A vírusszkeptikusokkal nem kellene szóba állni – nagyon sok életet veszélyeztetnek

koronavírus, vírus, korona, járvány, BKK, BKV, villamos, tömegközlekedés, utas, maszk, védőmaszk, arcmaszk, 4-6 villamos, megálló
Vágólapra másolva!
„Lesújtó a véleményem a vírusszkeptikusokról – különösen a vírusszkeptikus diplomás orvosokról. Óriási veszélyt jelentenek, emberéleteket kockáztatnak"- mondta Ócsai Lajos, járványügyi szakember, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője. Hozzátette: azt hirdetik a szkeptikusok, hogy ha egészséges vagy, nem lehet semmi baj. Nos, ez egyáltalán nem így van. Sok egészséges fiatalt láttunk nagyon súlyos állapotban koronavírus-fertőzés miatt. Másrészt: nagyon veszélyes azt hangoztatni, hogy aki egészséges, az legyőzi a vírust, aki meg nem, annak nincs szerencséje. A járványügyi szakember hangsúlyozta: a kormányzati intézkedések hatásosak, bár az embereknek úgy tűnhet, ez a fertőzöttek növekvő száma miatt nem látszódik. Pedig ha nem lenne kötelező a maszk használata zárt terekben, nem hívnák fel a figyelmet a fertőtlenítésre és a távolságtartásra, sokkal nagyobb lenne a baj. Ócsai Lajost arról is kérdeztük, hogy miért fontos 11 után bezárni a szórakozóhelyeket, hol tart most a járvány Magyarországon, és valóban csak az immunrendszer állapotától függ-e, hogy megbetegszünk a fertőzéstől vagy sem. Interjú Ócsai Lajossal.
Vágólapra másolva!

A most járványt okozó koronavírus egy teljesen új kórokozó – amikor megjelent, keveset tudtak róla a kutatók. Most mennyivel tudnak többet a vírusról?

Tavasz óta sokkal többet tudnak a kutatók, virológusok, járványügyi szakemberek. Ezek az információk pedig a vírus és az általa okozott betegségek jobb megismerését szolgálják.

Ez nem jó hír, mert a szervezet nem tud egy fertőzésre összpontosítani, hanem megoszlik az immunrendszer figyelme.

Azt is tudjuk, hogy a koronavírus - az első feltételezésekkel ellentétben - nem mutálódik olyan gyorsan, hogy ez befolyásolná a hatékony vakcina előállítását.

Most úgy tűnik, hogy biztonsággal ki lehet mondani: elő lehet állítani biztonságos és hatékony oltóanyagot a koronavírus ellen.

Ócsai Lajos - járványügyi szakember Fotó: Talán Csaba

Meglátása szerint hol tart most a járvány Magyarországon?

Nehéz megmondani, de az valószínű, hogy járványügyi szempontból nem nézünk szép ősz elé. Amikor a koronavírus reprodukciós rátája lényegesen egy felett van, akkor a fertőzöttek száma egyre növekszik. Jelen pillanatban a védekezés egyetlen módja, ha a bizonyítottan fertőzött embereket izoláljuk – ezt szolgálja a betegek és a velük szoros kontaktusba kerülők karanténja. Aki pedig nem találkozott beteggel, és nem tud róla, hogy fertőzött lenne – vagyis az emberek többsége -, az egy dolgot tehet: maszkot hord. Nem lehet elégszer elmagyarázni, hogy a helyesen használt maszk igenis véd a légúti fertőzések ellen.

Most nincs más lehetőségünk – nincs olyan gyógyszer, amely egyértelműen hatásos, és nincs vakcina sem -, csak az orrot és a szájat eltakaró maszkkal és a szociális távolságtartással lehet egyelőre védekezni mindenkinek.

Ha mindenki hordaná a maszkot zárt térben a rendelkezések szerint, lényegesen csökkenne a fertőzés átadásának a lehetősége. Ehhez persze rettentő nagy figyelem és következetesség kell.

A kormány intézkedései elégségesek – azt figyelembe véve, hogy az országnak működnie kell?

Az intézkedések hatásosak, de mivel már nagyon sok a fertőzött, nem látják az emberek bizonyítottnak, hogy érdemes hordani a maszkot, érdemes nagyon figyelni a fertőtlenítésre, távolságtartásra. Azt látják, hogy hordják a maszkot, védekeznek, mégis napi ezer beteget szűrnek ki.

Bár úgy tűnhet: nem jelenik meg a számokban az, hogy mennyire hatásos a védekezés, pedig nagyon is az. Ha nem vezették volna be ezeket az intézkedéseket, sokkal magasabb lenne a fertőzöttek és a betegek száma. Akár több ezer naponta.

