Vizsgálatot sürgetnek a főváros irányítása alá tartozó Kamaraerdei idősotthonban is

Kamaraerdei Idősek Otthona, fertőzött koronavírus, járvány, nyugdíjas, idős, otthon
A Kamaraerdei úti otthonban 13 gondozott és 2 fő dolgozó fertőződött meg koronavírussal
Vágólapra másolva!
A kormányhivatalnak szükséges lenne lefolytatni egy vizsgálatot a Kamaraerdei Idősek Otthonában is, miután az intézményt járványgócponttá nyilvánították, és egy idős lakó meghalt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Futó Barnabás ügyvéd, miután kézhez kapta a kormányhivatalnak a Pesti úti idősotthonra vonatkozó hiányosságokra felhívó megállapításait. A főváros úgy fogalmazott: az idősotthonokban a jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátások biztosítottak.
Vágólapra másolva!

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat még a koronavírus-járvány második hulláma előtt kilenc pontban határozta meg, hogy miként kívánják elkerülni a tavasszal bekövetkezett tömeges halálozásokat a fővárosi fenntartású idősotthonokban.

A járvány újbóli berobbanása után zárlat alá helyezték a fővárosi fenntartású Kamaraerdei Idősek Otthonának két telephelyét, mert az intézmény 572 lakója közül huszonötnél, valamint négy dolgozónál mutatták ki a fertőzést.

Úgy tudni: a gyógytornásznál igazolták elsőként a betegséget, és ő adhatta tovább egy harmincfős foglalkozáson a többieknek.

„A főváros fenntartásában működő idősotthonokban a jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátások biztosítottak” – közölte a fővárosi önkormányzat.

Azonnali fertőtlenítést végzett a kormányhivatal a Kamaraerdei Idősek Otthonában még múlt héten. A Kormányhivatal XI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya mindkét helyszínen folyamatosan jelen van, a Kamaraerdei úti otthonban az érintett "C" épületre járványügyi zárlatot rendelt el.

A Kamaraerdei úti otthonban 13 gondozott és 2 fő dolgozó fertőződött meg koronavírussal Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pert indítottak

Közben pert indított a Pesti úti Idősek Otthona ellen a koronavírusban elsőként meghalt lakó családja, mert tudni akarják, ki a felelős hozzátartozójuk és másik ötvenegy lakó haláláért. Futó Barnabás, a család ügyvédje elmondta: a héten hallgatják ki ügyfelét, aki az első áldozat gyereke.

Folyamatban van egy orvosi igazságügyi vélemény beszerzése is, közben hozzájutottunk a kormányhivatal részletes vizsgálatának az eredményeihez, amelyben több ízben hiányosságokat állapítottak meg, ezt továbbítottuk az orvosszakértőnek. Még van arra is esély, hogy a nyomozóhatóság elrendeli Müller Cecília tisztifőorvosnak és a Bodnár Attilának, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatójának tanúkénti kihallgatását – mondta Futó Barnabás ügyvéd, aki korábban úgy nyilatkozott:

Van rá esély, hogy a Kamaraerdei Idősek Otthonában is hasonló helyzet lehet, ezért érdemes lenne a kormányhivatalnak ott is lefolytatnia a vizsgálatot – javasolta Futó Barnabás, mert tavasszal a Pesti úton is az egészségügyi személyzet hiányosságai miatt nem tudták ellátni megfelelően az időseket. Karácsony Gergely egy televíziós interjúban mondta el, hogy amikor az orvos beteg volt, csak telefonon tudta a feladatát ellátni – magyarázta az ügyvéd.

A Pesti úti idősotthonban meghaltak hozzátartozói pert indítottak Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem volt megfelelő a lakók gondozása

Mint arról korábban beszámoltunk, lezárult a fővárosi kormányhivatalnak a gondozottak szakellátását vizsgáló, a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatos rendkívüli ellenőrzése, amely újabb hiányosságokat talált. Megállapították, hogy a lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzésekhez.

A kormányhivatal megállapítása szerint

A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzésekhez.

Súlyos problémák a Pesti úti idősotthonban

Az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. Az új ellenőrzés célja éppen ezért kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata volt. Az ellenőrzésen azt vizsgálta a kormányhivatal, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Az ellenőrzések során a következőkre jutottak: a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápoló-gondozó létszám súlyosan hiányos, az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben. Éppen ezért

  1. határozatban kötelezték a fenntartót, azaz a fővárost, hogy 90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről.
  2. úgy határoztak, hogy a megfelelő ellátás hiánya miatt új ellátott nem vehető fel az intézménybe.
  3. kötelezték az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljes körűen dokumentálja.

Karácsonyt is értesítették

A kormányhivatal közleményében kiemelte, hogy az ellenőrzéseken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fővárosi önkormányzattal is megosztották, az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz is eljuttatták. "Megállapításainkat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége volt hivatalosan véleményezni" - tették hozzá.

Mint ismert, a Pesti úti idősotthon az ország járványügyi gócpontjává vált, eddig 55 idős ember halt meg, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg.