Miért kellenek továbbra is szigorú védekezési szabályok?

koronavírus, nyár, Budapest, 2020.07.30.
Vágólapra másolva!
Magyarországon az időben meghozott és megfelelő kormányzati intézkedések a lakosság lelkiismeretes szabálykövetésével párosultak, ezért nem robbant be úgy a koronavírus-járvány, mint sok más európai országban. Hogy az alacsony fertőzésszám az ősszel se emelkedjen kezelhetetlen mértékben, ahhoz további tudatosságra és együttműködésre kell törekedni. 
Vágólapra másolva!

Idén nyáron teljesen máshogy telik a pihenés és a nyaralás a megszokotthoz képest, ami főleg az utazási és társasági életre gyakorol hatást. A Mandinerben Mernyei Ákos miniszteri biztos megpróbálta megválaszolni azokat a kérdéseket, melyeket valószínűleg minden ember feltesz magában, vagyis hogy miért nem megengedett, hogy a jelenlegi alacsony betegszám mellett mindenki megkötések nélkül szórakozzon? Miért nem lehet korlátozás nélkül külföldre utazni? Miért kell a karantén? Miért kell a védőmaszk? Miért örökkön a figyelemfelhívás a kézmosásra, a fertőtlenítésre, vagy a bolti sorban a távolság megtartására? Vagy legújabban: miért nem lehet koncerteket, fesztiválokat minden további nélkül tartani?

Az aktuális koronavírus-helyzet Európában

Európa számos országában a küszöbön áll a második hullám.

2020. augusztus 5-ig, jelen sorok írásáig, a Worldometer adatai szerint, több mint 18 millió 710 ezren fertőződtek meg koronavírussal, az aktív esetek száma több mint 6 millió, a haláleseteké pedig meghaladja a 704 ezret is - olvasható az írásban.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

Sok országban szemmel láthatóan, folyamatosan növekszik az aktív esetek száma,

s felmerül, hogy egyes államokban a számok alapján már a második hullámról beszélhetünk.

Romániában és Spanyolországban több mint egy hónapja emelkedik az aktív esetek száma (Romániában közel ötszörösére emelkedett az elmúlt másfél hónapban), de hasonló a helyzet Ukrajnában, Belgiumban, illetve Svédországban is).

A Worldometer számításaiból látszik, hogy népességarányosan Magyarország (473 eset), illetve Szlovákia (443 eset) a környező országokhoz viszonyítva a legalacsonyabb aránnyal rendelkezik.

Magyarország az emberek fegyelmezettségének, valamint a tudatos intézkedéseknek köszönhetően még nem lépett be a második hullámba.

Itthon a vírushelyzet jelenleg stabil, az aktív fertőzöttek száma nem éri el az 550 főt sem. Ennek oka a lakosság és a kormányzat összefogása. Sajnos azonban a betegszám a következő hónapokban könnyen megnövekedhet. A kormány célja a Nemzeti Konzultációval véleményt gyűjteni ahhoz, hogy ha további szabályokat kell hozni, akkor azt a lehető legszélesebb mértékben figyelembe vegye.

A Nemzeti Konzultációt hirdető óriásplakát a XVIII. kerületben Forrás: MTI/Róka László

Jelenleg szükségtelen változtatni a szabályokon

Magyarország és a magyar emberek védelmének érdekében a Kormány beutazási szigorításokat vezetett be és folyamatosan értékeli a járványhelyzetet, hogy az esetlegesen szükséges módosításokat megtegye. A cél világos:

ugyan jelenleg Magyarország járványügyi szempontból is az egyik legbiztonságosabb ország Európában, de ezt csak úgy lehet megőrizni, ha a vírust nem engedjük be külföldről.

Emellett a kormány úgy látta biztonságosnak, ha törli az augusztus 20-ai budapesti tűzijátékot is. A nemzetközi gyakorlathoz igazodva nem oldotta fel az ötszáz fő feletti koncertek és fesztiválok megtartásának tilalmát sem. Hasonló korlátozások vannak érvényben Belgiumban, ahol a tömeges rendezvényeket augusztus 31-ig tiltják, beltéri rendezvényeken legfeljebb 100, kültéri rendezvény esetében pedig 200 a megengedett résztvevők száma, s a magánrendezvényeken pedig legfeljebb 10 fő vehet részt. Romániában 500 fő alatti szabadtéri rendezvényeket lehet megtartani, amennyiben a résztvevők legalább két méterre ülnek egymástól. A svéd kormány az 50 fő feletti rendezvényeket tiltotta meg (ellenkező döntésig). Szerbiában a gyülekezés zárt és nyílt térben egyaránt 10 főben maximalizált.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Döntő többségben elmaradnak vagy későbbi időpontra tolódnak a nagy európai zenei fesztiválok is.

Azért van szükség ezeknek a korlátozó intézkedéseknek a fenntartására, hogy ősszel, az idei, kicsit szokatlanabb nyár után, folytatódhasson az élet - írja Mernyei Ákos, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa.

A teljes írást ide kattintva olvashatják el.