Semjén Zsolt: Szem előtt kell tartanunk elődeink áldozatát

SEMJÉN Zsolt, a Nemzet Emlékezete
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én.
Vágólapra másolva!
Hogy itt megmaradhassunk, elődeink nagy árat fizettek, nekünk, kései utódoknak ezt mindig szem előtt kell tartanunk. Ezt Semjén Zsolt mondta hétfőn, amikor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában megnyitotta "A nemzet emlékezete" című kiállítást.
Vágólapra másolva!

A magyar történelem mérföldköveit tizennégy fontos dokumentumon át bemutató, keddtől látogatható tárlatról a miniszterelnök-helyettes kiemelte:

a Magyar Nemzeti Levéltár a digitális technika legkorszerűbb eszközeinek felhasználásával valósította meg a kiállítást.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- fejtette ki Semjén Zsolt.

A tárlókban sorakozik mások mellett az 1222-ben kiadott Aranybulla, az 1723-ban született Pragmatica Sanctio, az 1848. áprilisi törvények, de ott van Mohács (Brodarics István szerémi püspök 1527-ben írt levele I. Ferdinánd királyhoz), Trianon (az 1921. évi XXXII.törvénycikk), a magyar-szovjet jóvátételi egyezmény 1945-ból és az 1956-os elbukott szabadságharc tragikus következménye, a szovjet csapatok magyarországi tartózkodását jogilag rendező egyezmény.

II. András Aranybullája a Nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei kiállításon a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kitért arra, hogy

a templombelsőhöz hasonló kiállítótér apszisában a Szent Korona háromdimenziós technikával megjelenített képe lebeg.

A magyar találmánynak köszönhetően a hologram segítségével szinte kézbe lehet venni a koronát.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója beszédet mond a Nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- mondta Szabó Csaba, aki megjegyezte azt is, hogy a tárlat a tervek szerint helyet kaphat a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott dubaji világkiállítás magyar pavilonjában.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója (j) a Nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a kiállítás azt is szolgálja, hogy lélekben próbáljunk felnőni Szent István örökségéhez, hagyatékához, és ne engedjünk se az alkotmányosságból, sem a belső és külső szuverenitásból.

A kiállításon látható dokumentumokhoz magyar és angol nyelvű leírás, kisfilm és fotók kapcsolódnak a virtuálisan lapozható tárlókban.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k) és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója (j) a Nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2020. augusztus 24-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nemzet emlékezete - A magyar történelem mérföldkövei című tárlat kurátora Ö. Kovács József és Paukovics Gergő, a tárlat összeállításánál az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyagait is felhasználták.