Gyurcsány fenyegetőzésén felbátorodva a Színművészeti hallgatói elbarikádozták az egyetemet

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vas utca, barikád, tüntetés, színmű, színművészeti egyetem, 2020. szeptember 1.
Vágólapra másolva!
Miután Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét, az intézmény hallgatói hétfőn este elbarikádozták az egyetem épületét. A szélsőséges akciót így tulajdonképpen Gyurcsány készítette elő.
Vágólapra másolva!

Az SZFE vezetésének és szenátusának felemás módon történő lemondását követően az egyetem hallgatói tüntetést hívtak össze hétfő estére.

Durva támadás az SZFE ellen

A megmozdulás végig dühös mederben zajlott, ezt jól illusztrálja, hogy az egyik diák durva trágárkodással próbálta felhívni magára a figyelmet. Egy tudósítás szerint azt mondta, minél több olyan embert meg kellene szólítaniuk, "akikkel vérlázítóan ki van baszva".

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem csoda, hogy a demonstráció pillanatok alatt radikalizálódott, aminek eredményeképpen a résztvevők késő este elfoglalták az intézményt, majd barikádot állítottak. Az egyik hallgató az ATV Startnak nyilatkozva arról beszélt, hogy innentől "a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől." A televíziós csatorna információi szerint mintegy kétszázötvenen táboroztak le az épületben.

Akciójuk szélsőséges fenyegetést jelent a egyetem rendje ellen,

főleg, hogy azt jól érzékelhetően politikailag előkészítették.

Gyurcsány irányít

"Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek" - ezekkel a sorokkal kommentálta Gyurcsány Ferenc a Nemzeti Színház főigazgatójának kinevezését az SZFE alapítványának élére.

Diákok az egyetem épülete előtt Fotó: Koncz Márton - Origo

A politikus ezzel olyan verbális támadást intézett az ország egyik legnagyobb művésze ellen, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Gyurcsány ugyanis - egy esetleges kormányváltás esetére - vagyonelkobzással és teljes ellehetetlenítéssel fenyegette meg a Kossuth-díjas rendezőt.

Ezzel kiengedte a szellemet a palackból, azt üzenve, hogy Vidnyánszky Attilával és a jobboldali művészekkel szemben bármit meg lehet tenni.

Gondolatai jól láthatóan bátorítólag hatottak az egyetem hallgatóira, akik a radikális baloldal jól ismert eszköztárához nyúlva, fennhatóságuk alá vonták az intézményt.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke engedte ki a szellemet a palackból Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pedig a helyükön hagyta volna őket

Azért is nehezen érthető a SZFE diákjainak akciója, mert Vidnyánszky Attila többször is egyértelművé tette, hogy a helyén hagyta volna a tegnap lemondott szenátust és a vezetőséget, és együtt dolgozott volna velük.

Sátrak az egyetem épületében Fotó: Koncz Márton - Origo

"Sajnálatosnak tartom, és nem örülök annak, hogy lemondott az egyetem vezetősége. Bennem különösképpen megvolt a szándék arra, hogy próbáljunk meg együtt gondolkodni, együtt dolgozni, hogy közösen egy másik fokozatba, egy másik szintre emeljük az egyetemet. Sok-sok tervünk volt, a tarsolyunkban a pozitív változás tervével érkeztünk, de már az első pillanattól kezdve éreztük, hogy valós párbeszédre nincsen igazi szándék" - nyilatkozta a történtek után.

Egyébként azt, hogy az intézmény korábbi vezetése és a hallgatók gondolkodás nélkül elutasították az együttműködést, jól mutatja, hogy nem mentek el a törvényes fenntartó, az ITM által szervezett múlt heti egyeztetésre. Vidnyánszky Attila elmondása szerint a diákok képviselői nem indokolták meg távolmaradásukat, az egyetem rektora pedig egyéb elfoglaltságára hivatkozott. Kifogásolta, hogy az érintettek attól tették függővé a találkozót, hogy elfogadják-e a szervezeti működési szabályzatukat. Az SZFE új vezetője szerint a régi vezetők ilyen módon akarták bebiztosítani a hatalmukat.

Gyurcsány fenyegetőzése ellen tiltakozva Rákay Philip az Origón írt egy publicisztikát. A nagy visszhangot látva petíciót indított, amelyhez aztán 301 művész és közéleti személy csatlakozott, és most már több mint 30 ezren támogatják szerte az országból és a határokon túlról is.

A petíciót itt lehet aláírni.