A biciklisek egyharmada nem tartja be a szabályokat a Nagykörúton

Vágólapra másolva!
Ahelyett, hogy békét hoztak volna Karácsony Gergely ötletszerűen felfestett biciklisávjai és forgalmi változtatásai kerékpárosok, autósok és gyalogosok között, csak növelték az ellentéteket. A biciklisek miatt gyakran életveszélyes helyzetek alakulnak ki, sokan közülük nem tartják be, lehet, hogy nem is ismerik a KRESZ-t – hiszen ez a nagyvárosi kerékpározásnak se feltétele. A Ripost azt tapasztalta, hogy minden harmadik kerékpáros megszegte a közlekedés szabályait a Nagykörúton.
Vágólapra másolva!

Sok kerékpáros figyelmen kívül hagyja, hogy amikor az úttesten halad, a piros jelzőlámpa rá is vonatkozik. Továbbtekernek a gyalogosok és a kis utcákból érkezők közé, akiknek viszont zöld van. 7 és 9 óra között több mint tíz ilyen esetet látott a Ripost.

A Harminckettesek terénél a járdára felfestett biciklisávnak külön lámpája van a kereszteződésnél, ennek ellenére áthajtanak a piroson a kerékpárosok.

A járdára felvezetett biciklisávok szinte mindig zebránál kezdődnek vagy végződnek, és ezt sok biciklis kihasználja arra, hogy leszállás nélkül áthajtson a zebrán. A

KRESZ szerint a zebra a gyalogosok átkelőhelye, a kerékpárosnak le kell szállnia és áttolni a bringát, de ezt nem teszik meg.

A körúton különösen sok a gyalogos, balesetveszélyesen hajtanak közéjük. Mind a Rákóczi térnél, mind a Harminckettesek terénél legalább 6-7 ilyen szabályszegőt láttak.

A biciklisávok a körút két oldalán vannak, irányuk megegyezik a forgalom irányával. Viszont ott, ahol a járdán megy a biciklisáv, sokan kétirányúnak értelmezik. A MOL Bubi tároló melletti 20 méteres szakasz valóban kétirányú, hogy a biciklitárolót meg lehessen közelíteni.

A szemből találkozó bringások, hogy elférjenek, lehajtanak a gyalogosok közé, de rollerrel és Segway-jel is jöttek a Boráros tér irányából a Rákóczi tér felé, meglepve ezzel a szabályosan közlekedő bicikliseket.

A gyalogosoknak szánt járdát használják

Annak ellenére, hogy az úton kerékpáros nyomvonal van, a járdán biciklisáv, sokan mégis a gyalogosoknak szánt járdát használják. Két óra alatt több mint tíz biciklis haladt a járdán, az iskolába és munkába igyekvők között kacsázva.

A reggeli csúcsforgalomban sok biciklis hirtelen meggondolja magát, és a biciklisávról ráhajt az úttestre felfestett biciklis nyomvonalra, letérési szándékát pedig nem is jelzi, az autók elé vág.

„Nincs rosszabb, mint a szabálytalankodó bringás" – mondta a Ripostnak a helyszínen egy kerékpáros. Úgy véli, hogy éppen magukra a kerékpárosokra jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy sokan közülük nem ismerik vagy nem tartják be a KRESZ-t. Szerinte a nagyvárosi bringásoknak is KRESZ-vizsgát kellene tenniük, és azonosító jelzéssel ellátni a kerékpárokat, akkor talán felelősebben közlekednének.