Ellopják vagy pénzért veszik a betegeket a mentőshiénák

Vágólapra másolva!
Pár napja robbant ki a mentősbotrány, ami után most figyelmeztetést adott ki az Országos Mentőszolgálat az álmentősök miatt. Azt írták, valóban van egy olyan cég, amelyik magát betegszállítónak tünteti fel, miközben erre sem a képesítése, sem az engedélye nincs meg, ezzel  veszélyezteti a betegek életét. A Ripost szerint a csalók ellopják a betegeket a hivatásos betegszállítóktól vagy fizetnek értük egészségügyi dolgozóknak. 
Vágólapra másolva!

A mentőszolgálat közleményében az áll, hogy egy kamu cég annak ellenére végez fizető betegszállítást kórházakból, hogy nem szerepel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szolgáltatói listáján, de még a cégjegyzékben sem.

Autójukon nincs engedély megkülönböztető jelzésre, sőt még a forgalmijuk is lejárt.

Kocsijuk tetejéről levált a matrica, az oldalán különböző színű betűből és számból van felragasztva a nem létező cég neve. A laikusnak legfeljebb az tűnhet fel, hogy a 'mentőautó' kívül-belül elhasznált de ennél jóval nagyobb a baj!

Szakszerű személyzet hiányában ugyanis a betegszállításból is komoly baj lehet,

arról nem is beszélve ha egy rendezvény biztosítását vállalják vagy egy balesetbe futnak bele a felszerelés és szaktudás nélkülöző, mentőnek látszó autóval" - írták, majd hozzátették, hogy ők

❗️SZÉLHÁMOSOK ADJÁK KI MAGUKAT BETEGSZÁLLÍTÓNAK BUDAPESTEN❗️ A kamu cég annak ellenére végez fizető betegszállítást...

Közzétette: Országos Mentőszolgálat – 2020. szeptember 1., kedd

Ahogy mi is megírtuk a Ripost információi alapján, a magát Szent Borbála Sürgősségi szolgáltatónak nevező cég és a munkatársai elsősorban a közösségi oldalakon hirdetik magukat. A "mentőshiénák", ha lell,

injekciót is beadnak a betegnek.

Az autójuk felszereltsége nem felel meg az előírásoknak, és amellett, hogy nincsenek a nyilvántartásban, a sofőr sem vezethetne. Az is kiderült már, hogy a rendszám alapján az autó, amivel járnak, korábban karambolozott, a műszaki engedélye pedig március 28-án lejárt, tehát megkülönbözető jelzést nem használhatna,

sőt, nem is közlekedhetne az utakon.

Mára újabb érdekességek derültek ki a kamu betegszállítókról. A Ripostban azt írják, ha nincs elég páciensük, akkor a rendelőintézetekben vagy a kórházakban szó szerint levadásszák őket. Ilyenkor azt használják ki, hogy a hazaszállításra várni kell. Egy legális betegszállító tulajdonosa azt mondta a lapnak, bemennek a váróba és megkérdezik, ki az, aki betegszállítóra vár, majd aki jelentkezik, annak megígérik, hogy azonnal elviszik. Előfordul, hogy ingyenesen járna a szállítás a betegnek, és csak otthon derül ki számára, hogy így viszont fizetnie kell.

A helyzetet bonyolítja, hogy

az egészségügyi dolgozók közül is van olyan, aki pénzért segít nekik a beteglopásban.

A lapban azt írják, egyszerűen közlik a mentőre várakozóval, hogy van egy fizetős szolgáltatás, ami egy órán belül hazaviszi, és megadják a hiénák telefonszámát. De az is előfordul, hogy a lefizetett jelentkezik a cégnél, hogy kiért jöhetnek.

Egy ilyen információért kétezer-háromezer forintot kapnak.

A kórházakban nem tudják ellenőrizni, hogy van-e engedélye a betegszállítónak, aki a betegért jött, mivel több ilyen vállalkozás van.