Nem engedték be az MSZP-székházba a tüntető szocialistákat, lemondott egy elnökségi tag

KUNHALMI Ágnes; TÓTH Bertalan
Budapest, 2020. május 11. Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Petícióban kérték az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai, hogy a pártvezetés vonja vissza a vonatkozó döntést. Azt követelték továbbá, hogy küldötteik részt vehessenek a hétvégi tisztújító kongresszuson. A tömegben "Tóth Bertalan otthon takaríts, ne a pártban!"; "Ne trükközzetek! Ne csaljatok!"; és "MSZP=Molnár=Tóth Kft." feliratú táblákkal lehetett találkozni. Közben újabb vezető politikus távozott pozíciójából: Csendesné Murányi Ibolya, az MSZP országos elnökségének elnökségi tagja tiltakozásképpen lemondott tisztségéről.
Vágólapra másolva!

Az MSZP Villányi úti székháza előtt nagyjából ötvenen demonstráltak a feloszlatás miatt. Többen Anonymus-maszkot viseltek, táblákat tartottak, amelyeken a Tóth Bertalan otthon takaríts, ne a pártban!; Ne trükközzetek! Ne csaljatok!; MSZP=Molnár=Tóth Kft.; Demokratikus elnökválasztást!; Politikai leszámolás mondatok voltak olvashatóak.

Trenka István, az MSZP korábbi Pest megyei elnöke a megmozduláson arról beszélt, hogy törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek tartják a feloszlatásról szóló döntést. A petíciót ismertetve hozzátette, a pártvezetés döntése sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt.

Kollektív büntetésként jellemezte, hogy a több mint 1600 tagot számláló, 85 Pest megyei MSZP-szervezetet megszüntették, miközben csak egy részük nem dokumentálta az alapszabályszerű működést. "A szervezeteknek kevesebb mint 48 órájuk volt beküldeni egy évre visszamenőleg több ezer dokumentumot" - jegyezte meg.

Trenka István megpróbálta bevinni a Villányi úti pártközpontba a petíciót, de a biztonsági őr a járványhelyzetre hivatkozva nem engedte be az oktatási intézményként is működő épületbe. Végül az őrnek adta oda a dokumentumot. Mindenképpen érdekes, hogy a szocialista politikust - legalábbis saját elmondása szerint - azért zárták ki a pártból, mert jobboldali médiumoknak nyilatkozott.

Szövetségesek: Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az Országgyűlésben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pár perccel később Trenka a pártvezetés által el nem fogadott Pest megyei MSZP-elnöknek Kovács Barnabás kezébe adta a petíciót, amelyen egy aláírás volt látható. Kovács újságíróknak azt mondta, Tóth Bertalan pártelnök titkárságán vették át tőle a dokumentumot.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a Pest megyei küldöttgyűlés korábban egyhangúlag döntött arról, hogy Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatja a kongresszuson. Arra a kérdésre, miből gondolják, hogy politikai leszámolás volt a szervezet feloszlatása, Kovács úgy reagált, azért, mert jogi alapja nincs a döntésnek. "Nem minden szervezetnél voltak problémák, Tóth Bertalan szerint is csak a szervezetek nyolcvan százalékánál voltak hiányosságok" - tette hozzá.

Egy másik kérdésre, hogy a feloszlatásban szerepet játszott-e, hogy a megye Mesterházy Attila pártelnökké választását támogatta, Kovács Barnabás közölte, nem kell "Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy az ember valamilyen következtetésre jusson az ügyben."

Lemondott az országos elnökség egyik tagja

Továbbra sem csillapodnak az indulatok. Csendesné Murányi Ibolya, a párt országos elnökségének elnökségi tagja lemondott tisztségéről. "Nem értek egyet ezzel a kiszorítósdi, felfüggesztősdi gyerekes játékkal, amit néhány ember folytat" - indokolt a szocialista politikus, aki

szolidaritását fejezte ki a pártból kiszorított társai mellett.

"Több tiszteletet, alázatot várnék el az elnökségtől, az országgyűlési képviselőktől a tagjainkkal, szimpatizánsainkkal, szavazóinkkal szemben" - tette hozzá indulatosan.

Forrás: Facebook

Összefogott a pártvezetés a belső ellenzék ellen

Molnár Zsolt pártigazgató korábban az ATV-nek a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás, és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságokkal indokolta a Pest megyei szervezet felfüggesztését. Hangsúlyozta azt is, senkinek nem szűnt meg a párttagsága, fél éven belül mindenki csatlakozhat valamelyik szervezethez.

Sajtóhírek szerint a Pest megyei szervezet újjászervezéssel Hiller Istvánt, az Országgyűlés szocialista alelnökét bízta meg az elnökség.

Az MSZP szombaton, a koronavírus-járvány miatt online tartja soron következő tisztújító kongresszusát, amelyen Pest megyének 29 küldöttje lett volna. A párttagok zárt listán szavazhatnak az MSZP vezetőire; az egyetlen szabályos listát a jelenlegi pártelnök Tóth Bertalan, valamint Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyújtotta be, így ők lehetnek a szocialista párt első társelnökei.