Az új eljárási rendben - amely az NNK honlapján jelent meg – sok további jó intézkedés olvasható. Az egyik például az, hogy nem lehet kiváltani a tíznapos karantént két negatív teszttel. Ez jogos lépés, ugyanis átlagosan a lappangási idő 5-8 nap is lehet. A teszt csak a lappangási idő utolsó 1-2 napjában mutatja ki a fertőzést. Előtte nem lehet kimutatni a PCR-tesztekkel a vírust.

A maszkhasználat szigorítása is nagyon jó döntés – a légúti fertőzések esetében ez alapkérdés. Egyszerűen muszáj hordani. Nagyon fontos – és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni -, hogy az orrot és a szájat is el kell takarni.

Nagyon sok embert látok, aki lehúzza az orráról a maszkot. Ez nagy baj.

Lényegében akkor semmi értelme a maszknak, ha az orrot nem takarja el az ember. Jó, hogy most már szigorúbban ellenőrzik a helyes maszkhasználatot. Amit hiányolok az eljárási rendben, hogy nem magyarázták el részletesen, hogy mit jelent a szoros kontaktus a fertőzésveszély esetében – ezt fontos lenne megértetni az emberekkel.

Ócsai Lajos - járványügyi szakértő Fotó: Talán Csaba

Az egyik új intézkedést – hogy este 11 után be kell zárni a szórakozóhelyeket – néhányan kritizálták. Több újságban, internetes oldalakon is lényegében gúnyolódó cikkek, üzenetek jelentek meg, de még a politikusoktól is elhangzott a mondat, hogy „csak 11 után fertőz a vírus?" Járványügyi szakértőként hogy látja, miért fontos mégis ez az intézkedés?

Személyes véleményem az, hogy ilyen járványügyi helyzetben nem a szórakozásnak kellene az elsőnek lenni – de mondom, ez személyes megjegyzés. Ami szakértőként fontos: általában a szórakozóhelyeken 10-11 óra után kezd a hangulat fokozódni, amikor már nem figyelnek az emberek a maszkra, a szociális távolságtartásra.

A diszkók, táncos szórakozóhelyek pedig egyébként is óriási fertőzésveszélyt jelentenek. A légúti fertőzések tekintetében ezek a szórakozóhelyek a legkritikusabbak.

Az emberek hangosan kiabálnak, hiszen nem hallják egymást a hangos zenétől -, talán éppen emiatt a testbeszéd is nagyobb hangsúlyt kap, ami érintéssel, öleléssel jár, nagy a zsúfoltság, és valószínűleg nem viselnek maszkot sem, napsugármentes a helyiség, magas a páratartalom. Ezek mind nagyon veszélyesek a járvány idején. Arról nem is beszélve, hogy az alkoholfogyasztás miatt az immunrendszer gyengülhet abban a pillanatban, ami még fogékonyabbá teszi a szervezetet a fertőzésre.

Ami még megfigyelhető, hogy a vírusszkeptikusok hangja egyre erősebb – már egyes televíziókban is teret kaptak. Diplomás orvosok, gyógyszerészek vannak közöttük, akik azt hirdetik: nincs itt semmilyen súlyos vírus, járvány, túlzott intézkedéseket hoznak az egész világon, hiszen ez egy ártalmatlan kórokozó. Mit gondol erről a jelenségről?

Lesújtó a véleményem ezekről az orvosokról, akik ezeket a tanokat hirdetik. Hosszú éveken át, 2015-ig voltam az ÁNTSZ Járványügyi Főosztályának vezetője, nem álltam szóba az oltásellenesekkel, vírustagadókkal, vagy magukat „vírusrealistáknak" nevezőkkel. Mert nem lehet őket meggyőzni észérvekkel. Náluk ez hitbeli kérdés, és nem igazán foglalkoznak a tényekkel. Egy dolgot tettem: figyelmen kívül hagytam őket. Azt gondolom: reagálni sem szabadna arra, amit hirdetnek. Hosszú ideig dolgoztam járványügyi vezetőként, és néhányszor volt velük konfliktusom.

Az a tapasztalatom, hogy hirdetik a tanaikat, veszélyesen, erőszakosan szólítják meg az embereket a hülyeségeikkel, de amikor bekövetkezik a baj, eltűnnek.

A felelősséget soha, de soha nem vállalják. Nem szabadna teret engedni nekik, nem kellene reagálni semmire, amit mondanak, és véleményem szerint a vírusszkeptikusokkal és oltásellenesekkel szemben a kormányzati akaratnak egyértelműbben meg kellene jelennie.

Ócsai Lajos - járványügyi szakértő Fotó: Talán Csaba

Diplomás orvosok hogyan hirdethetnek egy akár halált is okozó vírusról olyan állításokat, amelyek nem igazak – hiszen így veszélyeztetik az emberek egészségét?

