Egy marosvásárhelyi győzelem esetén az erdélyi magyarok önbizalma is megerősödhet

Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró
Kelemen Hunor RMDSZ elnöke RMDSZ ügyvezető elnöke költő politikus romániai magyar író újságíró 2017.02.09.
Vágólapra másolva!
Marosvásárhelyet ha vissza tudjuk nyerni, és ma jó eséllyel vissza fogjuk nyerni, akkor nem csak a marosvásárhelyiek, hanem az erdélyi magyarok önbizalma is megerősödik, hisz Marosvásárhely az egyik ikonikus, szimbolikus városunk - nyilatkozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az irdalá.hu-nak. 
Vágólapra másolva!

Dr. Bajkai István országgyűlési képviselő és Pesty László (Kampányfőnök, írdalá.hu) székelyföldi útjuk alkalmával az írdalá.hu kampány támogatására buzdítják a székelyeket öt héttel annak lezárása előtt és részt vesznek a romániai helyhatósági választások marosvásárhelyi befutóján és eredményhirdetésén, amelyen húsz év után most esély van rá, hogy Soós Zoltán révén ismét magyar politikus vezesse az etnikailag megosztott várost.

Dr. Bajkai István és Pesty László két és fél nap alatt kétezer kilométert tett meg öt erdélyi települést (Gyergyószentmiklós, Csíkkarcfalva, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kolozsvár) érintve. Gyergyóban és Csíkban is jártak, így eljutottak Csíkkarcfalvára, ahol találkoztak Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, aki helyben szavazott.

Kelemen Hunor elmondta, hogy Marosvásárhely visszanyerése nagy önbizalmat adhat az erdélyi magyaroknak, hiszen egy ikonikus és szimbolikus városról van szó. Hozzátette, hogy

1990-ben ebben a városban próbálták megtörni a magyar érdekképviselet indulását

és azóta érződik ott egy folyamatos bizonytalanság. Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, hogy a várost fel kellene zárkóztatni, mert az elmúlt húsz évben nagyon lemaradt. A felzárkóztáshoz pedig szükség van új csapatra, új lendületre. Kelemen Hunor hisz a győzelemben és abban, hogy

a város egy gazdasági, kulturális és szellemi motorja lehet ismét a térségnek.

Kelemen azt is elmondta, hogy a román pártok nem fogják megoldani a magyar emberek sorskérdéseit, ezért is fontos, hogy az önkormányzatokban is fel tudják mutatni a közösség erejét.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az elnök az irdalá.hu kezdeményezését támogatja és mindenkit arra buzdít, hogy támogassa, mert jónak tartja ezt a fajta polgári kezdeményezést, mely a nemzeti régióknak nagyobb lehetőséget adna az Európai Unió kohéziós forrásainak segítségével.

Bajkai István és Pesty László találkozott a székely politikussal, a bukaresti parlamenti képviselő, Kulcsár Terza Józseffel, aki kétszer is beterjesztette a székely autonómia tervét. Kulcsár az irdala.hu-nak elmondta, hogy képviselőként próbálja a székelység és az erdélyi magyarság sorsát jobb helyzetbe hozni. Az irdalá.hu kezdeményezését Kulcsár Terza Józseffel is támogatja, amelyhez teljes mértékben pozitívan áll. Szerinte ezt az ügyet minden magyarnak támogatnia kell, nem csak Székelyföldön, hanem az egész Kárpát-medencében.