszük az új múltat, néhány mondat múlva már ott tartott, hogy: "Ez a történet arról szól, hogy egy másik országot csinálunk."

Erre mondta az egyik nagybátyám:


A folytatásban Osváth Zsolt szemrebbenés nélkül hagyta, hogy Gy. Ferenc újra előadja azt, miszerint Őszödön egy szenvedélyes igazságbeszédet zengett el a párttársai körében.

Osváthnak itt is mindössze annyi dolga lett volna, hogy emlékeztesse Gyurcsányt, hogy 2006-ban nem vallomást tett a nyilvánosság előtt, nem beismerést tett, hanem egészen egyszerűen lebukott. A tettestársai feldobták, miután ők is megelégelték azt a terhet, amit a személye jelentett a pártnak. A bűntársai előtt kitálal arról, hogy mi az, amit addig együtt elkövettek, a rögzített hanganyagot pedig valaki elküldte a sajtónak.

Osváth olyannyira buzgón igyekezett részt venni Gyurcsány Ferenc új múltjának megszövegezésében, hogy egy adott pillanatban arra ragadtatta magát, hogy megkérdezze:

manipulálta valaki azokat a felvételeket?

A felkészületlenség találkozása a totális szervilizmussal és elvtelenséggel. Eddig még a Gyurcsány-párt sem merészkedett soha, hogy kétségbe vonják az őszödi hangfelvétel hitelességét, illetve azt, hogy az éppen úgy hangzott el, ahogy mindenki ismeri. Osváth nem készült fel az Őszödi témakörből, viszont a hiányosságát lelkesedéssel akarta pótolni. Úgy iparkodott, hogy majdnem leharapta a nyelvét.

A „manipulált hangfelvételek" ötlete Ferencet ismét kizökkentette a ritmusból, csak egy hatalmas sóhajjal tudta folytatni az eltervezett mondókáját. Erre nem volt felkészülve Ferenc sem.

Több indoka van annak, hogy ilyen videókkal kínzom magam. Az egyik ilyen indok, hogy a szeszélyes észjárású pártelnök gyakran csinál hülyét magából kamerák előtt. Megtisztelem a figyelmemmel, ha már megerőlteti magát a kedvemért. Másrészről Gyurcsány szívesen nosztalgiázik arról az időszakról, amikor még az MSZP élén állt. Ilyenkor olyan pillanatokat elevenít fel, amelyeket én már teljesen elfelejtettem. Osváth műsorában Gyurcsány emlékeztetett arra, hogy az őszödi beszéd kiszivárgása után bizalmi szavazáson álltak ki mellette a szocialista és szabaddemokrata képviselők. Azok a politikusok, akik azóta próbálják eltolni maguktól a bukott elnököt, azok a legkritikusabb pillanatban arra szavaztak, hogy Gyurcsány vezesse tovább az országot. Miután kitudódott, hogy manipulálták az Európai Uniónak küldött gazdasági adatokat, hogy gazdasági csődbe kormányozták az országot, akkor az MSZP és az SZDSZ bizalmat szavazott Gyurcsánynak. Ezt nem árt észben tartani.