Az a gond, hogy a kétezres évek elején az orvosi egyetemeken csupán néhány órában oktatták a fertőző betegségek elleni küzdelmet. Egyszerűen azért, mert eltűntek a súlyos fertőző betegségek a védőoltások és a lakhatási feltételek javulása miatt. Azt gondolom, hogy ezért jelenhettek meg a járványokkal kapcsolatos téves eszmék – mint például amit most a vírusszkeptikusok is hirdetnek. Ezek végtelenül károsak.

Nagyon sok életet veszélyeztetnek – és soha nem vállalják majd ezért a felelősséget.

Azt hirdetik, hogy ugyan nem tagadják a vírus jelenlétét, de ez egy ártalmatlan vírus, amit egy egészséges ember immunrendszere játszva legyőz. Sok D-vitamint kell szedni, és minden rendben lesz. Hol bicsaklik meg ez az állítás?

Nézzük csak: azt hirdetik, hogy ha egészséges vagy, nem lehet semmi baj. Nos, ez egyáltalán nem így van. Sok egészséges fiatalt láttunk nagyon súlyos állapotban koronavírus-fertőzés miatt. Másrészt:

nagyon veszélyes azt hangoztatni, hogy aki egészséges, az legyőzi, aki meg nem, annak nincs szerencséje. Ez - kimondatlanul - a gyenge immunrendszerű és az idős személyek esetében a halálozást természetesnek veszi, ami nagyon-nagyon veszélyes nézet.

A tanításuk lényege az erős immunrendszerűek védelme, átvitt értelemben az emberiség megtisztítása a betegektől, a „selejttől". Láttunk már ilyet a történelem során - vérfagyasztó, hogy ezt hirdetik és hirdethetik büntetlenül a vírusszkeptikusok ma.

Nemcsak orvosok, hanem „civil" fiatal vloggerek között is terjed, hogy ez nem veszélyes vírus – legalábbis számukra. Sok a követőjük, többen hallgatnak is ezekre a vloggerekre.

A fiatalok – a védőoltási rendszernek köszönhetően – már nem találkoztak járványokkal, súlyos betegségekkel, diftériával, kanyaróval, járványos fültőmirigy-gyulladással, nem láttak rubeola-szindrómás gyereket, aki siketen és vakon született, mert az édesanyja rubeolás volt. Így a vírustagadás vagy a vírus súlyosságának tagadása jó táptalajra találhat közöttük. Nem tudják, hogy a fertőző betegségek nagyon súlyosak lehetnek. A tudomány velük szemben is, és a szociális médiával szemben is nagy hátrányban van. Mi terjed ugyanis az ilyen oldalakon? Az nyilván nem hír, hogy tegnap senki sem betegedett meg egy általam nem ismert betegségben. Az a hír, ha a Földön egyetlen ember meghalt két órával azután, hogy beadatott egy védőoltást. Persze, az már nem jelenik meg, hogy elütötte az autó, azért halt meg. A tudományos hírek kevés emberhez jutnak el. A hülyeséget pedig olvassák. A vloggerek és persze a vírusszkeptikus orvosok is nagyon jól használják az internetet és a social mediát. Ráadásul a szkeptikusok végtelenül erőszakosak is.

Ócsai Lajos Fotó: Talán Csaba

Akkor most két rövid kérdést teszek fel - azokat kérdezem, amiket a vírusszkeptikusok állítanak. Az első kérdésem: ez a koronavírus, amely most fertőz, veszélyes kórokozó?

Igen, ez a vírus veszélyes. A nemzetközi statisztika alapján is a halálozási arány csaknem 2%, ami nagyon magas.

Igaz-e, hogy az erős immunrendszer gond nélkül megbirkózik a vírussal?

Jó lenne, ha tudnánk, hogy kinek milyen erős az immunrendszere. De nem tudjuk. Alapvetően igen, persze, egy egészséges fiatalember szervezete többnyire legyőzi a vírust.

Ha pedig ekkor kapja el az ember a koronavírust, a szervezet rettentő nagy lépéshátrányban lesz.

A mostani járványügyi helyzetet látva mit tart még fontosnak, amiről mondjuk, keveset beszéltek még a szakemberek?

Nagyon nagy veszélyt jelent, ha ez a vírus terjedni kezd a rosszabb szociális körülmények között élők között. Itt az ősz, jön a tél, és sok esetben gyengén fűtöttek az otthonaik. A hideget pedig nehezen tolerálja az immunrendszer. A statisztikák szerint a lakosság ezen rétegében többen dohányoznak, és magasabb az egy főre eső alkoholfogyasztás is, vagyis ez még jobban gyengíti a szervezetüket. Véleményem szerint rájuk fokozottan kellene figyelni. Az is fontos, hogy ha meglesz a védőoltás, akkor az idősek, veszélyeztetettek és az egészségügyi dolgozók mellett a rossz szociális körülmények között élők is hozzájuthassanak az oltáshoz.

A címlapi kép illusztráció.