Marad a Gyurcsány-vonal a Jobbikban, vagy változás jön?

Jakab Péter, Gyöngyösi Márton, Szávay István, Varga-Damm Andrea, Jobbik
Vágólapra másolva!
Továbbra is forrnak az indulatok a tisztújítás előtt álló Jobbikban, miután a párt két, erősnek számító embere, Jakab Péter frakcióvezető, és Szávay István volt parlamenti képviselő szembekerült egymással - így értesült az Origo. Úgy tudjuk, a tagság egy része zúgolódik a veszekedés miatt, amelynek legnagyobb nyertese Gyöngyösi Márton lehet. A párt EP-képviselője Jakab elnökké választásával minden eddiginél nagyobb befolyásra tehet szert a párton belül. Mint ismert, a Jakab-Gyöngyösi páros egyértelműen a Gyurcsány Ferenccel való szoros kapcsolat híve. Információink szerint ezzel párhuzamosan az ellentábor jelentősen megerősödött: Varga-Damm Andrea parlamenti képviselő támogatottsága napról napra növekszik. A fő kérdés természetesen az, amit a címben is írtunk: marad-e a Gyurcsány-vonal a Jobbikban (Jakab Péter elnöksége és az általa választott emberek megerősödése ezt jelentené) vagy változás lesz?
Vágólapra másolva!

Öt nappal a január 25-ei, tisztújító kongresszus előtt komoly politikai mozgások figyelhetőek meg a Jobbikon belül, amelynek legfőbb haszonélvezője Gyöngyösi Márton lehet. A párt brüsszeli képviselője a háttérből irányíthat Jakab Péter "bábelnöksége" alatt.

Röviden a történet előzménye:

  • sokáig úgy tűnt, a párt vezető politikusai egy emberként állnak ki a Gyurcsány-féle ellenzéki összefogás mellett;
  • csakhogy kiderült, közel sem olyan egységes a szervezet, mint ahogyan az kívülről látszott;
  • a rendkívül nagy téttel bíró tisztújításhoz közeledve láthatóvá váltak a párton belüli nézeteltérések: Jakab Péter az ideológiamentességet és a totális ellenzéki összeborulást hirdető politikája komoly ellenállásba ütközött;
  • a pártközpont irányvonalával elégedetlen politikusok Szávay István volt képviselő köré csoportosultak, akinek "a befolyási övezete" alá tartozik a budapesti Jobbik-csoportok jelentős része. Legfőbb bizalmasainak pedig Bencsik János országgyűlési képviselőt, budapesti elnököt, és Stummer János parlamenti képviselőt, volt budapesti elnököt tartják;
  • azt, hogy a törésvonal létezik, mindkét oldal így vagy úgy, de elismerte. Jakab egyik bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy "az én csapatom", Szávay pedig arról írt, hogy "a polgári kormány leváltásának megfelelő módjáról, a Jobbik politikai karakteréről és az eszmei-ideológiai kérdések hangsúlyosságáról" szükségesek a szervezeten belüli viták.

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy megjelentek a kritikus hangok a szervezeten belül. Úgy tudjuk, a párttagok egy része elégedetlen a Jakab és Szávay emberei között kibontakozó hatalmi harc miatt.

Az mindenesetre biztos, hogy továbbra is egyetlen komolyan vehető elnökjelölt van a pályán (Lokody Levente is jelezte indulási szándékát) - Jakab Péter. Ezen a ponton jön a csavar: a frakcióvezető győzelme esetén komoly befolyást szerezne Gyöngyösi Márton, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője, aki a háttérből mozgathatná a szálakat. Mint ismert, Gyöngyösi benne van Jakab alelnökjelölti csapatában, Jakab elnökhelyettesként számítana rá. A politikus az előző vezetésben is hasonló pozíciót töltött be, azonban Sneider Tamás pártelnök nem igazán engedte a tűz közelébe, jellemzően nélküle hozta meg a fontosabb stratégiai döntéseket. Jakab Péter elnökké választásával ebben könnyen változás állhat be, hiszen képességei nem feltétlenül teszi lehetővé, hogy egyedül irányítson egy pártot. Várhatóan a következőképpen fog kinézni a feladatmegosztás közöttük:

a nyilvánosságban többnyire Jakab szerepelne, azonban a Jobbik irányvonalát Gyöngyösi határozná meg.

Róla úgy tartják, hogy az uniós képviselőséggel megteremtette az anyagi biztonságát, azonban ennél többre vágyik, szeretne nagyobb szeletet kihasítani a párt irányításából. Csakhogy ezt információnk szerint nem lesz könnyű átverni a tagságon, akiknek egy része ellenzi, hogy Gyöngyösi a brüsszeli "kiküldetése" mellett az itthoni ügyeket is vigye, a jobbikosok nagy arányban magyarországi vezetőket szeretnének.

Finisben a tisztújítás: Jakab Péter, Gyöngyösi Márton, Szávay István, és Varga-Damm Andrea

Forrás: MTI

Bár Jakabék jobban állnak a versenyben, úgy tudjuk, a másik oldalon is vannak eredmények. Értesüléseink szerint Varga-Damm Andrea, a párt országgyűlési képviselőjének támogatottsága országjárásának köszönhetően folyamatosan nő, ami azért lehet lényeges, mert sokan a Szávay-táborba helyezik őt. Mint ismert, a nemzeti politizálást hirdető politikus néhány hónappal ezelőtt - Jakabot követően - bejelentette indulását a Jobbik vezetéséért, azonban a párt Országos Választmánya kitolta a tisztújítás időpontját. Varga-Damm ezúttal beérte az alelnökjelöltséggel, de így is fontos szerep várhat rá az új elnökségben.