Református templomot szenteltek fel Soroksáron

soroksári református templom, németh szilárd
A Soroksár-Újtelepi Református Missziói Egyházközség új temploma a XXIII. kerületi Dinnyehegyi úton 2020. szeptember 5-én, a felszentelés napján.
Vágólapra másolva!
Felszentelték szombaton a Soroksár-Újtelepi Református Missziói Egyházközség új templomát a XXIII. kerületi Dinnyehegyi úton.
Vágólapra másolva!

Az eseményen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek az alkalomra írt levelét.

A kormányfő levelében régi igazságnak nevezte, hogy az ember mindennél többre becsüli azt, amihez nehéz harcok és áldozatos munka árán jut hozzá.

- fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő szavai szerint akiknek volt közös céljuk és elszántságuk küzdeni érte , a legkevesebb, amit megérdemelnek, hogy az álmuk végre valósággá váljon. Orbán Viktor az új épület falai között felemelő ünnepi pillanatokat kívánt a gyülekezetnek, majd a reformátusok jelmondatával - "Soli Deo Gloria" - zárta levelét.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára (k) felolvassa Orbán Viktor miniszterelnöknek az alkalomra írt levelét a Soroksár-Újtelepi Református Missziói Egyházközség új templomát felszentelő istentiszteleten a XXIII. kerületi Dinnyehegyi úton 2020. szeptember 5-én. Forrás: MTI/Mónus Márton

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében rámutatott: az új templomtorony azt hirdeti az arra járók számára, hogy a városrészben élő közösség működik, amely időről-időre összegyűlik Isten nevének dicsőítésére.

- hangoztatta Bogárdi Szabó István.

Bese Ferenc (független) Soroksár polgármestere a kormány több százmillió forintos támogatását is megköszönve arról beszélt, hogy az új templom akkor teljesíti a lelki feladatát, ha a jelenkor gondokkal küzdő embere is menedékre lel ott, és együtt akar lenni a gyülekezettel hitben, reményben és szeretetben.

A Soroksár-Újtelepi Református Missziói Egyházközség új temploma a XXIII. kerületi Dinnyehegyi úton 2020. szeptember 5-én, a felszentelés napján. Forrás: MTI/Mónus Márton

Király Attila a városrész katolikus plébánosa a helyi református gyülekezet új otthonát méltatva a többi között azt hangsúlyozta, hogy a kereszténység él és fejlődik.

Péterffy György lelkész ismertetése szerint

a magyar kormány 280 millió forinttal támogatta a templom megépítését.

Köszönetét fejezte ki az építkezést támogatóknak - több más szervezet mellett - a soroksári önkormányzatnak, és a Dunamelléki Református Egyházkerületnek. Emlékeztetett rá, hogy a templomhoz a telket a soroksári önkormányzat biztosította, az építkezés 2011 nyarán indult, 2015-re elkészült a parókia, idénre pedig megépült a templom, amelyet Rüll Tamás építész tervezett.